Συναγερμός στην Μεσόγειο: Πετρελαιοκηλίδα εξαπλώνεται από τη Συρία προς την Κύπρο

Συναγερμός στην Μεσόγειο: Πετρελαιοκηλίδα εξαπλώνεται από τη Συρία προς την Κύπρο

Η πετρελαιοκηλίδα που προήλθε από το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Συρίας εξαπλώνεται στην Μεσόγειο με ταχείς ρυθμούς, απειλώντας και την Κύπρο.

Σύριοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν, την περασμένη εβδομάδα, πως μια δεξαμενή που περιείχε 15.000 τόνους πετρελαίου είχε διαρροή από την 23 Αυγούστου. Η δεξαμενή βρίσκεται σε μεγάλο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της παράκτιας πόλης Μπανίγιας. Οι αξιωματούχοι είχαν αρχικά επισημάνει πως η διαρροή βρισκόταν υπό έλεγχο.

 

Μετά από την ανάλυση αεροφωτογραφιών από το σημείο της διαρροής, ωστόσο, διαπιστώθηκε πως η διαρροή ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με την αρχική εκτίμηση και είχε εξαπλωθεί σε μια έκταση 800 τετραγωνικών χιλιομέτρων- μια έκταση περίπου ισοδύναμη με αυτήν της Νέας Υόρκης.

Η εταιρεία Orbital EOS, η οποία προέβη στην ανάλυση των εικόνων, σχολίασε στο CNN ότι, την Τρίτη το βράδυ, η πετρελαιοκηλίδα βρισκόταν σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από την ακτή της Κύπρου.

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου ανακοίνωσε χθες πως, σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα και τον τρόπο με τον οποίο κινείται ως τώρα η πετρελαιοκηλίδα, είναι πιθανό να επηρεάσει το Ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα «μέσα στο επόμενο 24ωρο».

Το Ακρωτήρι βρίσκεται στα κατεχόμενα της Κύπρου, στο βόρειο άκρο του νησιού και σε απόσταση 130 χλμ. δυτικά της συριακής πόλης Μπανίγιας. Το Υπουργείο δήλωσε πως είναι σε ετοιμότητα να παράσχει βοήθεια, αν χρειαστεί, όσον αφορά τον έλεγχο και περιορισμό της πετρελαιοκηλίδας.

Το διυλιστήριο της Μπανίγιας αποτελεί την κύρια πηγή καυσίμων της Συρίας. Φωτογραφίες με την πετρελαιοκηλίδα κυκλοφορούν στα social media εδώ και μια εβδομάδα, κυρίως από κατοίκους της Μπανίγιας και της πόλης Τζαμπλέχ, με πολλούς να κάνουν λόγο για μια μεγάλη απειλή για την θαλάσσια ζωή.

Κάτοικος της Μπανίγιας, που μίλησε ανώνυμα στο CNN, σχολίασε ότι το μεγαλύτερο μέρος της ακτής της πόλης του έχει ρυπανθεί ανεπανόρθωτα από το πετρέλαιο.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου: 

«Ήταν το τελευταίο που χρειαζόμασταν, ήταν ήδη δύσκολο να βγάλει κανείς τα προς το ζην στην πόλη μας και αυτό που συνέβη επηρέασε πολλές οικογένειες, τις έκανε να χάσουν το εισόδημά τους», είπε ο κάτοικος. «Η κυβέρνηση έστειλε ομάδες με λάστιχα και σφουγγάρια. Δεν είναι ικανή να το διαχειριστεί, η θάλασσα δεν καθαρίζεται με σφουγγάρια!»

Η είδηση έφτασε μέχρι την Τουρκία, η οποία επίσης απειλείται από μια πιθανή έλευση της πετρελαιοκηλίδας στις ακτές της. «Παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα για να μειώσουμε τις πιθανότητες του να εξελιχθεί σε μέγιστη οικολογική καταστροφή», δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι.

Η διαρροή της Μπανίγιας είχε ως αποτέλεσμα την δεύτερη μεγάλη πετρελαιοκηλίδα που σημειώνεται φέτος στην ανατολική Μεσόγειο. Τον Φεβρουάριο, μια πετρελαιοκηλίδα ανοιχτά του Ισραήλ επέφερε μεγάλες καταστροφές στις ακτές της χώρας και άφησε πολλαπλά υπολείμματα πίσσας στις ακτές του Λιβάνου, επίσης.

Πηγή: CNN 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ