Θ. Ζάγκας στο GRTimes: Η Θεσσαλονίκη έχει καταντήσει… άδενδρη πόλη – Τι λέει για την κοπή δέντρων (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Θ. Ζάγκας στο GRTimes: Η Θεσσαλονίκη έχει καταντήσει… άδενδρη πόλη – Τι λέει για την κοπή δέντρων (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Ιδιαίτερα επικριτικός για τον τρόπο με τον οποίο ο Δήμος Θεσσαλονίκης διαχειρίζεται το πράσινο που έχει απομείνει στην πόλη εμφανίστηκε ο καθηγητής Δασολογίας του ΑΠΘ, Θεοχάρης Ζάγκας ο οποίος μίλησε στο GRTimes.gr για την κοπή των δέντρων που είναι σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη και η οποία προκαλεί αντιδράσεις και έχει οδηγήσει ακόμη και σε συλλήψεις. Σύμφωνα με τον καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου είναι λάθος ο τρόπος κοπής, αλλά σωστή η επιλογή της αντικατάστασης.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Ζάγκα, ο τρόπος που έχει επιλεγεί από τον δήμο Θεσσαλονίκης για την απομάκρυνση «άρρωστων και επικίνδυνων δέντρων» είναι – εμμέσως πλην σαφώς- λάθος. Επίσης, ο καθηγητής Δασολογίας δεν φαίνεται να πείθεται από την υπόσχεση της δημοτικής αρχής για αντικατάσταση των κομμένων δέντρων με «πολλαπλάσιο αριθμό νέων».

Ο κ. Ζάγκας κάνει λόγο για «αποψιλωτική υλοτομία» σχολιάζοντας την κοπή των 41 δέντρων «από ένα σημείο, δίπλα σε μια παιδική χαρά», ενώ αποκαλύπτει ότι δεν ζητήθηκε η άποψή του. Υπογράμμισε δε πως τα συγκεκριμένα δέντρα τα είχε δει ο ίδιος όταν ελήφθη η απόφαση για την κοπή τους. «Αν με ρωτούσαν θα μπορούσα να τα χειριστώ καλύτερα», τονίζει και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι με την κατάλληλη διαχείριση αυτά τα δέντρα θα μπορούσαν «να μείνουν όχι για ένα και δυο χρόνια, αλλά για πολλά χρόνια».

Ακούστε όλα όσα είπε ο κ. Θεοχάρης Ζάγκας στο GRTimes.gr:

Σύμφωνα με τον καθηγητή, μόνο ένα δέντρο -από τα 41- είχε κάποια σήψη, αλλά «αυτό δεν σήμαινε πως ήταν επικίνδυνο για να πέσει. Στη Λεωφόρο Κ. Καραμανλή υπάρχουν πολύ πιο επικίνδυνα δέντρα σε σχέση με αυτά που τώρα υλοτομούν και μάλιστα με τρόπο δραστικό».

Μόνο 4-5 δέντρα θα έπρεπε να κοπούν φέτος

Ο κ. Ζάγκας τονίζει πως «έπρεπε σταδιακά να υλοτομήσουν τα πιο επικίνδυνα και πιο προσβεβλημένα δέντρα» και να τα αντικαταστήσουν φυτεύοντας αμέσως καινούργια υπογραμμίζοντας, πάντως, πως «ό,τι φυτεύουμε δεν ευδοκιμεί πάντα».

Κατά τον ίδιο, φέτος θα έπρεπε να κοπούν μόνο… 4 με 5 (!) δέντρα, τα πιο προβληματικά σύμφωνα με την αξιολόγηση του υπευθύνου και στη θέση τους να φυτευτούν κάποια άλλα. «Πρέπει να μιλάμε με τον όρο της αντικατάστασης και όχι της απομάκρυνσης δέντρων».

Αντίθετα, όπως λέει,  «εδώ υλοτομείται κάτι που υπάρχει και προσφέρει στο ισοζύγιο της ρύπανσης και των περιβαλλοντικών προβλημάτων της πόλης» στην οποία, μάλιστα η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο είναι στα 2 τ.μ. ενώ θα έπρεπε να είναι στα 9-10 τ.μ.

Ναι στις μελικοκιές αλλά να μην καταντήσουν… ξόανα

Πάντως, ο καθηγητής Δασολογίας συμφωνεί με την αντικατάσταση των κομμένων δέντρων με μελικοκιές. «Είναι καλή επιλογή», τονίζει καθώς το συγκεκριμένο είδος είναι «το πλέον κατάλληλο, το πιο ξηρανθεκτικό, το πιο ανθεκτικό σε πληγώσεις και ανθρωπογενείς επεμβάσεις».

Αλλά και σε αυτή την περίπτωση η φύτευση και η διαχείριση των νέων δέντρων απαιτεί σεβασμό ώστε «να μην καταντήσουν σαν τις δεντροστοιχίες της Εγνατίας». Να αποτραπεί, δηλαδή, επανάληψη της θλιβερής εικόνας που παρουσιάζει ένας από τους πλέον κεντρικούς δόμους της Θεσσαλονίκης «όπου τα δέντρα έχουν καταντήσει… ξόανα».

Κάθε δέντρο του αστικού χώρου «πρέπει να διατηρεί τη τυπική του μορφή, να είναι πραγματικό αρχιτεκτόνημα και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με κλάδευση, η οποία είναι εξαίρεση -και θα γίνεται μόνο όταν χρειάζεται- και όχι ο κανόνας». Όμως, «εδώ κάναμε το αντίθετο: κάναμε κανόνα την κλάδευση και, αν… τη γλιτώσει κάποιο (δέντρο) κατ’ εξαίρεση, εντάξει…».

Βλέπετε κανένα δέντρο με φυλλωσιά;

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Ζάγκα είναι σημαντική η λειτουργία του δέντρου «η οποία υπάρχει όταν διατηρούμε τη φυλλωσιά του».

«Βλέπετε κανένα δέντρο με φυλλωσιά σε αυτή την πόλη», είναι το ρητορικό ερώτημα που θέτει ο καθηγητής Δασολογίας και προσθέτει: «Αυτή τη στιγμή, έχουμε καταντήσει άδεντρη πόλη… ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στο Δημοτικό συμβούλιο οι συλλήψεις Τρεμόπουλου και άλλων οικολόγων (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Διαμαρτυρία για τις συλλήψεις οικολόγων στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Στο Αυτόφωρο ο Τρεμόπουλος κι άλλοι 13 για τις κοπές των δένδρων (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Ενώπιον εισαγγελέα ο Μ. Τρεμόπουλος για την κοπή των δένδρων (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ζέρβας: Πιστοποιημένη η ακαταλληλότητα όσων δέντρων κόβονται – Θα αντικατασταθούν με πολλαπλάσιο αριθμό νέων

Θεσσαλονίκη: Ενώπιον εισαγγελέα ο Μ. Τρεμόπουλος για την κοπή των δένδρων (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση για τους συλληφθέντες στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Απορρίφθηκε από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης το αίτημα για να σταματήσει η κοπή των δέντρων

Παρέμβαση εισαγγελέα για τις κοπές δένδρων στη Θεσσαλονίκη

Γιατί κόβονται δένδρα από γειτονιές της Θεσσαλονίκης: Τι απαντά ο δήμος (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Δ. Θεσσαλονίκης: Παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των προβλημάτων με τα δέντρα της οδού Κρήτης

Βουλή: Την προσεχή εβδομάδα η ψήφιση του νομοσχεδίου για το νερό

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top