Θεσσαλονίκη: Ο πρώτος κάδος ανακύκλωσης αποτσίγαρων-30 στην Κεντρική Μακεδονία

Θεσσαλονίκη: Ο πρώτος κάδος ανακύκλωσης αποτσίγαρων-30 στην Κεντρική Μακεδονία

Με σύνθημα «δεν είναι απλά μια ενέργεια, είναι μια συνήθεια», η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Cigaret Cycle επεκτείνει τη δράση της στην Κεντρική Μακεδονία και στον χώρο του τουρισμού, και συγκεκριμένα στα ξενοδοχεία. Όπως δημοσίευσε το GRTimes.gr νωρίτερα, την έναρξη της υλοποίησης του προγράμματος ανακύκλωσης αποτσίγαρων στα ξενοδοχεία κάνει το Grand Hotel Palace από τη Θεσσαλονίκη.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

H Cigaret Cycle μετά από μια επιτυχημένη συνεργασία με περισσότερους από 15 δήμους σε όλη την Ελλάδα, την τοποθέτηση περισσότερων από 350 κάδους σε μια έκταση που ξεπερνά τα 50.000 τετραγωνικά μέτρα, διεισδύει τη δράση ανακύκλωσης αποτσίγαρων #gopafree και στον τομέα του τουρισμού.

Την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος κάνει το ξενοδοχείο Grand Hotel Palace στη Θεσσαλονίκη, το οποίο χαρακτηρίζεται από την περιβαλλοντική του ευαισθησία, και έτσι γίνεται το πρώτο #gopafree ξενοδοχείο στην Κεντρική Μακεδονία και σε ολόκληρη τη χώρα.

«Θέλουμε να επικοινωνήσουμε το μήνυμα, ότι τα αποτσίγαρα είναι ένα είδος που ανακυκλώνεται» ανέφερε η Γλύκα Δεδέογλου ιδιοκτήτρια του Grand Hotel Palace προσθέτοντας πως το ξενοδοχείο, ήδη χαρακτηρίζεται από περιβαλλοντική ευαισθησία.

«Η επιχειρηματικότητα και η οικολογία χρειάζεται να συμβαδίζουν αρμονικά για την προστασία του περιβάλλοντος» προσθέτει μιλώντας στο GRTimes.gr η κα. Δεδέογλου.

«Με γνώμονα την σημαντική επισκεψιμότητα που έχουν τα ξενοδοχεία στη χώρα μας αλλά και τον υψηλό αριθμό εργαζομένων που απασχολούν, πιστεύουμε πως η ένταξη ξενοδοχειακών μονάδων στο πρόγραμμα θα συμβάλλει σημαντικά στη διεύρυνση του αριθμού των αποτσίγαρων που αποσύρονται από το περιβάλλον και προωθούνται προς ανακύκλωση» δηλώνει από τη δική του πλευρά ο διευθυντής και συνιδρυτής της Cigaret Cycle Γιώργος Σακελλαρίου.

Τριάντα κάδοι ανακύκλωσης στην Κεντρική Μακεδονία

Η Κεντρική Μακεδονία μπαίνει δυναμικά στην καινοτομία που προωθεί η Cigaret Cycle η οποία ξεκίνησε το πρόγραμμα στα τέλη του 2019 και μέχρι στιγμής έχει καταφέρει με τους 350 κάδους σ’ όλη την Ελλάδα να συλλέξει πάνω από 1 εκατ. αποτσίγαρα.

Στην Κεντρική Μακεδονία η δράση ‘τρέχει’ ήδη στο δήμο Έδεσσας και πιλοτικά στο δήμο Δέλτα ενώ όπως ενημέρωσε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ ο κ. Σακελλαρίου, στην αποψινή παρουσίαση, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο από πολλούς δήμους αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

«Στόχος μας είναι έως το τέλος του έτους να έχουν τοποθετηθεί περισσότεροι από 500 κάδοι» ανέφερε ο κ. Σακελλαρίου.

Να σημειώσουμε ότι οι κάδοι ανακύκλωσης διατίθενται για 1.000 αποτσίγαρα (μικρός κάδος) και για 10.000 αποτσίγαρα (μεγάλος).

Οι δημοφιλέστερες δράσεις ανακύκλωσης

Σε πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), αναδεικνύεται η πρόοδος που έχουν σημειώσει πολλά ξενοδοχεία, ως προς την ενεργειακή διαχείριση, τους υδάτινους πόρους, τη διαχείριση των αποβλήτων, το περιβάλλον και την αειφορία.

Στη διαχείριση των αποβλήτων, οι δημοφιλέστερες δράσεις ανακύκλωσης είναι: το 87,3% των ξενοδοχείων (χαρτί και συσκευασίες), το 85% γυαλί, το 84,9% πλαστικό, το 81,9%, μπαταρίες και μόλις το 19,1% τροφές.

Μόλις όμως, το 13% των ξενοδοχείων διαθέτουν κάποια πιστοποίηση σχετικά με το περιβάλλον, την ενέργεια και την αειφορία, και το 79% ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τέτοια πιστοποίηση.

Σ’ ότι αφορά το Grand Hotel Palace θα λαμβάνει από τον Οργανισμό Cigaret Cycle πιστοποίηση για τον αριθμό αποτσίγαρων που θα συγκεντρώνονται και αυτά στη συνέχεια θα προωθούνται στο εξωτερικό για ανακύκλωση.

Λίπασμα και βιομηχανικά προϊόντα

Τα υλικά του αποτσίγαρου διαχωρίζονται και το χαρτί και ο καπνός τους γίνονται λίπασμα, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευεργετικό στην ανθοκομία, ενώ το φίλτρο αφού καθαριστεί παράγει βιομηχανικά προϊόντα. Ο κ. Σακελλαρίου αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της Νότιας Γαλλίας όπου στα παγκάκια έχει χρησιμοποιηθεί υλικό από τα ανακυκλώσιμα αποτσίγαρα ενώ χρησιμοποιείται και για την κατασκευή πλαστικών παλετών κτλ.

30 δις. αποτσίγαρα ρυπαίνουν το περιβάλλον

Στη χώρα μας «κυκλοφορούν» και ρυπαίνουν το περιβάλλον περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια αποτσίγαρα. Όπως ανέφερε ο διευθυντής και συνιδρυτής της Cigaret Cycle Γιώργος Σακελλαρίου, «τα 22 δις. προέρχονται από τις νόμιμες πωλήσεις των τσιγάρων στην Ελλάδα ενώ τα υπόλοιπα 8 δις. προέρχονται από τσιγάρα που κυκλοφορούν παράνομα».

Αναφέρθηκε πως κάθε αποτσίγαρο που δεν ανακυκλώνεται μπορεί να μολύνει 7 λίτρα νερού, δεν βιοδιασπάται και μπορεί να παραμείνει στο περιβάλλον έως και 15 χρόνια.

Το πρόγραμμα όπως αναφέρθηκε στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:

α. ενημέρωση

β. συλλογή – διαχείριση

γ. ανακύκλωση

Στόχος του είναι να δημιουργήσει έναν ‘πράσινο’ χάρτη και όπως ανέφερε ο κ. Σακελλαρίου περίπου 1 κιλό ισοδυναμεί με 1.000 αποτσίγαρα, ανάλογα τη συνθήκη της υγρασίας.

Επιπρόσθετα, από την έναρξη της δράσης του #gopafree έχουν διανεμηθεί 20.000 ατομικά τσιγαροδοχεία σε διάφορες εκδηλώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δ. Γιάννου: Η Έδεσσα γίνεται… gopafree (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Έγινε… #gopafree ο Δήμος Έδεσσας: Παρουσίαση των νέων ειδικών κάδων (ΦΩΤΟ)

Cigaret Cycle: Ανακύκλωση αποτσίγαρων στη Χίο

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ