Τίγρης της Τασμανίας: Επιστήμονες εργάζονται για να «αναστήσουν» το εξαφανισμένο είδος

Τίγρης της Τασμανίας: Επιστήμονες εργάζονται για να «αναστήσουν» το εξαφανισμένο είδος

Επιστήμονες σε Αυστραλία και ΗΠΑ ξεκίνησαν ένα φιλόδοξο έργο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για να επαναφέρουν στη ζωή την τίγρη της Τασμανίας, ένα μαρσιποφόρο που εξαφανίστηκε τη δεκαετία του 1930.

Η θυλακίνη, γνωστή και ως τίγρης της Τασμανίας, είναι το δεύτερο εγχείρημα της Colossal, μιας εταιρείας βιοτεχνολογίας με έδρα το Τέξας, η οποία πέρυσι ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τεχνικές γενετικής μηχανικής για να «αναστήσει» το μαλλιαρό μαμούθ και να το επαναφέρει στην Αρκτική τούνδρα.

Το νέο έργο είναι μια συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, το οποίο νωρίτερα φέτος έλαβε χορηγία 5 εκατομμυρίων δολαρίων για να ανοίξει ένα εργαστήριο γενετικής αποκατάστασης θυλακίνης. Η ομάδα του εργαστηρίου είχε προηγουμένως αναλύσει την αλληλουχία του γονιδιώματος ενός νεανικού δείγματος που φυλάσσεται από τα Μουσεία Βικτώριας, παρέχοντας αυτό που ο επικεφαλής του, καθηγητής Andrew Pask, ονόμασε «ένα πλήρες σχέδιο για το πώς να κατασκευαστεί ουσιαστικά μια θυλακίνη».

Η θυλακίνη ήταν το μόνο μαρσιποφόρο αρπακτικό της Αυστραλίας. Κάποτε ζούσε σε όλη την ήπειρο, αλλά πριν από 3.000 χρόνια εντοπιζόταν μόνο στην Τασμανία. Είχε την όψη σκύλου και ρίγες στην πλάτη του, και κυνηγήθηκε εκτενώς μετά τον ευρωπαϊκό αποικισμό.

Η τελευταία γνωστή επιζώσα θυλακίνη ή τίγρης της Τασμανίας πέθανε σε καθεστώς αιχμαλωσίας το 1936. Αν και τις δεκαετίες που ακολούθησαν υπήρξαν πολλές αναφορές από ανθρώπους που ισχυρίζονταν ότι είχαν δει το ζώο, η θυλακίνη κηρύχθηκε επίσημα εξαφανισμένο είδος τη δεκαετία του 1980.

Οι επιστήμονες στοχεύουν να το επαναφέρουν στη Γη, παίρνοντας βλαστοκύτταρα από ένα ζωντανό είδος με παρόμοιο DNA, τον άγνωστο στους περισσότερους από εμάς σμινθόψι (dunnart), και μετατρέποντάς τα σε κύτταρα «θυλακίνης» – ή σε μια όσο το δυνατόν πλησιέστερη μορφή.

Σημειώνεται πως θα χρειαστούν νέες τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ειδικά για μαρσιποφόρα, προκειμένου τα βλαστοκύτταρα να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός εμβρύου, το οποίο θα μεταφερθεί είτε σε τεχνητή μήτρα είτε σε κάποιο dunnart.

Πηγή: eleftherostypos.gr

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top