Βιώσιμη ανάπτυξη: Πως να μειώσετε την περιττή κατανάλωση συσκευασιών

Βιώσιμη ανάπτυξη: Πως να μειώσετε την περιττή κατανάλωση συσκευασιών

Φτάνοντας στον μήνα των γιορτών και των δώρων, εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας, ας ρίξουμε λίγο φως στο οικολογικό πρόβλημα που δημιουργεί ο γιγάντιος όγκος δεμάτων και αποστολών, ντυμένων με τόνους από χαρτόνι και πλαστικό.

 

Της Έλενας Γεράνη

 

Πέρυσι την ίδια εποχή, μετά το χτύπημα υπερκαταναλωτισμού της Black Friday και του μήνα εκπτώσεων, γνωστή πολυεθνική εταιρεία ανέφερε πως επρόκειτο να συμπληρώσει τα 3,5 δισεκατομμύρια πακέτα αποστολών, που σημαίνει σχεδόν 10 εκατομμύρια πακέτα καθημερινά. Ας κρατήσουμε εδώ ένα λεπτό, να αναλογιστούμε τους εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων που δημιούργησαν όλες αυτές οι συσκευασίες από μια μόνο εταιρεία και το περιβαλλοντικό τους αντίκρισμα.

Το υπάρχον πρόβλημα, λοιπόν, μετά την τεράστια παραγωγή πλαστικού και χαρτιού για χρήσεις συσκευασιών και περιτυλίγματος, εξελίσσεται στην επακόλουθη λάθος απόρριψή τους. Τις περισσότερες φόρες, όλα αυτά τα χαρτόνια και οι πλαστικές συσκευασίες καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, καθώς δεν έχουν ανακυκλωθεί σωστά ή δεν έχουν επαναχρησιμοποιηθεί με εναλλακτικό τρόπο.

Είναι πραγματικότητα, ότι πολλοί βρίσκουν ένα είδος ευχαρίστησης την στιγμή που ξετυλίγουν το πολύ χαρτί και πλαστικό που περιτυλίγει το δώρο τους, μάλιστα, τελευταία το unboxing είναι μια από τις πιο δημοφιλείς τάσεις.Ωστόσο, ανεξάρτητα από την ωραία αίσθηση που δημιουργούν οι καλοφτιαγμένες συσκευασίες, πρέπει να αναλογιστούμε περισσότερο υπεύθυνα την τεράστια σπατάλη των υπερβολικά συσκευασμένων αντικειμένων.

Κάπου εδώ, το ζήτημα της περιττής συσκευασίας γίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς βρισκόμαστε σε περίοδο εκπτώσεων εν μέσω καραντίνας, όπου αναγκαστικά όλες οι αγορές πραγματοποιούνται με αποστολές. Γεγονός, που έχει ως αποτέλεσμα την περεταίρω αύξηση των συσκευασιών, των χάρτινων κουτιών, των πλαστικών περιτυλιγμάτων και πολλών ακόμα υλικών, που συμπεριλαμβάνονται σε ένα δέμα. Η συσκευασία δεν είναι μόνο το κουτί που φτάνει μπροστά στην πόρτα μας, αλλά αντιπροσωπεύει σπατάλη πολλών πόρων, όπως το νερό, τα δέντρα, ενέργεια, χημικές ουσίες, καθώς και εκπομπές αερίων κατά την παραγωγή και την μεταφορά τους.

Τι μέτρα μπορούν να ληφθούν για μια βιωσιμότερη πολιτική συσκευασίας;  Σίγουρα υπάρχουν επιλογές και ήδη πολλές μεγάλες αλλά και μικρότερες εταιρείες υιοθετούν περισσότερο οικολογικές πολιτικές, αλλάζοντας τις πρώτες ύλες των συσκευασιών σε ανακυκλωμένες ή βιοδιασπώμενες. Η στροφή των εταιρειών σε μια πιο «πράσινη» πολιτική είναι αναγκαία αλλά όπως συμβαίνει και με πολλά άλλα ζητήματα, πιο σημαντική κρίνεται η ατομική ευθύνη. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το περιβαλλοντικό αντίκρισμα που έχουν οι επιλογές μας και πως μπορούμε να μειώσουμε το δικό μας αποτύπωμα άνθρακα.

Παρακάτω, θα δείτε μερικές πρακτικές συμβουλές για το πως να επιλέγετε τις περισσότερο οικολογικές και βιώσιμες συσκευασίες για τα προϊόντα σας.

1. Αγορά χύμα προϊόντων
Σίγουρα στην κατηγορία των τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, πολλές φορές δίνεται η δυνατότητα για αγορά χύμα προϊόντων και όχι συσκευασμένων. Η επιλογή αυτή γλυτώνει στο περιβάλλον πολλούς τόνους χαρτιού και πλαστικού, αρκεί να γίνεται σωστά. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε την δική σας υφασμάτινη τσάντα για τα προϊόντα που επιλέγετε, χωρίς να καταναλώνεται πλαστικές ή χάρτινες σακούλες και να διατηρείτε στο σπίτι επαναγεμιζόμενο δοχείο και όχι πλαστικές συσκευασίες.
2. Προτιμήστε προϊόντα με συσκευασίες από ανακυκλωμένα υλικά
Πλέον, οι περισσότερες εταιρείες έχουν αποκτήσει οικολογική πολιτική συσκευασίας και διαθέτουν τα προϊόντα τους συσκευασμένα με την τελείως απαραίτητη ποσότητα ανακυκλωμένων πόρων. Επικροτείστε αυτήν την αλλαγή με την επιλογή των οικολογικών συσκευασιών έναντι άλλων.
3. Ανακύκλωσε σωστά
Εάν δεν μπορέσετε να αποφύγετε την αγορά μιας αθέμιτης συσκευασίας, τότε ανακυκλώστε την σωστά ή καλύτερα αξιοποιήστε την με νέο τρόπο. Ένα καλό παράδειγμα είναι η αξιοποίηση των γυάλινων βάζων που συνήθως περιέχουν σάλτσες ή μαρμελάδες, καθώς και τον πλαστικών δοχείων. Ξεπλύνετε και καθαρίστε καλά τις άδειες συσκευασίες και είτε δώστε τους νέα αξία, είτε απορρίψτε τες στους κατάλληλους κάδους ανακύκλωσης.
4. Υφασμάτινες τσάντες πολλών χρήσεων
Ένα θέμα που έχει συζητηθεί πολύ. Φροντίστε πάντοτε να έχετε μαζί τις δικές σας σακούλες, ώστε να μην καταναλώνεται άδικα τις πλαστικές. Επίσης, όσον αφορά στον τομέα των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, αφού ζυγίσετε τα τεμάχια σας, προσθέστε τα όλα σε μια σακούλα και μην χρησιμοποιείτε δύο ή τρείς χωρίς λόγο.
5. E-shopping
Πλέον οι διαδικτυακές αγορές έχουν την ίδια, ίσως και μεγαλύτερη, αξία με τις αγορές στα φυσικά καταστήματα. Σήμερα, οι περισσότερες εταιρείες δίνουν την δυνατότητα επιλογής «minimal packaging» όπου μπορείς να επιλέξεις την πλέον απαραίτητη ποσότητα υλικών συσκευασίας ή δίνουν την επιλογή ανακυκλωμένων συσκευασιών. Φροντίστε, λοιπόν, πριν ολοκληρώσετε τις αγορές σας, να αναζητήσετε εάν η εταιρεία που απευθύνεστε παρέχει κάποια από αυτές τις δυνατότητες
6. Αναζητάτε τις βιοδιασπώμενες συσκευασίες
Οι βιοδιασπώμενες συσκευασίες είναι κατασκευασμένες συνήθως με βάση το καλαμπόκι και έχουν την ίδια χρήση με το πλαστικό. Είναι ένα περισσότερο οικολογικό υλικό, το οποίο μπορεί ευκολότερα να διασπαστεί στο περιβάλλον, συγκριτικά με το πλαστικό. Επομένως, επιλέγετε τις συσκευασίες ή και άλλα αντικείμενα, όπως τα καλαμάκια, που είναι φτιαγμένες από βιοδιασπώμενο πλαστικό.

Η μείωση των περιττών απορριμμάτων αλλά και η σωστή ανακύκλωση των αναγκαίων θα βοηθήσει σημαντικά στην βιωσιμότητα του πλανήτη. Κάνε μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητά σου, που θα φέρουν την αλλαγή που θέλεις στον πλανήτη, ξεκινώντας με την μείωση των συσκευασιών και των πλαστικών μιας χρήσης που καταναλώνεις.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top