Ζερεφός: Από το λιώσιμο των πάγων μπορεί να απελευθερωθούν κατεψυγμένοι παλιαιοϊοί

Ζερεφός: Από το λιώσιμο των πάγων μπορεί να απελευθερωθούν κατεψυγμένοι παλιαιοϊοί
Περιβάλλον   | 27/11/2020 | 21:10

Η κλιματική αλλαγή και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις σε πανδημίες του μέλλοντος ήταν το θέμα διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε ο πολιτιστικός φορέας (ThinkTank) ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων από τους εμπλεκόμενους επιστημονικούς χώρους.

Στο διαδικτυακό πάνελ συμμετείχαν: Ο Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και νέος Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός, ο Καθηγητής, Ιατρός Λοιμωξιολόγος, Χαράλαμπος Γώγος, ο Καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμοξιωλογίας ΑΠΘ, Εμμανουήλ Ροηλίδης, ο τ. υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας – Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Καραπάντσιος και ο Αρχιτέκτονας Μηχανικός- Πολεοδόμος, Δημήτρης Ραΐδης. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο πρόεδρος της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ, Κωνσταντίνος Γεροντής. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του ακαδημαϊκού Γεώργιου Δημόπουλου.

Την εκδήλωση συντόνισε ο καθηγητής Νικόλαος Βαρσακέλης ο οποίος, θέλοντας να δώσει “τροφή” στην ακολουθούμενη συζήτηση αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για τα την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας στην ΕΕ, στην οποία η ανάλυση επικεντρώθηκε σε δύο βασικές επιδράσεις που αναμένεται να επηρεάσουν αυτήν την ανθεκτικότητα: α)την πανδημία του Covid-19 και β) την κλιματική αλλαγή. Τόνισε μάλιστα πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, η αρνητική επίδραση της κλιματικής αλλαγής λόγω της αυξημένης θνητότητας αναμένεται να ξεπεράσεις ετησίως το 7,5% του ΑΕΠ της χώρας μας, γεγονός που κάνει την ανάλυση του κεφαλαίου Covid-19 να παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, όχι μόνο ως προς το πολύ σημαντικό κομμάτι της υγείας, αλλά και ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει.

Ακολουθούν βασικά σημεία από τις ομιλίες των εισηγητών:

Ο κ. Χρήστος Ζαρεφός μίλησε με θέμα: «Παρέμβαση για την ανθρωπογενή αλλαγή» και ανέλυσε τη σχέση κλίματος και πιθανών ιώσεων ενώ επικαλέστηκε το έργο του Ιπποκράτη “Περί Αέρων, Υδάτων, Τόπων” όπου περιγράφει το πως πρέπει να είναι χτισμένες οι πόλεις ώστε να μην προξενούνται πανδημίες ή επιδημίες από τη μεταφορά πάσης φύσεων “μιασμάτων” όπως έγραφε ο αρχαίος Έλληνας ιατρός. Ο κ. Ζερεφός αναφέρθηκε και στο λιώσιμο των πάγων για να σημειώσει μεταξύ άλλων ότι εξαιτίας αυτού του φαινομένου μπορεί να απελευθερώνονται κατεψυγμένοι παλαιοϊοί οι οποίοι μεταφέρονται στη συνέχεια, είτε με τον αέρα, είτε με τα πουλιά. Πρόσθεσε μάλιστα ότι τώρα ίσως να αναπτυχθεί μια νέα ιολογία, η ιολογία των παλαιοϊών.

Κατά τον κ. Ζερεφό, “μπορεί αυτά να μοιάζουν με σενάρια τρόμου, όμως επιβάλλουν την επιστροφή της φύσης στην κατάσταση που ήταν πριν την παρέμβαση των ανθρώπων”.

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ζήτησε από το κόσμο να τηρεί τα μέτρα προστασίας από τον κορoνοϊό που συστήνουν οι ειδικοί και να φοράμε όλοι μάσκα, ακόμη και στην ύπαιθρο!

Ο κ. Χαράλαμπος Γώγος παρουσίασε τις βασικές παραμέτρους της επιδημίας (επιδημιολογία, μετάδοση, διάγνωση, κύρια κλινικά χαρακτηριστικά, θεραπεία και πρόληψη). Αναλύοντας το κομμάτι της επιδημιολογίας αναφέρθηκε στην ανοσία της αγέλης ή αλλιώς, συλλογική ανοσία. Για να την επιτύχουμε θέλουμε ανοσία που θα κυμαίνεται από 50 έως 75% του πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ανοσία σε ένα μέγεθος της τάξης των 5,6 δις ανθρώπων παγκοσμίως.

Αναφερόμενος στα μέτρα προφύλαξης είπε ότι η χρήση μάσκας αποτελεί το βασικό μέτρο ενώ ως επιπλέον μέτρα προφύλαξης (μη φαρμακολογικά) παρουσίασε τα εξής: Κάνουμε τεστ, απομονώνουμε τους θετικούς και βάζουμε σε καραντίνα τις στενές επαφές, πλένουμε τα χέρια, κρατάμε αποστάσεις (τουλάχιστον 1,5-2 μ.), παίρνουμε προφυλάξεις αναπνευστικού όταν βήχουμε, κάνουμε απολύμανση κυρίως με τη χρήση 60-70% αιθανόλης και αποφεύγουμε στενές επαφές και συγκεντρώσεις σε κλειστούς και κακώς αεριζόμενους χώρους.

Αναφερόμενος στην επίδραση του κλίματος στη μετάδοση του ιού είπε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η θερμοκρασία και η υγρασία παίζουν ρόλο στη μετάδοση. Είπε ακόμη ότι:

-Ο χρόνος επώασης του ιού είναι συνήθως 5 ημέρες και για το 97,5% των ασθενών η νόσος ολοκληρώνεται την 11η-12η μέρα.

-Η νόσος δεν προσβάλλει μόνο το αναπνευστικό σύστημα αλλά και πολλές εξω-πνευμονικές περιοχές (δέρμα, καρδιά, γαστρεντερικό σύστημα, ενδοκρινικό, νευρολογικό κ.α)

-Υπάρχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες της νόσου. Τέτοιες είναι αναπνευστικές, καρδιαγγειακές και νευρολογικές επιπλοκές που μπορούν να εμφανιστούν σε σημαντικό αριθμό ασθενών (30% – 60%).

Αναφερόμενος στο σκέλος της θεραπείας είπε εδώ δεν έγιναν σημαντικά βήματα και ότι σε αυτή τη φάση είναι κυρίως υποστηρικτική. Γνωστοποίησε με την ευκαιρία ότι στον διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Υγείας και της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων έχει αναρτηθεί ο Θεραπευτικός Αλγόριθμος Ασθενούς με Covid-19 το οποίο διαμόρφωσε η ελληνική εταιρεία λοιμώξεων με τους ειδικούς που συμμετέχουν στην επιτροπή του Υπουργείου. Εκεί περιγράφεται ο τρόπος αντιμετώπισης του ιού που προτείνουν οι ειδικοί και βασίζεται στην εμπειρία και τη βιβλιογραφία.

Ο κ. Εμμανουήλ Ροηλίδης μίλησε για “Τα παιδιά στην πανδημία του Covid-19” τονίζοντας μεταξύ άλλων πως μπορεί στα παιδιά να μην είναι τόσο μεγάλες οι άμεσες επιπτώσεις, όμως είναι πολύ σημαντικές οι έμμεσες και οι μελλοντικές. Για να γίνει κατανοητό το θέμα των έμμεσων επιπτώσεων ανέφερε ως παράδειγμα ότι, αυτή την περίοδο οι γονείς πηγαίνουν με μεγάλη καθυστέρηση τα παιδιά τους στο νοσοκομείο, λόγω του φόβου για τον Covid-19 και της έκθεσης στον ιό, με αποτέλεσμα να μην γίνεται σε πολλές περιπτώσεις έγκαιρη αντιμετώπιση οξέων νοσημάτων και τραυματισμών. Συνέπειες παρατηρούνται και στο θέμα των εμβολιασμών καθώς, για τον ίδιο λόγο, οι γονείς δεν πηγαίνουν τα παιδιά τους στα εμβολιαστικά κέντρα με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος επανεμφάνισης άλλων νοσημάτων. “Είναι άμεση η ανάγκη να εμβολιαστούν όσα βρέφη δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί” τόνισε, με την ευκαιρία αυτή ο κ.Ροηλίδης.Νωρίτερα ο καθηγητής ανάφερε μεταξύ άλλων ότι τα μικρά παιδιά δε φαίνεται να μεταδίδουν τον ιό τόσο όσο μεταδίδουν άλλους ιούς όπως αυτόν της γρίπης. Η μεγάλη πλειονότητα των μολύνσεων σε οικογένειες με παιδιά έχει συμβεί από γονείς ή άλλους ενήλικες σε παιδιά και όχι το αντίθετο. Τα σχολεία δεν έχουν αποτελέσει μεγάλες αιτίες μετάδοσης, προφανώς όμως αυξάνουν τη κίνηση των κηδεμόνων και την πιθανότητα να μολυνθούν οι ίδιοι.

Ο κ. Γιάννης Μανιάτης μίλησε με θέμα: «Πανδημία και Κλιματική Αλλαγή». Είπε ότι “η πανδημία αποκάλυψε με τραγικό τρόπο, πόσο ανόητο και υβριστικό είναι να τίθενται τα ερωτήματα «Υγεία ή Οικονομία;» ή «Περιβάλλον ή Οικονομία;». Πρόσθεσε πως η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής στη συνεργασία της νέας τεχνολογίας με την ιατρική, γι αυτό και είχαμε πολύ γρήγορα τα εμβόλια. Είπε κόμη πως η πανδημία ενεργοποίησε την Ε.Ε. να πάρει δραστικές αποφάσεις στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών και κοινωνιών, ενώ κατέδειξε πόσο αναντικατάστατα είναι τα δημόσια συστήματα υγείας και πρόνοιας. Μίλησε για τη σημασία που πρέπει να δοθεί παγκοσμίως στο θέμα της θωράκισης της κοινωνίας έναντι προβλημάτων όπως η πανδημία και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι την επόμενη περίοδο, οι χώρες θα επενδύσουν πάνω από 20 τρισ. δολάρια για να ανακάμψουν οι οικονομίες και να στηριχτούν οι πολίτες, από τις επιπτώσεις της COVID-19. Αντίστοιχα, οι επενδύσεις που χρειάζονται για την ενίσχυση της παγκόσμιας Ανθεκτικότητας έναντι της Κλιματικής Κρίσης, φτάνουν τα 1,8 τρισ. δολάρια. Με άλλα λόγια, η ενίσχυση της παγκόσμιας ανθεκτικότητας έναντι της Κλιματικής Κρίσης, είναι μόλις το 1/10 του κόστους της πανδημίας. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στην αναμενόμενη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2040 στα 10δις ανθρώπους, για να επισημάνει την ανάγκη αύξησης κατά 70% της παραγωγής τροφίμων. Όπως σχολίασε, κορυφαίο θέμα αποτελεί η σπατάλη τροφίμων, σε ποσοστό 30% της παραγωγής και στο ύψος του $1τρισ. κάθε χρόνο. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση στη σπατάλη τροφίμων, απορρίπτοντας κάθε χρόνο ανά κάτοικο 196 kgr τροφίμων. Κατά τον κ.Μανιάτη, η απάντηση βρίσκεται στην εφαρμογή των αρχών της «Ευφυούς Γεωργίας» (smartagriculture), που με επιτυχία έχουν εφαρμόσει χώρες όπως Ισραήλ, Ολλανδία, ΗΠΑ, κ.ά.

Ο κ. Θεόδωρος Καραπάντσιος μίλησε για το «Ιικό φορτίο στα λύματα» και αναφέρθηκε εκτενώς σε μια πρωτοποριακή μέθοδο που εφαρμόζει επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ για να μετρά τη συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης. Εξηγώντας τη μέθοδο είπε ότι από τον Απρίλιο του 2020 και σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, διεπιστημονική ομάδα του Α.Π.Θ. (από τα τμήματα Ιατρικής, Φαρμακευτικής, Βιολογίας, Κτηνιατρικής, Χημείας, Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης), ξεκίνησε συστηματική παρακολούθηση του φορτίου του γονιδιώματος του ιού στα αστικά λύματα της Θεσσαλονίκης ως εναλλακτικό δείκτη έγκαιρης προειδοποίησης για τη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Η ομάδα του ΑΠΘ καινοτομεί καθώς έχει αναπτύξει, για πρώτη φορά στη διεθνή βιβλιογραφία, σύνθετο θεωρητικό μοντέλο για τον χρονικό και χωρικό εξορθολογισμό της συγκέντρωσης του ιού στα λύματα. “Μόνο κατόπιν εξορθολογισμού τα ποσοτικά αποτελέσματα της συγκέντρωσης του ιού στα λύματα είναι αξιόπιστα, έγκυρα και ουσιαστικά χρήσιμα”, τόνισε ο ομιλητής. Οι μετρήσεις για την Θεσσαλονίκη έδειξαν ότι οι εξορθολογισμένες τιμές ιικού φορτίου τον Οκτώβρη 2020 ακολούθησαν εκθετική αύξηση παρόμοια με τον αριθμό των κρουσμάτων που ανακοίνωσε επίσημα ο ΕΟΔΥ αλλά κατά περίπου 5-7 ημέρες νωρίτερα, αποτελώντας έτσι ένα χρήσιμο προγνωστικό εργαλείο. Αντίστοιχα, οι τιμές του ιικού φορτίου από την αρχή μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου 2020 ήταν εκρηκτικά αυξητικές και πάλι σε συμφωνία με την δραματική διασπορά της νόσου όπως καταγράφηκε στα νοσοκομεία της πόλης.

Ο κ. Δημήτρης Ραϊδης μίλησε για την ανθεκτικότητα των πόλεων και πόσο σημαντικός είναι ο δημόσιος χώρος, σαν ανάχωμα για την κλιματική αλλαγή. Για να υπογραμμίσει τη σημασία του θέματος, επικαλέστηκε εκτιμήσεις του ΟΗΕ (Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών), σύμφωνα με τις οποίες περισσότερα από 9,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν στον πλανήτη το 2050 εκ των οποίων τα 2/3 θα ζουν στις πόλεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 2030 ο πλανήτης θα έχει 39 «γιγαντιαίες» πόλεις (megacities) με πληθυσμό άνω των 10 εκατομμυρίων. Σύμφωνα με τον ομιλητή, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα δραματικές περιβαλλοντολογικές μεταβολές. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι σύγχρονες πόλεις θα πρέπει να είναι ικανές να ανταποκριθούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής Ήδη σε πολλές πόλεις ανά τον κόσμο έχουν ξεκινήσει να ασχολούνται με τον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων. Όπως είπε, “δεν είναι τυχαίο πως την επόμενη 10ετία προβλέπεται να επενδυθούν πάνω από 95 δις. δολάρια σε υποδομές για το αστικό περιβάλλον. Όσον αφορά την Ελλάδα είπε ότι το τελευταίο διάστημα γίνεται μια προσπάθεια από την πολιτεία για μια καθολική κίνηση στο πλαίσιο ανασυγκρότησης της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας, ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη υποστήριξε πως ήρθε η στιγμή να προχωρήσουμε σε μια καινοτόμα διαχείριση του δημοσίου χώρου και έδωσε έμφαση στο παράκτιο μέτωπο και στο περαστικό πράσινο.

Ο πρόεδρος της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ, κ. Κωνσταντίνος Γεροντής, υπογράμμισε κατά τον χαιρετισμό του τη σημασία της τήρησης των μέτρων προστασίας απέναντι στον κορoνοϊό και καταδίκασε συμπεριφορές πολιτών και ιδιαίτερα θεσμικών παραγόντων που περνούν λάθος μηνύματα στην κοινωνία. Ως τέτοια ανέφερε το τραπέζι με φίλους του πρώην αναπλ. υφ. Υγείας Παύλου Πολάκη και το πρόσφατο πάρτι γενεθλίων του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Βερβεσού. Ζήτησε δε να τιμωρούνται κι αυτοί όπως οι απλοί πολίτες. Αναφερόμενος στις επόμενες δράσεις της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ, έδωσε έμφαση σε αυτή που αφορά το δημογραφικό. Όπως ανακοίνωσε, η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ πήρε την πρωτοβουλία και σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) προχωρούν στην εκπόνηση ετήσιας μελέτης για την καταγραφή των πραγματικών διαστάσεων του δημογραφικού – πληθυσμιακού προβλήματος και τη διατύπωση προτάσεων πολιτικής θεραπείας και επίλυσης αυτού.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

07:4520/01

Σχολεία: Ποια είναι κλειστά λόγω κορωνοϊού Κοινωνία ,Κορωνοϊός ,Παιδεία

07:4020/01

Χειροπέδες σε πυρομανή- Έβαλε φωτιά και σε σκυλιά! Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία ,Σημαντικά

07:3020/01

Στους 300 οι αστυνομικοί που έχουν εμβολιαστεί σε όλη τη χώρα Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

07:1520/01

Προχωρά σύμφωνα με τον σχεδιασμό ο εμβολιασμός αλλά απαιτείται εγρήγορση Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

07:0020/01

Ο καιρός σήμερα, Τετάρτη Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

00:0520/01

Ο Τζο Μπάιντεν έφτασε στην Ουάσιγκτον Διεθνή

00:0020/01

Κύπρος: Επιπλέον 565 χιλ. δόσεις εμβολίου της Pfizer/BioNTech εξασφάλισε μέσω ΕΕ Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:5519/01

Ο Τζο Μπάιντεν ορκίζεται αύριο 46ος πρόεδρος Διεθνή

23:5419/01

Ιταλία: Η Γερουσία έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Κόντε Διεθνή

23:5019/01

Μπορέλ για σύλληψη Ναβάλνι: Οι κυρώσεις στη Ρωσία δεν είναι η μοναδική δυνατή απάντηση Διεθνή

23:4919/01

Ιστιοπλοϊκά Σωματεία ζητάνε την παραίτηση του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αθλητισμός

23:4519/01

Πρωτοβουλία Εστίασης: Κάντε το υπουργικό συμβούλιο σε εξωτερικό χώρο Επιχειρήσεις ,Θεσσαλονίκη

23:4119/01

Ιταλία: 603 θάνατοι και 10.497 νέα κρούσματα – Ακόμη δύο γιατροί απεβίωσαν Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:4019/01

Πορτογαλία-covid-19: Ρεκόρ ημερήσιων θανάτων για δεύτερη συνεχή ημέρα Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:3219/01

Tουρκία: Δύο εκρήξεις στο πυρηνικό εργοστάσιο Ακούγιου (VIDEO) Διεθνή

23:3019/01

Φον Ντερ Λάιεν: Στόχος να εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού μας έως το καλοκαίρι ΕΕ ,Κορωνοϊός

23:2819/01

Η αποχαιρετιστήρια ομιλία Τραμπ: «Το κίνημά μας μόλις ξεκίνησε» Διεθνή

23:2019/01

Μαρόκο: Εντοπίστηκε κρούσμα παραλλαγμένου στελέχους κορωνοϊού Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:1519/01

Μπάιντεν: Πρότεινε διεμφυλική καθηγήτρια παιδιατρικής να αναλάβει υφυπουργός Υγείας Διεθνή

23:1219/01

Κλείνει το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας λόγω κρουσμάτων COVID Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

23:1019/01

Σουηδία: 9.779 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:0219/01

Θεσ/νίκη: Συγκρούστηκε λεωφορείο του ΟΑΣΘ με ΙΧ Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

23:0219/01

Με δάκρυα στα μάτια, ο Μπάιντεν αναχώρησε για την Ουάσινγκτον Διεθνή

23:0019/01

Στάση εργασίας αύριο των ηλεκτροδηγών του τραμ Κοινωνία

22:5719/01

Τρεις συλλήψεις για τα επεισόδια στο κέντρο της Πάτρας Κοινωνία

22:5519/01

ΗΠΑ: Φόρος τιμής από τον Μπάιντεν στους 400.000 νεκρούς της πανδημίας Διεθνή ,Κορωνοϊός

22:5019/01

Ισπανία-Φιλομένα: Ζώνες καταστροφής η Μαδρίτη και άλλες πληγείσες περιοχές Διεθνή

22:4219/01

ΕΣΕΕ: Webinar για το λιανεμπόριο με τη συμμετοχή Αδ. Γεωργιάδη Επιχειρήσεις ,Πολιτική

22:4019/01

Κορωνοϊός: Ξεκινούν μαζικοί εμβολιασμοί στη Σερβία Διεθνή ,Κορωνοϊός

22:3519/01

ΗΠΑ-Covid-19: Ξεπέρασαν τους 400.000 οι θάνατοι Διεθνή ,Κορωνοϊός

22:3019/01

Κίνα: Πάνω από 100 κρούσματα κορωνοϊού Διεθνή ,Κορωνοϊός

22:2519/01

Ακσόι: Επίθεση στον Ν. Δένδια – «Θλιβερές» οι δηλώσεις για την ελληνική μειονότητα Διεθνή

22:2219/01

Κλήρωση Τζόκερ 19/1/21: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί Αθλητισμός

22:2019/01

Ν. Αφρική: Η μετάλλαξη του κορωνοϊού διπλάσια πιο μεταδοτικό, όχι πιο θανατηφόρο Διεθνή ,Κορωνοϊός

22:1919/01

Σύψας: Τελευταία θα ανοίξει η εστίαση – Οι μήνες που θα κρίνουν την απόφαση Επιχειρήσεις ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

22:1519/01

Σιμόπουλος: Εάν δεν βελτιωθεί το οδικό δίκτυο προς το Φίλυρο θα θρηνήσουμε θύματα… Δήμοι ,Θεσσαλονίκη ,Πολιτική

22:1019/01

Κορωνοϊός-Ρωσία: 21.734 νέα κρούσματα και 586 νεκροί Διεθνή ,Κορωνοϊός

22:0919/01

Κυρ. Μητσοτάκης: Όλα προχωρούν με βάση το σχεδιασμό αλλά δεν δικαιολογείται εφησυχασμός Κορωνοϊός ,Πολιτική ,Σημαντικά

22:0519/01

Σ. Λιβανός: Αποφασιστικό άλμα προς το μέλλον η ψηφιοποίηση του ΕΛΓΑ Πολιτική

22:0019/01

Γερμανία: Παράταση του lockdown έως τις 14 Φεβρουαρίου Διεθνή ,Κορωνοϊός

21:5519/01

Πτώμα σε βαλίτσα στα Βίλια: Νέες πληροφορίες για την 38χρονη Κινέζα Κοινωνία

21:5019/01

Αιθιοπία: Πάνω από 350 νέα κρούσματα Διεθνή ,Κορωνοϊός

21:4519/01

Επικοινωνία Ν. Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών της Ισλανδίας Πολιτική

21:4019/01

Επίσημη επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Φλώρου στην Αίγυπτο Διεθνή ,Ελλάδα

21:3519/01

Επίσκεψη Ζωής Ράπτη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας Πολιτική ,Υγεία

21:3019/01

Αφγανιστάν: Είκοσι νεκροί σε επιθέσεις των Ταλιμπάν στον βορρά Διεθνή

21:2519/01

Πλακιωτάκης: Αλλάζει τα δεδομένα στην αναπτυξιακή πορεία των νησιών το ν/σ-τομή για τη ... Πολιτική

21:2019/01

Τηγανητά φαγητά: Αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού Υγεία

21:1719/01

Μήνυμα Ναβάλνι από τη φυλακή: Η εξουσία «φοβάται εκείνους που αγωνίζονται» Διεθνή

21:1519/01

Στα 17,8 δισ. ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα του Προϋπολογισμού το 2020 Οικονομία

21:1019/01

Ιταλίδα 108 ετών εμβολιάστηκε κατά του κορωνοϊού Διεθνή ,Κορωνοϊός

21:0519/01

Υπουργείο Παιδείας: Δεκατέσσερα ερωτήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ Κόμματα ,Παιδεία

21:0219/01

Αγρίνιο: Προφυλακιστέοι οι τρεις άνδρες για τη ληστεία ηλικιωμένου ζευγαριού Κοινωνία

21:0019/01

Σε αυτοαπομόνωση τίθεται ο Βρετανός υπουργός Υγείας Διεθνή ,Κορωνοϊός

20:5519/01

Τι απάντησαν Παναγιωτόπουλος – Στεφανής για ζητήματα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων με α... Βουλή ,Πολιτική

20:5119/01

Σταϊκούρας: Mείωση του χρέους Γενικής Κυβέρνησης κατά περίπου 620 εκατ. ευρώ Οικονομία ,Πολιτική

20:5019/01

ΠΑΜΑΚ: Δώρισε αναπηρικό αμαξίδιο από πλαστικά καπάκια Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

20:4519/01

Η πανδημία έφερε στο φως τις αδυναμίες του ΠΟΥ Διεθνή ,Κορωνοϊός

20:4019/01

Παλαιστίνη – Κορωνοϊός: Παραλαμβάνει σήμερα τις πρώτες δόσεις εμβολίου Sputnik-V Διεθνή ,Επιστήμη ,Κορωνοϊός

20:3519/01

Κ. Χατζηδάκης: Ανταγωνιστικότητα και κοινωνική συνοχή πάνε χέρι-χέρι Πολιτική

20:3019/01

Σχοινάς: Το τέλος της πανδημίας είναι ορατό αν και δεν έχει φτάσει ακόμη Κορωνοϊός ,Πολιτική

20:2519/01

Ρωσία: Ο Πούτιν βούτηξε στα παγωμένα νερά για τα Θεοφάνεια Διεθνή

20:2419/01

Γιαννάκος: Έχουν βρει τρόπο οι ιδιωτικές κλινικές να ξεφεύγουν της διατίμησης των τεστ; Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

20:2019/01

Παραλειπόμενα από ορκωμοσίες Αμερικανών προέδρων Διεθνή

20:1819/01

Πράσινο φως αλλά με αυστηρά μέτρα για τα χιονοδρομικά ζητά ο Δήμαρχος Έδεσσας Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Θέματα GR Times

20:1519/01

Βρετανία-Covid-19: Νέο ρεκόρ με 1.610 ημερήσιους θανάτους Διεθνή ,Κορωνοϊός

20:1019/01

Διαδοχικές συναντήσεις Κ. Ζέρβα με Κ. Σκρέκα και Μ. Βορίδη στην Αθήνα Δήμοι ,Θεσσαλονίκη ,Πολιτική

20:0719/01

Πάνω από 100 καταγγελίες σε βάρος καθηγητή του ΑΠΘ για σεξουαλικές παρενοχλήσεις Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

20:0519/01

Δένδιας: Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα για επέκταση των χωρικών της υδάτων οπουδήποτε Πολιτική

20:0019/01

Ηλιόπουλος: Αν δεν ληφθούν τώρα μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης, τα λουκέτα σύντομα θα είνα... Κορωνοϊός ,Πολιτική

19:5019/01

Πλειάδα επιστημόνων του ΑΠΘ στους κορυφαίους παγκοσμίως Θεσσαλονίκη ,Παιδεία

19:4519/01

Αυγενάκης για Μπεκατώρου: Με εντολή του πρωθυπουργού θα πάμε μέχρι τέλους Αθλητισμός ,Πολιτική

19:4519/01

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Στο έλεος της κακοκαιρίας χιλιάδες πρόσφυγες σε Λέσβο και Χίο Κόμματα ,Πολιτική

19:4019/01

Κορωνοϊός: Εμβολιάστηκε ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου, Κ. Μανδαλιανός Δήμοι ,Κορωνοϊός

19:3919/01

Κορωνοϊός: Δυο νέα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους στην Ελλάδα Ελλάδα ,Κορωνοϊός

19:3019/01

«Έφυγε» η ηθοποιός Πένυ Σταυροπούλου Lifestyle

19:2519/01

Έγκλημα στην Κρήτη: Εντοπίστηκε ο Νορβηγός σύντροφος της 54χρονης Κοινωνία

19:2119/01

Εμβολιάστηκαν οι πρώτοι αστυνομικοί – Το 70% είναι επιφυλακτικό Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Κοινωνία

19:2019/01

Ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού σε σπρέι έδειξε ασφάλεια και ανοσολογική απόκριση Κορωνοϊός

19:1619/01

Η ΚΟ της ΝΔ «πέρασε» την αθλητική μεταρρύθμιση Βουλή ,Κόμματα ,Πολιτική

19:1019/01

Κλειστά σχολεία στη Δυτική Μακεδονία, λόγω ισχυρού ψύχους Β.Ελλάδα ,Δήμοι ,Παιδεία

19:0019/01

Βραζιλία-covid-19: Σχεδόν 24.000 κρούσματα σε 24 ώρες Διεθνή ,Κορωνοϊός

18:5319/01

Με 150 υδατοδρόμια η Ελλάδα αποκτά το Νο 1 ευρωπαϊκό δίκτυο Ελλάδα ,Επιχειρήσεις

18:5019/01

Υπόθεση Ναβάλνι: Η Μόσχα δεν θα λάβει υπ’ όψιν τις εκκλήσεις των δυτικών χωρών Διεθνή

18:4519/01

Στο ΠΑΓΝΗ γυναίκα που προσπάθησε να σβήσει τη φωτιά στο σπίτι της Κοινωνία

18:4019/01

Επίσκεψη της Κεραμέως στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κορωνοϊός ,Πολιτική

18:3419/01

Δ. Κογκίδου: Άλλες 10 καταγγελίες άμεσα στον αρμόδιο εισαγγελέα Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

18:3019/01

Αχτσιόγλου: Ρύθμιση οφειλών με κούρεμα, όχι μόνο δόσεις Κορωνοϊός ,Οικονομία ,Πολιτική

18:2519/01

Πλακιωτάκης: Αλλάζει τα δεδομένα το νομοσχέδιο – τομή για τη Νησιωτική Πολιτική Κοινωνία ,Πολιτική

18:2019/01

Εστίαση: «Επανεκκίνηση μόνο με εσωτερικούς χώρους και ασφάλεια» Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

18:1019/01

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ υιοθέτησε την πρότασή μας για επέκταση χωρικών υδάτων στην Κρήτη Κόμματα ,Πολιτική

18:0019/01

Ασημακοπούλου: Ένα ακόμη εργαλείο για να επιβάλλει η ΕE στην Τουρκία τη συμμόρφωση με τ... Διεθνή ,Πολιτική

17:5019/01

Ελπιδοφόρος: Η Δικαιοσύνη απαιτεί σκληρή δουλειά Διεθνή ,Κοινωνία

17:4919/01

Χάρτης κορωνοϊού: Παραμένει στο κόκκινο η Αττική, ακολουθεί η Θεσσαλονίκη Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

17:4019/01

Γεραπετρίτης: Σε πολύ καλύτερη θέση η Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρώπη Κορωνοϊός ,Πολιτική

17:3619/01

Κορωνοϊός: 566 νέα κρούσματα, 30 νεκροί και 320 διασωληνωμένοι Ελλάδα ,Κορωνοϊός

17:3019/01

Ταμείο Ανάκαμψης: Η Κομισιόν εκτιμά ότι τα εθνικά σχέδια χρειάζονται ακόμη πολλή δουλειά Διεθνή ,Κορωνοϊός ,Οικονομία

17:2019/01

Επιστολή στον πρωθυπουργό από τους εργαζόμενους του Βυζαντινού Μουσείου Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Πολιτισμός

17:1819/01

Κινέζοι γιατροί παραδέχονται ότι έλεγαν ψέματα για τον κορωνοϊό Διεθνή ,Επιστήμη ,Κορωνοϊός

17:1019/01

Καπιτώλιο: Συνελήφθη ο κιθαρίστας Iced Earth Διεθνή

17:0519/01

ΕΝΙΘ: «Διαλυμένη» η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Υγεία

17:0019/01

Τσίπρας: Προκλητική πριμοδότηση των ιδιωτικών κολεγίων έναντι των ΑΕΙ Κόμματα ,Παιδεία ,Πολιτική

16:5019/01

Κορωνοϊός: Πόσα πρόστιμα για μη τήρηση μέτρων Κοινωνία ,Κορωνοϊός

16:4019/01

Δ. Κορδελιού – Ευόσμου: 462.060 ευρώ για αναβάθμιση των παιδικών σταθμών Δήμοι ,Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

16:3019/01

Αναστέλλεται η χρηματοδότηση στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας με απόφαση Αυγενάκη Αθλητισμός ,Πολιτική

16:2019/01

Διοίκηση Δ. Θεσ/νίκης: Μηδενική ανοχή στην κακοποίηση γυναικών Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

16:1019/01

Δωρεά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο Γ.Ν. Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκη ,Υγεία

16:0019/01

Γερμανία: Υπάλληλοι απειλήθηκαν με απόλυση σε περίπτωση που εμβολιαστούν! Διεθνή ,Κορωνοϊός

16:0019/01

Με το 1.93 της Γουέστ Χαμ και ρίσκο στη Μπουντεσλίγκα Αθλητισμός

15:5819/01

ΠΑΜΘ: Ενίσχυση 57 επενδύσεων σε Ροδόπη και Ξάνθη Β.Ελλάδα ,Οικονομία ,Περιφέρειες

15:5019/01

Χωρίς κόσμο και υπό πρωτοφανή μέτρα η ορκωμοσία Μπάιντεν Διεθνή

15:4019/01

ΕΕΑ: Με ευθύνη υπ. Οικονομικών χιλιάδες επαγγελματίες εκτός Επιστρεπτέας 5 Επιχειρήσεις

15:3019/01

Πάτρα: Δύο προσαγωγές σε πορεία συμπαράστασης στον Δ. Κουφοντίνα Κοινωνία

15:2019/01

Θεοχάρης: Οι πυλώνες για την επανεκκίνηση του Τουρισμού Ελλάδα ,Τουρισμός

15:1019/01

Αρνείται τα πάντα ο καθηγητής του ΑΠΘ περί σεξουαλικής παρενόχλησης Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

15:0119/01

Κοζάνη: Ανοιξε η συζήτηση για την λειτουργία ΧΥΤΑΜ αμιάντου στο Ζιδάνι Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Ενέργεια

15:0019/01

Το «αντίο» της Μελάνια Τραμπ: «H βία δεν είναι ποτέ λύση» Διεθνή

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ