Ακροβατικός αερομοντελισμός: «Σκίζεις» τα σύννεφα με αεροσκάφος αλλά βρίσκεσαι στο έδαφος (ΦΩΤΟ-ΗΧΗΤΙΚΟ)

Ακροβατικός αερομοντελισμός: «Σκίζεις» τα σύννεφα με αεροσκάφος αλλά βρίσκεσαι στο έδαφος (ΦΩΤΟ-ΗΧΗΤΙΚΟ)

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Τι είναι ο ακροβατικός αερομοντελισμός; Πώς μπορεί κάποιος να ασχοληθεί με αυτό το ιδιαίτερο αλλά και συναρπαστικό «χόμπι»; Πώς μπορεί κάποιος να πετά αεροσκάφος αλλά ταυτόχρονα να βρίσκεται στο έδαφος; Σε όλα αυτά τα κρίσιμα όσο και ενδιαφέροντα ερωτήματα, απαντά στο GRTimes, ο Κωνσταντίνος Κατσούλης, ο Chief Logistics της τετραμελούς οικογενειακής ομάδας RC KavalaAcro Team, η οποία 30 χρόνια τώρα δείχνει τον δρόμο… προς την αδρεναλίνη.

«Η ομάδα μας αποτελείται από τέσσερα μέλη, έχοντας την ιδιαιτερότητα ότι είμαστε όλοι συγγενείς. Έχουμε όλοι το ίδιο επίθετο, και συμπληρώνουμε δύο γενιές αδελφών. Ουσιαστικά δηλαδή, η ομάδα αποτελείται από τον αδελφό μου, τα δύο του παιδιά και από εμένα που είμαι ο θείος.

Οι πρώτοι που ξεκινήσαμε το χόμπι του αερομοντελισμού είμαστε προφανώς εγώ και ο αδερφός μου και στην πορεία κόλλησαν το «μικρόβιο» και οι δύο μικρότεροι. Πλέον συνεχίζουμε όλοι μαζί, κάνοντας αυτό που μας αρέσει» λέει ο κ. Κατσούλης.

Τι ήταν όμως αυτό που αποτέλεσε κίνητρο ώστε η τετραμελής ομάδα να ασχοληθεί με τον ακροβατικό αερομοντελισμό; «Από την παιδική ηλικία τόσο εγώ όσο και ο αδερφός μου, είχαμε αγάπη για τα αεροπλάνα. Για κάποιο λόγο η ζωή τα έφερε έτσι ώστε να μη γίνουμε πιλότοι, γι’ αυτό και ο αερομοντελισμός είναι μια διέξοδος για τους ανθρώπους που αγαπούν την αεροπορική ιδέα και μπορούν μέσω αυτής της δραστηριότητας να βρίσκονται κοντά σε αυτό που αγαπούν περισσότερο. Αυτό ήταν και το κίνητρο για την ενασχόληση μας με τον αερομοντελισμό» λέει ο Chief Logistiscs της RC KavalaAcro Team.

«Ο αερομοντελισμός κατά βάση είναι ένα χόμπι. Και είναι το χόμπι εκείνο στο οποίο κάποιος, κατασκευάζει και πετάει μικρά αεροσκάφη, τα οποία πολλές φορές είναι αντίγραφα των πραγματικών. Αυτά τα μικρά αεροσκάφη πετούν είτε με ηλεκτρικό, είτε με θερμικό κινητήρα (κινητήρα εσωτερικής καύσης χρησιμοποιώντας νίτρο ή βενζίνη) και η διαφορά είναι ότι ο χειριστής δεν είναι μέσα στο σκάφος, αλλά στο έδαφος.

Έχουμε στο χέρι μας ένα σύστημα που λέγεται τηλεκατεύθυνση, έναν πομπό δηλαδή που επικοινωνεί με το αεροσκάφος εκτελώντας ό,τι εντολή του δίνουμε εμείς. Εξέλιξη του αερομοντελισμού, είναι ουσιαστικά τα drones που ξέρουμε όλοι σήμερα, αυτά τα μη επανδρωμένα αεροχήματα με τη διαφορά ότι στον αερομοντελισμό μιλάμε για μικρά αεροσκάφη, με την ίδια φιλοσοφία πτήσεως που έχει και το πραγματικό.

Θέλει να αφιερώσεις πολύ χρόνο, όπως θέλει και πολλές γνώσεις. Γνώσεις αεροπορικές, πώς πετάει δηλαδή ένα αντικείμενο, ένα αεροσκάφος καθώς η φιλοσοφία είναι ίδια, απλά τα μεγέθη αλλάζουν. Θέλει γνώσεις μηχανολογικές, ηλεκτρολογικές, ηλεκτρονικών, μιλάμε δηλαδή για έναν συνδυασμό πραγμάτων που οδηγούν σε ένα καλό αποτέλεσμα» συμπληρώνει ο κ. Κατσούλης.

Ο ακροβατικός αερομοντελισμός και οι υπόλοιπες κατηγορίες

Στο πέρασμα των χρόνων, η οικογένεια Κατσούλη και ειδικά τα δύο αδέρφια ο Δημήτρης και ο Κωνσταντίνος που ασχολούνται με το αντικείμενο από τα μικράτα τους, μπορούν να υπερηφανεύονται για την κατασκευή σπουδαίων μοντέλων που άφησαν εποχή. Με τις προσθήκες και των δύο νεότερων μελών όμως, του Σωκράτη και του Αχιλλέα δεν σταμάτησαν ποτέ να πηγαίνουν το project ένα βήμα παρακάτω.

«Η αλήθεια είναι ότι μέσα σε αυτά τα χρόνια -που είναι πάνω 30 – 40- έχουμε μια συνεχή εξέλιξη. Ο αερομοντελισμός διεθνώς έχει μια εξέλιξη. Υπάρχει πλέον πολύ υψηλή τεχνολογία, ενώ έχουν αυξηθεί και τα μεγέθη των αερομοντέλων τα οποία φτιάχνουμε.

Στη δική μας ομάδα ειδικότερα, μας αρέσει η κατηγορία του αερομοντελισμου που λέγεται «ακροβατικός αερομοντελισμός», μας αρέσουν δηλαδή τα ακροβατικά αερομοντέλα, όπως μας αρέσουν και αερομοντέλα τα οποία είναι αντίγραφα πραγματικών. Ό,τι έχουμε δηλαδή στο στόλο μας, υπάρχει και πραγματικά» τονίζει αρχικά στο GRTimes, ο Κωνσταντίνος Κατσούλης.

«Υπάρχουν όμως πολλοί καλοί συνάδελφοι και ικανοί που ασχολούνται με άλλες κατηγορίες του χόμπι. Όπως για παράδειγμα η αντιγραφή αεροσκαφών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ή ακόμη και των τζετ. Είναι κι αυτά πολύ ενδιαφέροντα, αλλά δεν μπορεί κανείς να ασχοληθεί με όλα. Εμείς από τότε που πατήσαμε στα πόδια μας επιλέξαμε τον ακροβατικό μοντελισμό, γιατί μας ενθουσιάζει, γιατί έχει αδρεναλίνη και γιατί προσφέρει θέαμα στους θεατές».

Μπορούν όμως αυτά τα μοντέλα να συμβάλουν και σε δράσεις ασφαλείας, όπως για παράδειγμα στην κατάσβεση πυρκαγιών ή στον ψεκασμό αγροκαλλιεργειών; «Σ’ ότι αφορά την κατάσβεση πυρκαγιών είναι δύσκολο. Και ο λόγος είναι πως σε μια πρώιμη κατάσβεση χρειάζεσαι μια ικανή ποσότητα πυροσβεστικού υγρού. Είτε πρόκειται για επιβραδυντικό υγρό, είτε πρόκειται για νερό. Σήμερα, η αεροπυρόσβεση βασίζεται σε τρεις πυλώνες: Ο ένας είναι τα ελικόπτερα, ο δεύτερος είναι τα μικρά πυροσβεστικά αεροσκάφη και έπειτα τα κλασσικά τα μεγάλα που ξέρουμε.

Εκεί που θα μπορούσε να συμβάλει πραγματικά ο αερομοντελισμός είναι κυρίως μέσω των drones τα οποία έχουν τη δυνατότητα να κινούνται αργά ή να αιωρούνται, γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται για ψεκασμούς. Σε αγροτικές δηλαδή δραστηριότητες» συμπληρώνει.

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στο «Athens Flying Week»

Επιστέγασμα της επίπονης και μακροχρόνιας προσπάθειας της οικογένειας Κατσούλη πάνω στον ακροβατικό αερομοντελισμό, αποτελεί δίχως άλλο η συμμετοχή στην μεγαλύτερη αεροπορική εκδήλωση που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στην Ελλάδα και δεν είναι άλλη από το Athens Flying Week που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην αεροπορική βάση της Τανάγρας.  

«Έχουμε τη χαρά να είμαστε καλεσμένοι για 4η συνεχόμενη χρονιά σε μια εκδήλωση καθαρά αεροπορική, τη μεγαλύτερη που γίνεται στην Ελλάδα, όπως είναι το Athens Flying Week. Θα διεξαχθεί στην αεροπορική βάση της Τανάγρας στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου. Εκεί μαζεύονται κάθε χρόνο πολλές χιλιάδες κόσμου στον οποίο αρέσει ιδιαίτερα το θέαμα και τα αεροσκάφη.

Σ’ αυτή την εκδήλωση λοιπόν η ομάδα θα έχει τη χαρά να συμμετάσχει, τόσο με περίπτερο, με στατική έκθεση δηλαδή, όσο και με πτήσεις ενός ή και δύο αερομοντέλων, συμβάλλοντας έτσι με τις μικρές μας δυνάμεις σ’ αυτό που ονομάζεται Athens Flying Week, που είναι αεροπορικές επιδείξεις και θέαμα. Είναι μεγάλη τιμή για εμάς αυτή η πρόσκληση καθώς πρόκειται για το καλύτερο που μας έχει τύχει στη μέχρι τώρα καριέρα μας» υπογραμμίζει το ιδρυτικό μέλος της ομάδας RC KavalaAcro Team.

Μια καλή ευκαιρία για τα νέα παιδιά

Εν κατακλείδι και θέλοντας να στείλει το δικό του μήνυμα προς τα νέα παιδιά που το… ψάχνουν και θέλουν να ασχοληθούν με ένα χόμπι που πραγματικά θα ακονίσει το μυαλό τους, αλλά και ενδεχομένως να τους δώσει κι έναν επαγγελματικό προσανατολισμό, ο Κωνσταντίνος Κατσούλης σημειώνει:

«Μιλώντας για αερομοντελισμό δεν μιλάμε απλώς για ένα χόμπι. Είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Είναι κάτι που αγγίζει αυτό που αποκαλούμε με μεγάλη συγκίνηση «αεροπορική ιδέα». Επίσης, ως ομάδα έχουμε πολύ καλή σχέση με τις ομάδες αεροπορικών επιδείξεων της πολεμικής αεροπορίας «Ζευς» και «Δαίδαλος». Οι οποίοι μας εκτιμούν και μας τιμά αυτό, διότι βλέπουν ανθρώπους που τους αρέσει η αεροπορία γενικότερα και ανθρώπους που ασχολούνται με το αντικείμενο τους σοβαρά, όπως ασχολούνται και αυτοί που είναι επαγγελματίες.

Ο αερομοντελισμός είναι μια καλή ευκαιρία για τα νέα παιδιά, που θέλουν να ασχοληθούν με το αεροπορικό κομμάτι από ένα χαμηλό σκαλοπάτι που ίσως αύριο – μεθαύριο τους οδηγήσει στην απόφαση να γίνουν πιλότοι ή να ασχοληθούν με κάτι που είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον και πολύ καλύτερο από άλλες ασχολίες που δεν έχουν να προσφέρουν πολλά».

Ακούστε ολόκληρο το ηχητικό της συνέντευξης με τον Κωνσταντίνο Κατσούλη, Chief Logistiscs της RC KavalaAcro Team:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top