Drones: Τα «σύγχρονα μάτια του κόσμου»

Drones: Τα «σύγχρονα μάτια του κόσμου»

Τα Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) ή κοινώς Drones έχουν αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο. Συγκεκριμένα, τα Drones έχουν μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούμε τον κόσμο: πώς αποφασίζουμε ποια γεγονότα έχουν σημασία και δημιουργούμε την κοινή μας «αλήθεια» για το τι συνέβη.

Του Μιλτιάδη Μελιάδη

Μπορεί κάποιος να τα πετάξει από απόσταση και να τα εξοπλίσει με αισθητήρες. Τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον πόλεμο, την κλιματική αλλαγή, την πολιτική διαμαρτυρία και τώρα την πανδημία COVID-19. Τις τελευταίες εβδομάδες, βίντεο από Drone έχει μεταδώσει τις ταραχές στην πόλη Kenosha των ΗΠΑ μετά τον πυροβολισμό του Jacob Blake και την καταστροφή της χημικής έκρηξης της Βηρυτού και της τροπικής καταιγίδας «Laura».

Η τεχνολογία των Drone μπορεί να θολώσει τις απόψεις, να τραβήξει την προσοχή στην παρακολούθηση και να επιτρέψει στους ανθρώπους να παρακολουθούν τα πάντα, από δημόσιες διαμαρτυρίες έως μέρη που πλήττονται από την πανδημία.

Τα Drones, δεν «βλέπουν» απλώς, κάνουν περισσότερα πράγματα

Είναι αλήθεια ότι τα Drones είναι κυρίως μηχανές όρασης: κινούνται στον αέρα και στέλνουν εικόνες στο σημείο ελέγχου τους. Τα περισσότερα Drone, στέλνουν εικόνες που είναι οπτικές. Για στρατιωτικά αεροσκάφη και εκείνα που χρησιμοποιούνται στην αστυνόμευση ή την επιτήρηση των συνόρων, η θερμογραφική απεικόνιση είναι επίσης κοινή.

Αλλά τα Drone είναι επίσης μηχανήματα δεδομένων, που συγκεντρώνουν πληροφορίες σχετικά με το υψόμετρο, την ταχύτητα, την τοποθεσία και άλλα. Η έρευνά δείχνει ότι αυτός ο συνδυασμός εναέριας όρασης, τηλεχειριστηρίου και δημιουργίας δεδομένων, αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούμε τον κόσμο.

Τα Drones σήμερα είναι όλο και πιο αυτόνομα. Η οπτική μέσα από το Drone καθορίζει τη σύγχρονη αισθητική του πολέμου, αλλά είναι επίσης όλο και περισσότερο παρούσα σε νέους τρόπους τέχνης, ακτιβισμού, λαϊκής και διαφημιστικής κουλτούρας. Οι εικόνες συγκρούσεων φαίνονται τώρα συχνά μέσα από τα «μάτια» των στρατιωτικών Drone όπως των Predator και των Reaper, από τα οποία, εικόνες πολέμου και καταστροφής έχουμε δει σχεδόν όλοι μας. Τα αστυνομικά αεροσκάφη μπορούν να συλλάβουν πλάνα διαδηλωτών που καταστρέφουν δημόσια και ιδιωτική περιουσία και να χρησιμοποιηθούν στην αίθουσα δικαστηρίου εναντίον τους.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, το Drone μπορεί να μας επιτρέψει να δούμε την κρατική βία που διαφορετικά θα μπορούσε να μην έχει εντοπιστεί και να αποκαλύψει ακόμη και τα αόρατα συστήματα δεδομένων που αστυνομεύουν τον εναέριο χώρο.
Καθώς οι διαμαρτυρίες του Black Lives Matter συνεχίζονται σε ολόκληρη την Αμερική και τον κόσμο, τα αεροσκάφη καταγράφουν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και ακτιβιστών, εκδημοκρατίζοντας την εναέρια άποψη που κάποτε ανήκε σε ελικόπτερα αστυνομίας και Μέσων ενημέρωσης.

Επιπλέον, τα Drone χρησιμοποιούνται σε πολλές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης από σεισμούς, φωτιές, πλημμύρες, εύρεση αγνοούμενων, αλλά ακόμη και μεταφορά απαραίτητων εφοδίων για την επιβίωση ανθρώπων.

H σύντομη σύγχρονη ιστορία των Drone

Πριν από τα Drones, η θέα από ψηλά περιοριζόταν σε ελικόπτερα, δορυφόρους, αεροπλάνα και, ακόμη πιο πίσω, το αερόστατο ζεστού αέρα. Τα αεροσκάφη έχουν καταστήσει την εναέρια άποψη κοινή και βρίσκονται παντού, καλύπτοντας από ειδήσεις έως γεωγραφικές έρευνες και φωτογραφίες γάμου.
Στρατιωτικά Drone μπορεί να μην υπήρχαν σήμερα χωρίς έναν σχεδιαστή όπλων που επίσης ήταν λάτρης των ερασιτεχνικών ανεμόπτερων. Τη δεκαετία του 1980, ο Ισραηλινός αεροναυτικός μηχανικός Abraham Karem, είχε εμμονή με το σχεδιασμό ενός απομακρυσμένου πιλότου αεροσκάφους και ήθελε να το κάνει με τους δικούς του όρους.

Μετανάστευσε στην Καλιφόρνια, ξεκίνησε τη δική του εταιρεία και χρησιμοποίησε το πάθος του και την αγάπη του για το σχεδιασμό ανεμοπλάνων για να σχεδιάσει ένα Drone που θα μπορούσε να παραμείνει στον αέρα για ώρες, χρησιμοποιώντας μόνο έναν ένδοξο κινητήρα για να παραμείνει ψηλά: το Predator.
Αρχικά, σχεδιασμένο ως σκάφος πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης, το Predator προσπάθησε να κερδίσει το ενδιαφέρον του Πεντάγωνου. Με την αυξανόμενη ανάγκη χρήσης εναέριων μέσων σε στρατιωτικές υποθέσεις, η παρατεταμένη βία στα Βαλκάνια (κατάρριψη του «αόρατου» F-117A) έδωσαν στο Predator την πρώτη του μεγάλη ευκαιρία, ενώ το κυνήγι για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν το αποκορύφωσε ως το εργαλείο του σύγχρονου πολέμου.

Από την πολιτική πλευρά, η ανάπτυξη των Drone έχει επικεντρωθεί περισσότερο σε δύο τύπους, τα τετραπλό από τα σχέδια σταθερών πτερυγίων, με την αγορά να κυριαρχείται από τον κινεζικό κατασκευαστή DJI και τα σταθερής πτέρυγας με κυρίαρχο την SenseFly.

Πριν από λίγα χρόνια, τα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνταν από χομπίστες, ήταν δύσκολο να πετάξουν, αλλά τώρα υπάρχουν Selfie Drone που υπακούουν σε εντολές με βάση χειρονομίες, αποφύγουν αυτόνομα εμπόδια και παρακολουθούν ανθρώπους καθώς κινούνται. Τώρα που βρίσκεται παντού, από την αναζήτηση και τη διάσωση από τη γεωργία έως την αστυνόμευση, ο κοινωνικός και πολιτικός αντίκτυπος των Drone είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η αστυνομική λειτουργία των Drone έχει εξαπλωθεί ανησυχητικά στην κοινωνική απομακρυσμένη επιβολή και στη βιομετρική παρακολούθηση.

Παρατηρώντας την πανδημία

Φέτος, τα Drones επέτρεψαν σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να δουν πόλεις που έχουν αδειάσει από τα συνηθισμένα πλήθη τους. Αυτές οι εικόνες μαρτυρούν την κλίμακα της αναταραχής της καθημερινής ζωής. Σε αντίθεση με τη συνεχή ενημέρωση των στατιστικών δοκιμών, λοιμώξεων και θανάτων και τα πανταχού παρόντα λογαριθμικά διαγράμματα που δείχνουν καμπύλες ισοπέδωση ή άνοδο, τα Drone μας επιτρέπουν να παρακολουθούμε την ασυνήθιστη, μελαγχολική και παράξενα όμορφη διαταραχή στην καθημερινή ζωή.
Τον περασμένο μήνα, οι ουρανοί της Σεούλ, της Νότιας Κορέας φωτίστηκαν από περίπου 300 αεροσκάφη δημιουργώντας μηνύματα ασφάλειας για τη δημόσια υγεία και υπέρ της ενθάρρυνσης να μείνουν οι πολίτες κλειδωμένοι στα σπίτια τους. Επιπλέον, πολλές αρχές χρησιμοποιούν τα Drone για να εποπτεύουν γρήγορα και άμεσα εάν υπάρχουν συγκεντρώσεις κόσμου αλλά και για να κάνουν γρήγορες απολυμάνσεις σε χώρους.

Drones και Home Delivery

Πριν από σχεδόν επτά χρόνια, ο Τζεφ Μπέζος εμφανίστηκε στην εκπομπή «60 Λεπτά» των ΗΠΑ για την ιδέα του να χρησιμοποιεί Drone για παραδόσεις σε μεγάλες αποστάσεις. Σε αυτά τα επτά χρόνια, έχουμε σίγουρα διανύσει πολύ δρόμο, αλλά δεν είμαστε ακριβώς εκεί που νόμιζε ο Bezos.

Πολλές εταιρείες δοκιμάζουν τις παραδόσεις Drone τα τελευταία χρόνια, και αφού η FAA (η Αμερικάνικη Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) μείωσε τους περιορισμούς και ενέκρινε μια σειρά πιλοτικών δοκιμών, η τεχνολογία έχει αυξηθεί αλματωδώς. Η ίδια η Amazon έχει κερδίσει μια σειρά διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για να προωθήσει τις λειτουργίες της σε Drone, συμπεριλαμβανομένης μιας πλωτής αποθήκης τύπου blimp που θα χρησιμοποιούσε Drone για παραδόσεις. Φυσικά και άλλες εταιρείες κολοσσοί όπως η UPS αλλά και ευρωπαϊκές, άρχισαν να δοκιμάζουν διάφορα μοντέλα και τρόπους delivery μέσω των Drones.

Σήμερα, τα Drone είναι έτοιμα να κατακτήσουν και τον τομέα των μεταφορών κάνοντας τον και αυτόν ακόμα πιο γρήγορο, άμεσο και προσβάσιμο σε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους δίνοντας στις κοντινές μεταφορές μια άλλη διάσταση.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ