Βιωσιμότητα, καινοτομία και ανάπτυξη επιχειρηματικότητας είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες που επιχειρεί η 1η Πορτογαλική Θερμοκοιτίδα Μόδας με έναν διττό σκοπό, την εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα και στην παραγωγή και την προώθηση των προϊόντων Ελλήνων νέων σχεδιαστών στη διεθνή και μεγαλύτερη εμπορική έκθεση της Ιβηρικής Χερσονήσου, τη Modtissimo στο Πόρτο. Η Μαρία Βυτινίδου, γενική διευθύντρια της εν λόγω θερμοκοιτίδας, εξηγεί στο GRTimes.gr το όλο εγχείρημα.
Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])
Έχετε ποτέ σκεφτεί ρούχα φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά όπως για παράδειγμα ο φελλός ή ο πολυεστέρας – το πλαστικό μπουκαλάκι του νερού, το οποίο ανακυκλώνεται και από εκεί βγαίνει καινούργιο νήμα και στη συνέχεια το ζητούμενο ύφασμα.
Βιώσιμη μόδα, επιχειρηματικότητα και καινοτομία είναι οι τρεις άξονες που υποστηρίζει και προωθεί η Μαρία Βυτινίδου, η οποία έπειτα από 18 χρόνια στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας ως χημικός, αποφάσισε να ακολουθήσει αυτό που πραγματικά αγαπούσε, τη μόδα.
«Έτσι δημιούργησα τη σχολή Athens Fashion Club στο κέντρο της Αθήνας, όπου εκπαιδεύουμε στυλίστες, σχεδιαστές, μοδίστρες, πατρονίστ και αφού αποφοιτήσουν μπορούμε να τους φιλοξενήσουμε στη θερμοκοιτίδα μας – The Fashion Gate- που δημιουργήθηκε το 2016» ανέφερε η κα. Βυτινίδου στο πλαίσιο της Beyond που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη 24-26 Μαΐου.
Στόχος της θερμοκοιτίδας είναι μέσα από ειδικές αποστολές να πηγαίνουν οι σπουδαστές τους στο εξωτερικό, να συμμετέχουν σε διεθνείς εκθέσεις και να προωθούν τα προϊόντα τους. «Από φέτος, η θερμοκοιτίδα λειτουργεί αποκλειστικά με την πρωτοβουλία της Πορτογαλικής Πρεσβείας, ονομάζεται Grow Sustainable in Portugal, και σκοπός της είναι:
α. να μπορέσουμε να επιταχύνουμε επιχειρηματικά τους νέους δημιουργούς, να τους δώσουμε την εκπαίδευση, πώς να φτιάξουν ένα βιώσιμο brand και
β. με την χορηγία των πορτογαλικών εργοστασίων να σχεδιάσουν τις συλλογές, και το Σεπτέμβριο να τις παρουσιάσουμε στην Modtissimo στο Πόρτο της Πορτογαλίας» εξήγησε στο GRTimes.gr η κα. Βυτινίδου, ιδρύτρια της Athens Fashion Club και γενική διευθύντρια της 1ης Πορτογαλικής Θερμοκοιτίδας Μόδας.
Η συνεργασία με την Πρεσβεία της Πορτογαλίας
Η συνεργασία μεταξύ της κυρίας Βυτινίδου και του διευθυντή και συνιδιοκτήτη της σχολής Βαγγέλη Δημητρακόπουλου κλωστοϋφαντουργού μηχανικού με την Πρεσβεία της Πορτογαλίας και την Aicep Portugal Global στον τομέα των επενδύσεων και της εξωστρέφειας μετράει πάνω από 5 χρόνια, η οποία μάλιστα ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ.
«Εξηγήσαμε στον Οικονομικό και Εμπορικό Ακόλουθο της Πρεσβείας της Πορτογαλίας Laurent Armaos ότι εμείς ταξιδεύουμε στο εξωτερικό και παίρνουμε από εκεί τα υφάσματά μας, και τότε μας πρότεινε να επισκεφτούμε την Modtissimo, η οποία διεξάγεται στο Πόρτο, μια έκθεση για την επιχειρηματικότητα και τη βιωσιμότητα, με εργοστάσια υφασμάτων και εργοστάσια με έτοιμο προϊόν, όπου παράγουν υφάσματα και εστιάζουν στη βιώσιμη μόδα» δήλωσε η κα. Βυτινίδου τονίζοντας ότι σε αυτήν την έκθεση η οποία πραγματοποιείται εδώ και 60 χρόνια στο Πόρτο της Πορτογαλίας, θα βρει κανείς υφάσματα για βιώσιμη μόδα όπως για παράδειγμα από φελλό, από ανακυκλωμένο πολυεστέρα που χρησιμοποιεί η ίδια αλλά και από κάνναβη, από πορτοκάλι, από μπανάνα κτλ.
«Θα τα βρούμε όλα εκεί, για παράδειγμα για το φελλό, είναι τρίμματα που παίρνουν από το συγκεκριμένο υλικό, τα τοποθετούν σε ένα υπόστρωμα και γίνεται ύφασμα, το οποίο μπορεί να είναι ελαστικό, μπορεί να είναι σταθερό, μαλακό ή σκληρό».
Ερωτηθείς από το GRTimes.gr σχετικά με το κόστος, όπως ανέφερε δεν ξεπερνάει τα 10 -12 ευρώ το μέτρο, μπορεί να φτάσει και μέχρι τα 20 ευρώ, ανάλογα πάντα με το εργοστάσιο, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα βατό κόστος για τον σχεδιαστή, για τον βιοτέχνη.
Όραμα να γίνει hub για Έλληνες και Ευρωπαίους σχεδιαστές
Το πρόγραμμα της 1ης Πορτογαλικής Θερμοκοιτίδας Μόδας Grow Sustainable in Portugal που παρουσίασε η Μαρία Βυτινίδου για τη ανάπτυξη της Βιώσιμης μόδας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στο περίπτερο της Πορτογαλικής Πρεσβείας, κατά τη διάρκεια της Beyond είναι πιλοτικό, ωστόσο το μεγαλύτερό τους όραμα είναι να έρθουν κοντά Έλληνες και Πορτογάλοι σχεδιαστές όπως ανέφερε ο κ. Laurant Armos και να φέρουμε κοντά Πορτογάλους σχεδιαστές με Έλληνες.
Άλλος ένας στόχος είναι να προσελκύσουν πανεπιστήμια και κολέγια του εξωτερικού όπως η Σχολή Καλών Τεχνών της Αμβέρσας και το London College of Fashion, «θέλουμε να γίνει ένα hub και μέσα από αυτήν τη δραστηριότητα να προσελκύσουμε και επενδυτές, τους οποίους χρειαζόμαστε για να υποστηρίξουν όλο αυτό το όραμα και να το πάμε ακόμη πιο μακριά» πρόσθεσε η κα. Βυτινίδου. Μάλιστα με το London College of Fashion, ήδη έχουν έρθει σε επικοινωνία όπου και υπήρξε ενδιαφέρον συμμετοχής από πλευράς τους. «Αυτοί εστιάζουν στη δημιουργικότητα, ενώ εμείς εστιάζουμε στις πωλήσεις» υπογράμμισε.
Νεοφυή επιχειρηματικότητα
Η ελληνική αγορά όπως αναφέρθηκε δεν έχει αγκαλιάσει ακόμη τη βιώσιμη μόδα, αφενός λόγω τιμής, αφετέρου το ότι δεν έχει αναπτύξει την αντίληψη της βιώσιμης μόδας. «Το συζητάμε μεν, αλλά δεν είναι εύκολο να το υιοθετήσουν. Μπαίνει στη συζήτηση και τους ενδιαφέρει, όμως δεν είναι εύκολο να αλλάξουν όλο το κομμάτι της παραγωγής, δηλαδή να πάνε σε άλλες αγορές, να αλλάξουν τα υφάσματα, τον τρόπο κατασκευής. Εδώ μιλάμε για zero waste και για συγκεκριμένες διαδικασίες παραγωγής που ενώ είναι γνωστές στο κοινό δεν είναι εύκολο να τις αγκαλιάσουν οι βιοτέχνες» επισήμαναν οι εμπνευστές του όλου πρότζεκτ για τη δημιουργία της θερμοκοιτίδας.
Η οποία θερμοκοιτίδα έχει ένα σκοπό, να αναπτύξει τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και αυτούς που εντάσσονται μέσα σ’ αυτή. Όπως επισημάνθηκε, όταν θα μπουν στην θερμοκοιτίδα, θα ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, θα έχουν φτιάξει πορτφόλιο, φιγουρίνια, θα έχουν βρει τα υφάσματά τους, θα γνωρίζουν για τη βιωσιμότητα, θα δημιουργήσουν το business model canvas δηλαδή το στήσιμο μιας εικονικής επιχείρησης. «Τους δείχνουμε τον τρόπο πώς να είναι βιώσιμοι. Ο Βαγγέλης μιλάει για βιώσιμη μόδα και στρατηγικές βιώσιμης μόδας, εγώ μιλάω για ανάπτυξη νεοφυούς επιχειρηματικότητας, καινοτομία στην επιχειρηματικότητα και τη βιώσιμη μόδα όπως τη ζω ως σχεδιάστρια» δήλωσε στο GRTimes.gr η γενική διευθύντρια της 1ης Πορτογαλικής θερμοκοιτίδας.
Το ‘παρών’ στη Modtissimo
Τον περασμένο Σεπτέμβριο του 2022 είκοσι νέοι δημιουργοί, σπουδαστές της κυρίας Βυτινίδου συμμετείχαν στην έκθεση Modtissimo στο Πόρτο όπου και παρουσίασαν ο καθένας το δικό του design. Πήρανε δωρεάν υφάσματα από 12 Πορτογαλικά εργοστάσια, όπου και δούλεψαν το πρότζεκτ τους. Οι συνδυασμοί των υφασμάτων και οι ποιότητές τους ήταν πρωτόγνωρες για την Ελληνική πραγματικότητα, καθώς για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε φελλός (εθνικό προϊόν της Πορτογαλίας ) σε μορφή υφάσματος σε τρεις διαφορετικές συνθέσεις, αλλά και οργανικό βαμβάκι και supima cotton, ύφασμα από τσουκνίδα, ανακυκλωμένος πολυεστέρας από μπουκάλια νερού κτλ. Στη συνέχεια, παρουσιάσανε το πρότζεκτ στην Athens Fashion Trade Show ενώ ακολούθησε και ένα fashion show στην Πρεσβευτική κατοικία της Πορτογαλίας καθώς και συμμετοχή στην Εβδομάδα Μόδας που έγινε το Νοέμβριο.
«Αυτές οι πρωτοβουλίες μας έδωσαν το έναυσμα για να κάνουμε την 1η Πορτογαλική θερμοκοιτίδα μόδας» δήλωσε στο GRTimes.gr ο Οικονομικός και Εμπορικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Πορτογαλίας Laurent Armaos.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έκθεση BEYOND: Ενδιαφέρον από Ευρωπαίους Business Angels για ελληνικές start-ups