Επιταχυντής του ψηφιακού μετασχηματισμού το 5G

Επιταχυντής του ψηφιακού μετασχηματισμού το 5G

Οι ευκαιρίες που δίνει η έλευση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, το 5G μπορεί να λειτουργήσει ως επιταχυντής της προσπάθειας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και των επιχειρήσεων, ενώ δίνει τη δυνατότητα για να δημιουργηθεί στην Ελλάδα ένας κλάδος ανάπτυξης εφαρμογών που αξιοποιούν τα χαρακτηριστικά της 5ης γενιάς. Μία κίνηση που θα μπορούσε να φέρει την Ελλάδα στο προσκήνιο της ευρωπαϊκής αγοράς ψηφιακών τεχνολογιών.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Μιχάλης Μπλέτσας (Ερευνητής / Διευθυντής Πληροφορικής, MIT MediaLab), Φώτης Καρώνης (CTIO BT Enteprise& 5G Executive Advisor BT Group) και Βαγγέλης Καρέλης (SeniorManager, Network Services & IX.0 Lead for Greece, Bulgaria& Cyprus, Accenture) με τον συντονισμό να έχει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μαλλάς.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αναφέρθηκαν πετυχημένα παραδείγματα από υλοποιήσεις έργων που αξιοποιούν το 5G στο εξωτερικό όπως αυτό στο λιμάνι του Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία. Ένα σημείο που τονίσθηκε ιδιαίτερα είναι πως το 5G αποτελεί μία αρκετά σημαντική τεχνολογική καινοτομία, ενώ αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας πολλών κλάδων της οικονομίας.

Σημαντικό στοιχείο του 5G είναι ότι πρόκειται για μία τεχνολογία που απαιτεί τη δημιουργία οικοσυστημάτων και χρειάζεται συμπράξεις μεταξύ των επιχειρήσεων και των οργανισμών που θα επιδιώξουν να το αξιοποιήσουν. Επιπλέον, επαναφέρει τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους στο χώρο των εφαρμογών και της υλοποίησης καινοτόμων projects.

Για την Ελλάδα, το 5G μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για τη δημιουργία ενός νέου κλάδου ανάπτυξης εφαρμογών, αλλά και να λειτουργήσει ως αφορμή για την αλλαγή νοοτροπίας. Σημαντικό στοιχείο για την Ελλάδα είναι επίσης η δημιουργία του επενδυτικού ταμείου Φαιστός, το οποίο όλοι οι συμμετέχοντες χαρακτήρισαν ως μία καινοτόμα ιδέα που μπορεί να προσφέρει πολλά στην προσπάθεια της χώρας να αξιοποιήσει την 5η γενιά κινητής τηλεφωνίας.

Tο Business Future Institute (Ινστιτούτο Επιχειρηματικού Μέλλοντος) αποτελεί μια πρωτοβουλία που γεννήθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2020, στην έξαρση της κρίσης της νόσου COVID-19. Η ιδέα γεννήθηκε κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης φίλων και συνεργατών και εξελίχθηκε σε Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία λίγο αργότερα τον Ιούλιο του ιδίου έτους.

Απευθύνεται στον μέσο Έλληνα επιχειρηματία, ιδιαίτερα σε αυτόν που αγωνίζεται σε ένα μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον μέσα σε απαιτητικές συνθήκες και ειδικά σε αυτόν που δραστηριοποιείται σε παραγωγικές και εξωστρεφείς δραστηριότητες όπως είναι ο πρωτογενής τομέας, η μεταποίηση, η εφοδιαστική αλυσίδα, οι μεταφορές, η ναυτιλία και ο τουρισμός.

Στόχος του BFI είναι να βοηθήσει αυτόν τον επιχειρηματία να κατανοήσει και να ενστερνιστεί τη νέα πραγματικότητα που θα προκύψει μετά την κρίση.

Tη συζήτηση μπορεί να την παρακολουθήσει κανείς στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=2cZ6cXmypew&t=2988s.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top