H Cisco – “ψηφιακός φάρος” και τα MoU’s με εννέα φορείς

H Cisco – “ψηφιακός φάρος” και τα MoU’s με εννέα φορείς

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Ημέρα εκκίνησης σημαντικών συνεργασιών είναι η σημερινή για το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco, καθώς υπέγραψε ΜoU’s με εννέα φορείς ενώ στο pipeline βρίσκονται τουλάχιστον άλλα τόσα Μνημόνια Συνεργασίας που θα υπογραφούν μέσα στο επόμενο δίμηνο με Περιφέρειες, Υπουργεία και Επιχειρήσεις.

Με ένα «μαραθώνιο» υπογραφών, που ξεκίνησε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 3 το μεσημέρι , το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού αρχίζει τη συνεργασία του με τέσσερα πανεπιστήμια, τρία επιμελητήρια και δύο δήμους.

Η Cisco, μέσω του Κέντρου που έχει βάση στη Θεσσαλονίκη,   βλέπει πέραν της Ελλάδος, καθώς όπως είπε ο κ. Νίκος Λαμπρογεώργος, Senior Αccount Manager Δημόσιου Τομέα και Συντονιστής του Κέντρου, “φιλοδοξούμε το Κέντρο να αποτελέσει Ψηφιακό Φάρο για τα Βαλκάνια”, ενώ ο  κ. Αντώνης Τσιμπούκης, Γενικός Διευθυντής της Cisco για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα  θέτει υψηλότερα τον πήχη καθώς μίλησε για ακόμη ευρύτερες συνεργασίες.

Να σημειωθεί ότι το Κέντρο της Cisco στη Θεσσαλονίκη έχει ήδη επισκεφθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βόρειας Μακεδονίας,  ενώ ενδιαφέρον  έχει εκδηλώσει ο Δήμος Τιράνων. Επίσης, το Κέντρο θα επισκεφθούν πελάτες της Cisco Βουλγαρίας.

Σήμερα Μνημόνια συνεργασίας υπογράφηκαν με  εκπροσώπους των Δήμων Πυλαίας-Χορτιάτη και Αλεξανδρούπολης, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας , του  Πανεπιστημίου Πάτρας, του CITY College/ University of York Europe Campus και,  του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης όπως του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Οι στόχοι των Μνημονίων

Στόχος των μνημονίων συνεργασίας είναι: η από κοινού ανάπτυξη, έρευνα, διάδοση και εκπαίδευση σε τεχνολογίες ψηφιακού μετασχηματισμού, η δημιουργία καινοτόμων λύσεων σε προβλήματα της καθημερινότητας σχετικά με τη λειτουργία της κοινωνίας, καθώς και η συνεργασία με αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού. Πιο συγκεκριμένα τα μνημόνια συνεργασίας προβλέπουν μεταξύ άλλων:

 • Εκπόνηση ερευνών και μελετών και ανάπτυξη καινοτόμων προγραμμάτων και πιλοτικών τεχνολογικών εφαρμογών.
 • Δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τεχνολογίες αιχμής και δημιουργική οικονομία.
 • Αξιοποίηση διεθνών δικτύων για την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ τοπικών εταιρειών και των ομολόγων τους στο εξωτερικό.
 • Διοργάνωση εθνικών και διεθνών εκδηλώσεων.
 • Συνδιοργάνωση σεμιναρίων κατάρτισης και άλλων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με σκοπό την ανάπτυξη εξειδικευμένων γνώσεων και δεξιοτήτων σύμφωνα με τις μελλοντικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.
 • Συμμετοχή σε ερευνητικά έργα που σχετίζονται με το μέλλον της εργασίας, της επιχειρηματικότητας, της εκπαίδευσης και του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Όπως δήλωσε ο κ. Λαμπρογεώργος, η Cisco αποφάσισε, παρά τις δυσκολίες που δημιουργούνται λόγω του κορωνοϊού, να προχωρήσει στην ανάπτυξη δράσεων με σκοπό, να φέρει κοντά την ερευνητική κοινότητα, τις καινοτόμες start ups και την ιδιωτική πρωτοβουλία, με φορείς που αναζητούν ψηφιακές λύσεις για συγκεκριμένες τους ανάγκες, με αυτή να λειτουργεί ως καταλύτης στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

Έτσι, ξανάρχισαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα που μπορούν να γίνουν διαδικτυακά όπως αυτά που αφορούν networking, cyber security, τη γλώσσα προγραμματισμού Python.

Ψηφιακές λύσεις on demand

Όπως επισημάνθηκε από τον κ. Τσιμπούκη, η Cisco στο Διεθνές Κέντρο της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού αλλά και τις δυνατότητες εξεύρεσης λύσεων σε ανάγκες επιχειρήσεων και φορέων, μέσω συνεργασιών που οδηγούν στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Στο Διεθνές Κέντρο DT&S της Θεσσαλονίκης, ήταν και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ιωάννης Ζαμπούκης ο οποίος και αναφέρθηκε στους τομείς συνεργασίας με τη Cisco. O ένας αφορά την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων για την άϋλη επικοινωνία Δήμου – δημοτών. Ο δεύτερος αφορά στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών υγείας με την αξιοποίηση των Δημοτικών Ιατρείων και τη μεσολάβηση γιατρού και νοσηλευτή και, ο τρίτος τομέας, την εκπαίδευση της κοινωνίας στις αλλαγές που έρχονται, όπως π.χ. στα οφέλη αλλά και στους ενδεχόμενους κινδύνους από την ιδιωτικοποίηση του Λιμένα.

Κατά την υπογραφή των Μνημονίων Συνεργασίας, τους φορείς εκπροσώπησαν:

 • Τον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη εκπροσώπησε ο Δήμαρχος, κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης
 • Τον Δήμο Αλεξανρούπολης εκπροσώπησε ο Δήμαρχος, κ. Γιάννης Ζαμπούκης.
 • Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εκπροσώπησε ο Αντιπρύτανης κ. Ευστράτιος Στυλιανίδης
 • Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας εκπροσώπησε ο Πρύτανης κ. Στυλιανός Κατρανίδης
 • Το Πανεπιστήμιο Πάτρας εκπροσώπησε ο Πρύτανης κ. Χρήστος Ι. Μπούρας
 • Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης εκπροσώπησε ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Μασούτης
 • Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης εκπροσώπησε ο Πρόεδρος κ.Μιχάλης Ζορπίδης
 • Το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης εκπροσώπησε ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Σαραντόπουλος
 • Το CITY College, University of York Europe Campus εκπροσώπησε ο πρόεδρος κ. Γιάννης Βερβερίδης

Την διοργάνωση της  υπογραφής των MoU’s  υποστήριξε η «Lever – Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε», μέλος του Ομίλου«Σαμαράς & Συνεργάτες».

Τέλος, να σημειωθεί ότι το DT&S της Cisco συνέχισε σήμερα με τη δεύτερη διαδικτυακή του συζήτηση, με θέμα «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην Εργασία, στην Εκπαίδευση, στην καθημερινότητά μας».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ