H Eλλάδα στον αστερισμό διεθνών γιγάντων της τεχνολογίας

H Eλλάδα στον αστερισμό διεθνών γιγάντων της τεχνολογίας

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Η Ελλάδα πλέον παίρνει  θέση- πλατεία ανάμεσα  στις  Ευρωπαϊκές χώρες – υποδοχείς, των διεθνών γιγάντων των νέων τεχνολογιών κι’ όσοι έχουν «φαγούρα» με τις επιτυχίες που κατακτά η χώρας  μας, επιτυχίες που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνάνε τα ευρωπαϊκά όρια, δεν μπορούν παρά να σιωπήσουν μπροστά στα γεγονότα.

Ποιος θα μπορούσε πριν 4-5 χρόνια να φανταστεί ότι η Amazon Web Services θα επέλεγε ελληνική πόλη για να δημιουργήσει μία από τις νέες τοπικές ζώνες που θα υλοποιήσει παγκοσμίως, για να παρέχει ακόμη πιο αναβαθμισμένες υπηρεσίες cloud, επενδύοντας ως και 150 εκατ. ευρώ.

Και δεν είναι μόνο η Amazon. Eίναι η Microsoft, η Pfizer, η Deloitte, η Cisco, η Starlink του Elon Musk για το δυρυφορικό internet, η γερμανική Next.e.GO που θα αρχίσει να παράγει στη χώρα μας ηλεκτρικά αυτοκίνητα, είναι οι επίσης γερμανικές P&I και TeamViewer στα Ιωάννινα, η Accenture που μεγαλώνει το τεχνολογικό της hub στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, οι ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας που αναπτύσσουν εφαρμογές σε πολλούς κλάδους της Οικονομίας πέραν του καθαυτό Ι.Τ., μεγαλώνουν και κάποιες έχουν ήδη στήσει εμπορικά τμήματα στο εξωτερικό.

Οικοσύστημα καινοτόμων start ups και spin offs

Η Ελλάδα, που μέχρι πριν λίγα χρόνια «ζήλευε» το οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων του Ισραήλ και, όχι μόνο, τώρα έχει το δικό της οικοσύστημα start ups, ενώ επιτέλους πολλοί πανεπιστημιακοί ερευνητές τολμούν και ιδρύουν spin offs, δημιουργώντας πολύτιμα κύτταρα προωθημένης έρευνας και παραγωγής καινοτομίας.

Τι σημαίνει για τη χώρα μας το οικοσύστημα καινοτομίας που δημιουργείται, σε όρους ανάπτυξης, αξιοποίησης του ανθρωπίνου δυναμικού και παραγωγής πλούτου προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας, παρουσίασε με στοιχεία η Marathon V.C.

Εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, αμοιβές υψηλότερες από το δημόσιο αλλά ακόμη, κατά περίπτωση και τον ιδιωτικό τομέα, απασχόληση που τροφοδοτεί τη δίψα για εξέλιξη, προοπτικές για έρευνα αλλά και εργασία, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Κι’ όλο αυτό το οικοσύστημα των ελληνικών start ups και των εταιρειών που δουλεύουν πάνω στα εργαλεία των Νέων Τεχνολογιών ή των τεχνολογιών του Industry 4.0,  είναι σε διάδραση με τους μεγάλους, τους διεθνείς παίκτες που παραπάνω αναφέρθηκαν κι’ οι οποίοι ήρθαν να επενδύσουν στη χώρα μας.

Για να έρχεται στην Ελλάδα η Microsoft, η Amazon, η Pfizer, προφανώς και έχουμε να προσφέρουμε κάτι περισσότερο από ήλιο και θάλασσα, αν και οι digital nomads, πολύ εκτιμούν το κλίμα, τις ομορφιές της χώρας μας, τη φιλοξενία των Ελλήνων οπότε, παίρνουν την απόφαση, βγάζουν visa για digital nomads και έρχονται προς Ελλάδα μεριά.

Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη; Αδιαμφισβήτητα, αλλά γίνονται και πολλά, σε επίπεδο ψηφιοποίησης της διοίκησης, απλοποίησης της γραφειοκρατίας, ταχύτερης προώθησης των επενδύσεων, βελτίωσης του παραμελημένου και κακοποιημένου αστικού περιβάλλοντος.

Η Ελλάδα αλλάζει και, αν εμείς δεν το βλέπουμε από μόνοι μας, μας το λένε οι ξένοι που έρχονται να επενδύσουν στη χώρα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top