Η τεχνολογία «απειλεί» τα παιδιά με εμφάνιση μυωπίας

Η τεχνολογία «απειλεί» τα παιδιά με εμφάνιση μυωπίας

Η πολύωρη έκθεση των παιδιών σε οθόνες κινητών ή υπολογιστών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να εκδηλώσουν μυωπία, ακόμα και κατά 80%.

Αυτό προέκυψε από νέα έρευνα που επανεξέτασε πάνω από 3.000 παλιότερες έρευνες που είχαν εστιάσει στη σχέση της έκθεσης στα έξυπνα κινητά και της μυωπίας σε ηλικίες από τριών μηνών έως 33 ετών.

Οι ειδικοί του Anglia Ruskin University στο Κέμπριτζ της Αγγλίας εντόπισαν μια ξεκάθαρη σύνδεση ανάμεσα στον χρόνο που περνάμε κοιτάζοντας οθόνη και στον κίνδυνο εκδήλωσης μυωπίας σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες.

Τα κινητά από μόνα τους αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 30%, αλλά όταν συνδυάζονται και με υπερβολική χρήση υπολογιστή, ο κίνδυνος αυξάνεται στο 80% σε σύγκριση με τη μη χρήση οθονών.

Οι ερευνητές εκφράζουν τον φόβο ότι αυτό μπορεί να σημαίνει πρακτικά ότι μέχρι το 2050 το 50% του πληθυσμού μπορεί να είναι μύωπες ή να έχουν άλλα σχετικά προβλήματα όρασης.

Το 2019 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σύστησε τα παιδιά κάτω των δύο ετών να μην εκτίθενται σε οθόνες. Πρόσθετε δε ότι τα παιδιά ηλικίας δύο με πέντε ετών πρέπει να μη βλέπουν πάνω από μία ώρα συνεχόμενα οθόνη. Αυτές οι οδηγίες, όμως, κάθε άλλο παρά τηρούνται, ενώ εν μέσω πανδημίας καταστρατηγήθηκαν σε ακραίο βαθμό.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ