Ιωάννινα: Μελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία Τεχνόπολης

Ιωάννινα: Μελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία Τεχνόπολης

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Περιφέρεια Ηπείρου και επιχειρήσεις Πληροφορικής και Επικοινωνιών, συνεργάζονται για την δημιουργία στα Ιωάννινα, μέσω της σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μίας Τεχνόπολης στην οποία θα μπορούν να φιλοξενηθούν διεθνείς επιχειρήσεις ΤΠΕ που έχουν έρθει στην περιοχή, έχουν φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξης και ανάγκη για μεγάλους χώρους εγκατάστασης που στα επόμενα 3-5 χρόνια εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 8.000 τ.μ.

“Το σχέδιο δημιουργίας μία Τεχνόπολης, μέσω ΣΔΙΤ, το εκθέσαμε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που το είδε θετικά, ενώ θετικός κατ’ αρχήν είναι και ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Ήδη συζητούμε το θέμα με τον Δήμο Ιωαννιτών, συμβουλευτικά με την Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης ΑΕ και τον πρόεδρό της κ. Τάσο Τζήκα, ενώ βεβαίως είμαστε σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και επιδιώκουμε να συντονιστούμε με τις μεγάλες ξένες εταιρείες που έχουν ιδρύσει θυγατρικές και εγκαταστήσει Τμήματα Ανάπτυξης στα Ιωάννινα”, δήλωσε στο GrTimes.gr o Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέκος Καχριμάνης. 

Μάλιστα όπως αποδεικνύεται η Περιφέρεια Ηπείρου βλέπει το θέμα και ζεστά και μεθοδικά, καθώς έχει ήδη ανατεθεί η εκπόνηση Μελέτης Σκοπιμότητας δημιουργίας μία Τεχνόπολης, σε τεχνικό σύμβουλο της Περιφέρειας. 

Μία τέτοια υποδομή, σημαντική για την λειτουργία και ανάπτυξη των μεγάλων εταιρειών ΤΠΕ που έχουν έρθει στα Ιωάννινα, θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε κατάλληλες δημοτικές και δημόσιες εκτάσεις ( από 30 ως 60 στρέμματα η κάθε μία)  που υπάρχουν κοντά στην πόλη των Ιωαννίνων, σε 4-5 διαφορετικά σημεία

“Δεν είναι δύσκολη η δημιουργία μίας τέτοιας Τεχνόπολης, εκτιμούμε το κόστος, μαζί με τα αναγκαία δίκτυα, σε περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ. Το σχέδιο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Ηπείρου, τους ΚΑΠ της Αυτοδιοίκησης αλλά και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης. Θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρξει και ιδιωτική συμμετοχή”, κατέληξε ο κ. Καχριμάνης. 

Υποστηρίζει το project η P&I Hellas 

Την δημιουργία μίας Τεχνόπολης στα Ιωάννινα, υποστηρίζει ο Διευθυντής Ανάπτυξης της P&I Hellas ΕΠΕ κ. Ιωάννης Τσιλιμπάρης, θυγατρικής της γερμανικής κορυφαίας εταιρείας λογισμικού P&I – Personal & Informatik AG .

Η θυγατρική του γερμανικού ομίλου τεχνολογίας εγκαταστάθηκε στα Ιωάννινα τον Ιούλιο του 2017, έχει ήδη 77 άτομα προσωπικό, από 39 τον περασμένο Δεκέμβριο και πρόκειται να προσλάβει ακόμη 60, τα πρώτα 15 από αυτά στις αρχές του 2020 και τα υπόλοιπα ως τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς. 

“Αναπτυσσόμαστε με ταχείς ρυθμούς και η έλλειψη των απαιτούμενων χώρων μας προβληματίζει, καθώς το υπάρχον Επιστημονικό & Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες μας. Υποστηρίζουμε την δημιουργία μίας Τεχνόπολης και μπορώ να πω με βεβαιότητα πως η μητρική μας Εταιρεία θα συμφωνούσε στη συμμετοχή ιδιωτών σε ένα τέτοιο  project”, είπε ο κ. Τσιλιμπάρης. 

Αναλύοντας τη συλλογική του, ο κ. Τσιλιμπάρης υποστήριξε πως η Τεχνόπολη θα πρέπει να λειτουργεί παράλληλα με το ΕΤΕΠΗ, αλλά κάτω από διαφορετικό φορέα που θα είναι πιο ευπροσάρμοστος σε έναν τρόπο διαχείρισης που θα είναι πιο κοντά στον τρόπο που θέλουν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις. Επίσης, πρόσθεσε πως μόνο η P&I Hellas, που ως το 2022 σχεδιάζει να απασχολεί τουλάχιστον 200 άτομα, θα χρειάζεται στις επόμενη τριετία 4.000- 4.500 τ.μ. δομημένου χώρου.

Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι ανάγκες της Team Viewer Hellas, θυγατρικής επίσης της μεγάλης γερμανικής εταιρείας cloud διασυνδεσιμότητας, που μέσα στον Οκτώβριο αρχίζει να λειτουργεί development center στα Ιωάννινα, με σκοπό να προχωρήσει σε μία πολύ σημαντική ανάπτυξη αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό που “παράγεται” στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Δυτικής Μακεδονίας, όπως και στα ΤΕΙ της περιοχής. Να σημειωθεί ότι και οι δύο εταιρείες ελέγχονται μετοχικά από το fund PERMIRA που επενδύει σε επιχειρήσεις Πληροφορικής και Επικοινωνιών. 

Καταλήγοντας ο κ. Τσιλιμπάρης υποστήριξε ότι η Τεχνόπολη θα πρέπει, συνεκτιμώντας και την ενδεχόμενη έλευση στην περιοχή και άλλων εταιρειών ΤΠΕ, να διαθέτει περί τις 12.000 – 15.000 τ.μ., καθώς τα Ιωάννινα δείχνουν προοπτικές εξέλιξης σε hub επιχειρήσεων στους κλάδους Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top