Κοιτίδα εταιρειών “spin-off” τα ΑΕΙ της Β.Ελλάδας και το ΕΚΕΤΑ

Κοιτίδα εταιρειών “spin-off” τα ΑΕΙ της Β.Ελλάδας και το ΕΚΕΤΑ

Σε κοιτίδα εταιρειών-τεχνοβλαστών (spin-off) έχουν εξελιχθεί τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Βόρειας Ελλάδας και το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης), σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο με θέμα «Η καινοτομία στη Βόρεια Ελλάδα και οι φορείς που τη στηρίζουν 4.0», που διοργανώνεται σήμερα και αύριο, στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, έχουν ήδη δημιουργηθεί πάνω από 50 εταιρείες-τεχνοβλαστοί (spin-off) από Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα στη Βόρεια Ελλάδα και όπως τονίστηκε έπονται ακόμη περισσότερες.

Το μεν ΑΠΘ (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) έχει ήδη στο «βιογραφικό» του 15 εταιρείες spin-off και σύμφωνα με τον μέχρι πρότινος πρύτανη Νίκο Παπαϊωάννου λίαν σύντομα θα προστεθούν άλλες πέντε, ενώ ο τζίρος του ιδρύματος από και διεθνή ερευνητικά προγράμματα την τελευταία πενταετία ανήλθε σε 75 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, 18 spin-offs λειτουργούν στους κόλπους του ΕΚΕΤΑ, εκ των οποίων οι τρεις είναι νέες, ενώ το Κέντρο σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Δημήτρη Τζοβάρα, θα ενισχύσει περαιτέρω το κομμάτι των βιομηχανικών συμβολαίων, σε συνέχεια των συμβολαίων που υπογράφηκαν πρόσφατα με πολυεθνικές όπως οι Pfizer, Coca- Cola και Philip Morris και θα συμμετέχει στο τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς ThessINTEC και συμμετέχει στον κόμβο υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία, ένα project που έχει ήδη ξεκινήσει.

Έξι spin-offs βρίσκονται υπό δημιουργία στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Κωνσταντίνο Φούσκα, υπεύθυνο στη Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας του ιδρύματος, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδιασμού για τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Με δέκα εταιρείες – τεχνοβλαστούς συνεχίζει την πορεία του το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο μεταξύ άλλων μετέχει στο «European Institute of Innovation and Technology», ενώ πρόσφατα αναβάθμισε τις τεχνολογικές δυνατότητές του με νέο υπολογιστικό κέντρο, όπως επισήμανε ο πρύτανής του, Θεόδωρος Θεοδουλίδης.

Παράλληλα, τέσσερις  είναι οι τεχνοβλαστοί που λειτουργούν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), σύμφωνα με τον πρύτανή του, Φώτιο Μάρη, ο οποίος υπενθύμισε ότι τον Ιούνιο το ΔΠΘ διοργανώνει Εβδομάδα Καινοτομίας, ενώ «τρέχει» τον ευρωπαϊκό ψηφιακό κόμβο για τον αγροδιατροφικό τομέα, ύψους επένδυσης 4,5 εκατ. ευρώ, τον μοναδικό για την Ελλάδα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το ΕΚΕΤΑ.

Από τις βασικές διαπιστώσεις-συμπεράσματα της πρώτης ημέρας του συνεδρίου είναι επίσης ότι η Θεσσαλονίκη έχει αρχίσει να εξαργυρώνει τις επενδύσεις πολυεθνικών εταιρειών στην πόλη και τη διαρκή ισχυροποίηση του οικοσυστήματος καινοτομίας και επιχειρηματικότητάς της σε χιλιάδες νέες και εξειδικευμένες θέσεις εργασίας και σε αυξημένη διεθνή αναγνωρισιμότητα.

Το συνέδριο συνδιοργανώνεται για τέταρτη χρονιά από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το πρόγραμμα NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το ΟΚ!Τhess, την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, το ΕΚΕΤΑ, το Τecs Capital, το Athens Center for Entrepreneurship and Innovation (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Κέντρο Αρχιμήδης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την Endeavor Greece, το Uni.fund, το Metavallon, τη Bayer Ελλάς, το ΕλληνοΑμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριo και την Ελληνική Τράπεζα Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με την ευγενική υποστήριξη της πλατφόρμας για νεοφυείς επιχειρήσεις Microsoft for Startups Founders Hub.

Κ.Ζέρβας

«Η Θεσσαλονίκη έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που την καθιστούν επίκεντρο καινοτομίας και κοιτίδα εξωστρέφειας», τόνισε από την πλευρά του από το βήμα του συνεδρίου ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, από το βήμα του συνεδρίου  αναφέροντας ενδεικτικά την ισχυρή ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα της πόλης, το εξαιρετικά δυναμικό startup οικοσύστημα και τις σπουδαίες διεθνείς εταιρείες που έχουν επιλέξει την πόλη για να εγκαταστήσουν μονάδες καινοτομίας και πρόσθεσε: «Έχουμε στρατηγικές πρωτοβουλίες με όραμα για το μέλλον: το κέντρο ψηφιακής καινοτομίας της Cisco στα Σφαγεία στα δυτικά, ξεκινάει το ThessINTEC στα ανατολικά.  Όλα αυτά δεν είναι μακέτες, όλα αυτά δεν είναι σχέδια, όλα αυτά είναι είτε υλοποιημένα project ή κάποια που βρίσκονται ήδη στη φάση της υλοποίησης και ακριβώς εκεί είναι που ο δήμος Θεσσαλονίκης και εγώ προσωπικά στεκόμαστε αρωγοί στις προσπάθειες όλων»

Ο ίδιος αναφέρθηκε, επίσης, στις δεκάδες εταιρείες διεθνούς εμβέλειας που εγκαθίστανται στη Θεσσαλονίκης και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν αντληθεί για την πόλη μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, το σχέδιο Αντώνης Τρίτσης και την Αποστολή NetZero Cities. «Υλοποιούνται 17 έργα καινοτομικής έρευνας και ανάπτυξης με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα τρία εκατομμύρια ευρώ. Από αυτήν εδώ την κοιτίδα, το OK Thess! έχουν δημιουργηθεί πάνω από 600 θέσεις εργασίας, έχουν εξασφαλιστεί πολλά χρηματοδοτικά προγράμματα και ιδιωτικές επενδύσεις. Όλα αυτά μας κάνουν περήφανους για τη δουλειά που γίνεται, να συγχαρώ όλους εσάς για τη δουλειά που κάνετε, αυτά τα τελευταία χρόνια. Στόχος προσωπικά δικός μου είναι η πόλη της Θεσσαλονίκης, η περιοχή μας η Κεντρική Μακεδονία, να έχει μηδενική ανεργία», σημείωσε σχετικά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΚΕΤΑ: Νέες επενδύσεις 34 εκατ. ευρώ για υποδομές και εξοπλισμό

“RealMint AI”: Η πλατινένια spin off του ΑΠΘ φορτσάρει επιχειρηματικά

Θεσσαλονίκη: H επανάσταση των spin- offs στο “Αριστοτέλειο”

 

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top