Με ΣΔΙΤ το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας στα Ιωάννινα

Με ΣΔΙΤ το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας στα Ιωάννινα

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Μέσω ΣΔΙΤ και με φορέα υλοποίησης αλλά και ιδιοκτήτη την Περιφέρεια Ηπείρου, θα δημιουργηθεί στα Ιωάννινα Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας & Έρευνας, έργο για το οποίο έχει εκδηλώσει προσωπικό ενδιαφέρον και υποστηρίζει ο ίδιος ο πρωθυπουργος. 

Την παραπάνω δήλωση έκανε στο GRTimes.gr o Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει ιδιωτικό ενδιαφέρον συμμετοχής στο σχήμα που θα συγκροτηθεί, καθώς τα Ιωάννινα έχουν εξελιχθεί σε πόλο ανάπτυξης των κλάδων Πληροφορικής και Επικοινωνιών ενώ οι θυγατρικές γερμανικών ομίλων που έχουν έδρα στην πόλη, ζητούν τη δημιουργία κατάλληλων χώρων για την εγκατάστασή τους.

Πιο συγκεκριμένα, στα Ιωάννινα λειτουργούν ήδη και ταχύτατα αναπτύσσονται οι γερμανικών συμφερόντων P&I Hellas και ΤeamViewer, με την πρώτη να έχει ως ειδικό αντικείμενο τη διαχείριση ΗR και τη δεύτερη,  την cloud διασυνδεσιμότητα. Πέρα όμως από αυτές, η επίσης γερμανικών συμφερόντων Prodyna Greece, έχει προσεγγίσει την περιοχή και έχει συμμετάσχει και στην  πιο πρόσφατη Ημέρα Καριέρας που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο, τον Ιανουάριο του 2020.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το GRTimes.gr, μία ακόμη γερμανική εταιρεία Πληροφορικής, που αναπτύσσει κυρίως λύσεις για τους τομείς της ασφάλειας και των υποδομών, “βλέπει” ζεστά τα Ιωάννινα. 

Στα Ιωάννινα όμως, δραστηριοποιούνται και πολύ δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου ΤΠΕ, με σημαντικότατη διείσδυση στην αγορά όπως είναι η ΤΕΚΜΟΝ, η Νatech και η Terracom. 

Ο κλάδος ΤΠΕ στα Ιωάννινα σημειώνεται σημαντική ανάπτυξη ειδικά την τελευταία δεκαετία και το υπάρχον Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του κλάδου γι’αυτό και η Περιφέρεια έχει αναλάβει πρωτοβουλία, υποστηριζόμενη από το Δήμο Ιωαννιτών αλλά και την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, για τη δημιουργία ενός νέου συγκροτήματος, ειδικά για τις επιχειρήσεις προηγμένης τεχνολογίας, του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας. 

“Το έργο το προχωράμε. Έχει χωροθετηθεί σε έκταση 40 στρεμμάτων που βρίσκεται απέναντι από το συγκρότημα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ( σ.σ. δημοσίευση σε ΦΕΚ), ενώ τη δημιουργία του Πάρκου αποφάσισε και το Περιφερειακό Συμβούλιο. Στην έκταση αυτή που είναι δημόσια, μπορούν να ανεγερθούν έως και 25.000 τ.μ. σύγχρονων εγκαταστάσεων, με μία επένδυση που στην ολοκλήρωσή της θα φτάσει περίπου τα 25 εκατομμύρια ευρώ”, είπε ο Περιφερειάρχης προσθέτοντας:

“Το έργο, για το οποίο έχει γίνει ήδη μελέτη οικονομοτεχνική, θα κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ και θα συγχρηματοδοτηθεί από πόρους της Περιφέρειας, από πόρους που κατευθύνονται σε έργα κοινωφελούς περιφερειακού χαρακτήρα που παράλληλα τονώνουν την απασχόληση μέσω της επιχειρηματικότητας”.

Στο Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας, σε πρώτη φάση θα μπορούν να εγκατασταθούν 150 εργαζόμενοι ενώ σταδιακά θα μπορεί να δεχθεί έως 600-700 άτομα, απορροφώντας μεγάλο αριθμό των νέων επιστημόνων που εκπαιδεύονται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αλλά και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. 

Ο κλάδος ΤΠΕ για την Ελλάδα και ειδικότερα για τα Ιωάννινα, αποτελεί μία εξαιρετική αναπτυξιακή ευκαιρία, καθώς όπως είναι γνωστό, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει έλλειψη μηχανικών η/υ μα και επιστημόνων άλλων ειδικοτήτων όπως φυσικών και μαθηματικών, που μετεκπαιδεύονται στην Πληροφορική.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top