Ν. Λαμπρογεώργος: Cisco και οι task forces του Ψηφιακού Μετασχηματισμού

Ν. Λαμπρογεώργος: Cisco και οι task forces του Ψηφιακού Μετασχηματισμού

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Η δημιουργία στην Ελλάδα και μάλιστα στη Θεσσαλονίκη του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco, γίνεται στην πλέον κατάλληλη συγκυρία γιατί η πανδημία του covid-19 κατέδειξε ότι η ψηφιοποίηση δεν είναι πολυτέλεια, δεν είναι μόνο εναλλακτικός τρόπος λειτουργίας, αλλά αναγκαιότητα.

Τι όμως ακριβώς θα κάνει αυτό το Κέντρο, που με πυρετώδεις ρυθμούς ετοιμάζεται στο διατηρητέο κτίριο των παλιών δημοτικών σφαγείων; Πώς θα κατορθώσει να προωθήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις ψηφιακές δεξιότητες; Πάνω σε ποιούς τομείς της οικονομίας και της ανθρώπινης δραστηριότητας θα εστιάζει; Πώς θα κάνει τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα πιο έξυπνο, πιο καινοτόμο και πιο τεχνολογικά έτοιμο;

Απαντήσεις στα παραπάνω και σε πολλά ακόμη ερωτήματα έδωσε στο GRTimes.gr o κ. Νίκος Λαμπρογεώργος, Senior Αccount Manager Δημόσιου Τομέα της Cisco για την Ελλάδα και Συντονιστής του Κέντρου.

“Το Κέντρο έχει διεθνή χαρακτήρα. Επιλέξαμε τη Θεσσαλονίκη γιατί έχει μια δυναμική σαν πόλη, έχει μεγάλο ακαδημαϊκό και επιστημονικό υπόβαθρο, είναι το κέντρο των Βαλκανίων και οι συνθήκες συνεργασίας είναι πλέον πολύ πιο ώριμες.Μας φιλοξενεί η πόλη της Θεσσαλονίκης, μας αρέσει που βρισκόμαστε εδώ, που συνεργαζόμαστε με το Δήμο, και είμαστε ευγνώμονες για αυτό και ευχαριστούμε για άλλη μία φορά τη δημοτική αρχή και προσωπικά τον δήμαρχο κ. Ζέρβα και τους συνεργάτες του, αλλά και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης για την αποδοχή αυτής της πρωτοβουλίας. Σκοπός μας είναι να παρουσιάσουμε την τεχνολογία και την καινοτομία μέσω της Θεσσαλονίκης σε όλο την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και να δουλέψουμε στην εξεύρεση λύσεων σε καίρια προβλήματα. Ελπίζουμε και είναι στόχος μας αυτή η συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης να διαρκέσει πολλά χρόνια.

“Προετοιμαζόμαστε ώστε το Σεπτέμβριο, στα εγκαίνια του Κέντρου, να παρουσιάσουμε τις ψηφιακές λύσεις που υπάρχουν για την έξυπνη πόλη, την ασφαλή πόλη,  λύσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, την τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση, την τηλεϊατρική, την έξυπνη γεωργία , την κυβερνοασφάλεια ΚΑΙ, τις δυνατότητες για την ανάπτυξη νέων λύσεων, την αξιοποίηση φρέσκων, καινοτόμων ιδεών μέσα από συνεργασίες και συνέργειες”, τόνισε ο κ. Λαμπρογεώργος.

Το Κέντρο αυτό, στο οποίο η Cisco θα επενδύσει σε βάθος χρόνου άνω των 10 εκατ. Ευρώ, έχει τρία πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του: α) φέρνει κοντά, σε ομάδες εργασίας, ερευνητές, Πανεπιστήμια, start ups, συνεργάτες της Cisco β) συνδυάζει τεχνολογία, με εκπαίδευση και πολιτισμό γ) είναι ανοιχτό στην κοινωνία.

“Όλα είναι δυναμικά, τίποτε στατικό. Τώρα δημιουργούμε ένα Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων, αύριο μπορεί ο κύριος στόχος του να είναι η Καινοτομία και η Τεχνολογία, όπου μας οδηγούν οι ανάγκες της εποχής, των εταιριών, της κοινωνίας. Δημιουργούμε ένα κέντρο το οποίο θα παραμείνει, θα λειτουργεί και θα προσφέρει στην πόλη για πολλά χρόνια”.

Πώς θα λειτουργεί το Κέντρο

Στο Κέντρο θα φιλοξενούνται, εναλάξ, δύο start ups, για να κάνουν από εκεί την έρευνα και την ανάπτυξή τους. Όμως πολύ περισσότερες start ups και επιστήμονες θα δουλεύουν πάνω σε projects που θα αναλαμβάνει το Κέντρο, διασυνδεόμενες με Πανεπιστημιακά Εργαστήρια, ερευνητικά ινστιτούτα, επιστήμονες, συνεργάτες της Cisco και φορείς του δημοσίου ή του ιδιωτικού φορέα.

“Το Κέντρο θα έχει σαν βασική αποστολή τη δημιουργία ενός δικτύου, ενός network, στο οποίο θα έρθουν και θα ενταχθούν  νεοφυείς επιχειρήσεις, νέοι επιστήμονες, ανεξάρτητοι ερευνητές, Πανεπιστημιακά Εργαστήρια αλλά και συνεργάτες της Cisco και εδραιωμένες εταιρείες, προκειμένου τα κατάλληλα άτομα να δουλέψουν πάνω σε μία ιδέα, να την υλοποιήσουν ή να δώσουν λύση σε ένα πρόβλημα”, εξήγησε ο κ. Λαμπρογεώργος.

Τask forces και task manager

Αλλά η Cisco δεν θα είναι μόνο ο ενορχηστρωτής της κάθε task force- ομάδας. Θα είναι και συμμέτοχος στα projects που θα αναλαμβάνουν οι ομάδες με εξιδεικευμένους υπαλλήλους της, με εξοπλισμό και λύσεις, ενώ, ανάλογα με το αντικείμενο, θα αναλαμβάνει και το ρόλο του task manager.

Τα αιτήματα που θα κάνει δεκτά το Κέντρο, θα αφορούν κυρίως νέες ιδέες ή προβλήματα όπου οι λύσεις θα χρησιμοποιούν εκτός των άλλων και τα αντικείμενα στα οποία επάνω εξειδικεύεται η Cisco, δηλαδή Επικοινωνίες, Πληροφορική, Ψηφιακή Ασφάλεια, Εργαλεία Συνεργατικότητας και, φυσικά, προϊόντα και πάμπολλες τεχνολογικές λύσεις που εδράζονται σε αυτά.

“Εμείς θα είμαστε η… κόλλα, η συγκολλητική ουσία μεταξύ “πελατών” που θα ζητούν υποστήριξη και, των ατόμων με εξειδικευμένες γνώσεις και δημιουργική σκέψη, που θα καλούνται κάθε φορά να δώσουν λύσεις, να αναπτύξουν εφαρμογές, υπηρεσίες.

“Έτσι θα δημιουργηθούν virtual ομάδες αλλά πολύ ….πραγματικές και, πιστεύουμε, πολύ αποτελεσματικές γιατί ακριβώς θα υπάρχουν παραγωγικές συνέργειες.

“Στον πυρήνα αυτών των συνεργειών και συνεργασιών, θα είναι οι συνεργάτες της Cisco, που στην Ελλάδα ξεπερνούν τους 200.  Οι συνεργάτες, είναι αυτοί που ολοκληρώνουν τις λύσεις της Cisco, είναι οι λεγόμενοι integrators. Οι συνεργάτες μας είναι ήδη εδώ, στο κέντρο, στο πλευρό μας. Αρωγοί από την πρώτη μέρα. Με τη βοήθειά τους υλοποιούμε τις τεχνολογικές λύσεις που θα είναι έτοιμες προς επίδειξη τον Σεπτέμβριο”, πρόσθεσε ο Συντονιστής του Κέντρου.

Όμως το Κέντρο δεν θα ασχοληθεί μόνο με την επίλυση προβλημάτων και την εφαρμογή νέων ιδεών. Είναι εδώ για να παρουσιάσει έτοιμες τεχνολογικές λύσεις, λύσεις που έχουν ήδη αναπτυχθεί στα υπόλοιπα 14 Κέντρα Καινοτομίας της Cisco, όπως και λύσεις που έχουν αναπτύξει συνεργάτες της.

Το Κέντρο θα λειτουργεί και σαν χώρος επίδειξης και δοκιμής ”θα παρουσιάζουμε τι έχουμε αναπτύξει, για την επιχείρηση, για τον εργαζόμενο, για τις υπηρεσίες”. Λύσεις για να αντιμετωπιστούν οι πιεστικές ανάγκες που έφερε ο covid-19. «Λύσεις που μπορούν σήμερα να μετασχηματίσουν ψηφιακά τον τρόπο λειτουργίας σας, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρεται και που θα σας οδηγήσουν στο ψηφιακό μέλλον».

Καταλύτης αλλαγών ο covid-19

O covid-19 λειτούργησε σαν πραγματικός καταλύτης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, συνέβη στη δημόσια διοίκηση, συνέβη και στις επιχειρήσεις.

Ένας μάλιστα από τους δυνητικά μεγάλους πελάτες αλλά και συνεργάτης του Κέντρου είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός υποστηρίζεται και από προγράμματα όπως το “Αντώνης Τρίτσης”.

“Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και το πως θα υλοποιηθεί εξαρτάται από τις προτεραιότητες του κάθε Δήμου. Διαφέρουν τα προβλήματα και οι ανάγκες πχ του ημιορεινού Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη από τον παραθαλάσσιο Δήμο Καλαμαριάς και από τον κεντρικό Δήμο Θεσσαλονίκης. Αυτοί έχουν διαφορετικές ανάγκες αλλά και κάποιες κοινές, ενώ βεβαίως καθοριστικό ρόλο παίζουν και οι στρατηγικές επιλογές της κάθε μιας δημοτικής αρχής, άλλος  δήμαρχος θέλει να γίνει η πόλη του  ένας πρωταρχικά τουριστικός δήμος, άλλος μπορεί να θέλει να γίνει η Silicon Valley της Ελλάδας”.

“Από τις συναντήσεις που έχουμε κάνει με τις δημοτικές αρχές και υπαλλήλους, τα κοινά προβλήματα είναι η εξοικονόμηση πόρων. Πως για παράδειγμα θα μειωθούν οι δαπάνες ηλεκτροφωτισμού, τα έξοδα που συνδέονται με τη γραφειοκρατία. Η άλλη μεγάλη κοινή κατηγορία επιδιώξεων αφορά τις υπηρεσίες προς τον πολίτη και το πως αυτές θα βελτιωθούν. Να δίνονται ηλεκτρονικά στον πολίτη, όπου και αυτός βρίσκεται χωρίς να επισκέπτεται το δημαρχείο. Επίσης, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσω δράσεων πολιτικής προστασίας, βοήθειας στο σπίτι, υπηρεσίες υγείας, ενημέρωσης, πολιτισμού, αθλητισμού κλπ.

Ψηφιοποίηση για business continuity

“Επίσης, με τον covid-19 και οι δημοτικές αρχές όπως και όλες οι υπηρεσίες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, συνειδητοποίησαν ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί το business continuity, η επιχειρησιακή συνέχεια στη λειτουργία του Δήμου και των δημόσιων υπηρεσιών. Εκεί υπεισέρχεται το πως μια υπηρεσία θα μετασχηματίσει μία ενέργεια που γινόταν με τον παραδοσιακό τρόπο, κάνοντας χρήση της τεχνολογίας, αυτός είναι και ο ορισμός του ψηφιακού μετασχηματισμού.

“Έτσι, σε ό,τι αφορά τους Δήμους, υπάρχει ανάγκη για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό παράλληλα όμως με απλούστευση των διαδικασιών και, εξασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός ισχύει και για τα Υπουργεία, τις Εφορίες, τα ΚΕΠ, για όλη τη δημόσια διοίκηση”, υπογράμμισε ο κ. Λαμπρογεώργος συμπληρώνοντας:

“Αν σκεφτούμε το μετασχηματισμό σε σχέση με την ιδιωτική οικονομία μπορούμε να καταλάβουμε τη σημασία του απο το εξής και μόνο, που έγινε φανερό λόγω covid-19. Όσα καταστήματα είχαν ηλεκτρονικό εμπόριο συνέχισαν να κάνουν πωλήσεις από την πρώτη ημέρα στη διάρκεια του lock down”.

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα ετοιμότητας επιχειρησιακής συνέχειας ήταν η χρήση της τηλεδιάσκεψης από το Υπουργείο Παιδείας στην σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της. Η Cisco με την δωρεάν παροχή της πλατφόρμας Webex προσέφερε τη λύση έτσι ώστε όλοι οι εκπαιδευτικοί να είναι σε θέση να συνεχίσουν τα μαθήματα προς όλους τους μαθητές τους, χωρίς κανένα αποκλεισμό ή πρόβλημα. Φθάσαμε να γίνονται περισσότερα από 45,000 – 50,000 χιλιάδες μαθήματα την ημέρα και ο αριθμός των συμμετεχόντων μαθητών ξεπερνούσε τις 750,000 – 800,000 κάθε μέρα»

Θεσσαλονίκη και εξωστρέφεια

Αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη το στέλεχος της Cisco υποστήριξε ότι η πόλη χρειάζεται να γίνει περισσότερο εξωστρεφής. Να προβληθεί για το εμπόριο, την τεχνολογία, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τα ψηφιακά μέσα μπορούν να βοηθήσουν σε όλους αυτούς τους τομείς πολύ αποτελεσματικά.

«Η προσδοκία είναι ότι αυτό το κέντρο θα το επισκέπτονται φορείς και ιδιώτες από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Ήδη, χωρίς ακόμα να έχουν γίνει τα επίσημα εγκαίνια, ο Δήμος Θεσσαλονίκης αλλά και η Ciscoέχουν δεχθεί αιτήματα επισκέψεων από πολλές περιοχές της χώρας μας αλλά και γειτονικές χώρες.Υπάρχει συμφωνία για συνεργασία, μέσω υπογραφής Μνημονίων Συνεργασίας με αρκετούς φορείς από όλη την Ελλάδα, που θα ανακοινωθούν στα εγκαίνια. Το γραφείο του Πρωθυπουργού και η Διευθύντριά του κυρία Αντωνίου, η οποία από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε και προώθησε αυτή την ιδέα και την υλοποίηση της όσο κανείς άλλος, και της οφείλουμε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ, έχει ήδη βοηθήσει στην εξωστρέφεια του κέντρου και στην διασύνδεση με φορείς της Βορείου Ελλάδος»

Επίσης, πολύ μεγάλο πεδίο δράσης υπάρχει σε τομείς που δεν είναι της Νέας Οικονομίας, όπως για παράδειγμα στη Γεωργία ή στις Ιατρικές Υπηρεσίες. Ένα ψηφιακό έργο δεν γεννάει απαραίτητα χρήματα, μπορεί να δίνει υπηρεσίες που εκείνες με τη σειρά τους φέρνουν έμμεσα οφέλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χρήση της Τηλεϊατρικής.

“Με την Τηλεϊατρική εφ’ όσον είναι σύγχρονη και όχι ασύγχρονη, μπορούν αφ’ ενός να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να βελτιωθούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας και, αφ’ ετέρου, να εξοικονομηθούν σημαντικοί πόροι. Επί παραδείγματι, από τις αεροδιακομιδές που γίνονται από το Αιγαίο, ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών παίρνουν εξιτήριο σε μία ημέρα. Συνεπώς, με τη χρήση της Τηλεϊατρικής πιθανότατα να αποφεύγονταν η αχρείαστη μεταφορά του ασθενούς και θα υπήρχε εξοικονόμηση πόρων, εκτός από το γεγονός της άμεσης αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών τα οποία μπορεί να σώσουν άμεσα τη ζωή των συμπολιτών μας.

“Η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, αλλά και άλλων υπηρεσιών όπως η εκπαίδευση, στους ηρωικούς ακρίτες, που αυτές τις ημέρες η παρουσία τους και μόνο σε αυτές τις περιοχές της χώρας μας είναι τόσο σημαντική, πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και εμείς είμαστε εδώ να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο”, ανέφερε ο κ. Λαμπρογεώργος.

To Σεπτέμβριο τα εγκαίνια – πολυέκθεση

Αρχές Σεπτεμβρίου θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια του Κέντρου, με ένα υπερσόου τεχνολογικών λύσεων για την έξυπνη πόλη αλλά και την ασφαλή πόλη, την Τηλεϊατρική, την Τηλεκπαίδευση, την Τηλεργασία, την Έξυπνη Γεωργία, την Κυβερνοασφάλεια, την Ηλεκτροκίνηση, την προβολή του Πολιτισμού.

Αυτά τα πολλά μόνο για αρχή. Το Κέντρο θα δουλεύει με rotation, οι start ups θα αλλάζουν, οι συνεργάτες θα αλλάζουν, οι λύσεις που θα παρουσιάζονται θα αλλάζουν. Όλα θα σχετίζονται με τις ανάγκες της οικονομίας, της κοινωνίας, των πελατών του Κέντρου.

Σημαντικός πυλώνας η Εκπαίδευση

Η Εκπαίδευση είναι ένας από τους πέντε θεματικούς πυλώνες του Κέντρου, μαζί με την Καινοτομία, την Τεχνολογία, τη Διασύνδεση με start ups καιτον Ακαδημαϊκό τομέα, τον Πολιτισμό.

Μάλιστα το kick off  του Κέντρου γίνεται με την Εκπαίδευση. Από την Πέμπτη 16 Ιουλίου αρχίζουν μαθήματα της Cisco Networking Academy, για την πιστοποίηση CCNAv7 που χρειάζονται όσοι ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν σαν Μηχανικοί Δικτύων, μαθήματα που θα διαρκέσουν ως το τέλος του χρόνου. Ξεκινούν επίσης μαθήματα Ρομποτικής, με δύο τμήματα για μαθητές Δημοτικού.

“Σε αυτή την αίθουσα διδασκαλίας μέσα στο Κέντρο, η Cisco θα κάνει τα δικά της εκπαιδευτικά προγράμματα, συνεργάτες μας θα κάνουν μαθήματα Ρομποτικής, μαθήματα σε νέους αγρότες, σε tour operators, σε ομάδες ατόμων διαφορετικών επαγγελμάτων και ενδιαφερόντων.  Και για την Εκπαίδευση το Κέντρο θα είναι ανοικτό προς όλους. Θέλουμε επισκέψεις από μαθητές, να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την τεχνολογία και την καινοτομία”, τόνισε ο κ. Λαμπρογεώργος.

Τεχνολογία και Πολιτισμός

Η Cisco, φιλοδοξεί να αναδείξει τη σχέση Τεχνολογίας και Πολιτισμού, έχοντας συμφωνήσει και με το Δήμο Θεσσαλονίκης για την πραγματοποίηση πολιτιστικών δράσεων στο Κέντρο.

Έτσι, θα υπάρχει μία μόνιμη έκθεση ζωγραφικής, θα γίνονται εκθέσεις φωτογραφίας και έργων εικαστικών καλλιτεχνών, δοσμένες με τρόπο που να αναδεικνύονται οι τρόποι με τους οποίους η τεχνολογία επηρεάζει την τέχνη ή πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

“Έχουμε ήδη προσεγγίσει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και έχουμε σκοπό να έρθουμε σε επαφή με το ΑΠΘ, με τη Σχολή Καλών Τεχνών. Άλλωστε μέρος των εκδηλώσεων από τα φετινά «e-Δημήτρια», θα γίνει μέσα από το Κέντρο, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

“Το Κέντρο θα είναι hub ανοικτών τεχνολογικών οριζόντων, θα είναι ανοικτό στην κοινωνία, στη φιλοξενία ιδεών, δράσεων και εκδηλώσεων ομάδων, ατόμων. Ανοικτό σε εσάς, σε εμάς, στο Δήμο, στους συνεργάτες μας, στους πολίτες και επισκέπτες αυτής της πόλης. Το νέο μας όνειρο μετά από την υλοποίηση αυτού του κέντρου, γιατί μόνο όταν έχεις όνειρα πετυχαίνεις τον σκοπό σου, είναι να καταστεί η Θεσσαλονίκη το Κέντρο Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Ελλάδος, των Βαλκανίων και γιατί όχι της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Από τον, λανθασμένο για εμένα, χαρακτηρισμό της συμπρωτεύουσας, να γίνει η πρωτεύουσα της τεχνολογίας και καινοτομίας”, κατέληξε ο κ. Λαμπρογεώργος.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top