Το υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων ήδη έχει αρχίσει να συζητάει με το υπουργείο Οικονομικών τα κίνητρα με τα οποία θα μπορούν να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον εγκατάστασης στο μεγάλο Πάρκο Τεχνολογίας και Καινοτομίας, το Thess INTEC, που θα δημιουργηθεί στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, στην περιοχή της Περαίας.
Σύμφωνα μάλιστα με δήλωση του υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Γιάννη Τσακίρη, τα κίνητρα που συζητούνται θα είναι προσαρμοσμένα στο μέγεθος και το χαρακτήρα των επιχειρήσεων και των φορέων που θα ενταχθούν στο Πάρκο. Έτσι για παράδειγμα, μεγάλες επιχειρήσεις που κάνουν R&D ενδεχομένως να έχουν κίνητρα φορολογικά με τη μορφή μειώσεων, ενώ στις μικρές, νεοφυείς επιχειρήσεις, μπορεί να υπάρχουν καλύψεις στο εργοδοτικό κόστος, ίσως και κάποιες επιδοτήσεις λειτουργικών δαπανών για ορισμένο διάστημα.
Πάντως, αυτό που τόνισε ο υφυπουργός είναι ότι τα κίνητρα θα είναι tailor made, δηλαδή κομμένα και ραμμένα στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων.
Μεγάλη εντύπωση προξένησε το πόσο υπερθεμάτισε ο κ. Τσακίρης το όλο project καθώς σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου είπε μάλιστα επί λέξει “εντυπωσιάσθηκα από την παρουσίαση”. Ο υφυπουργός, ένας άνθρωπος που έχει καλή γνώση των Ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων και μεγάλη εμπειρία στο χώρο των χρηματοδοτήσεων διακρατικών πρωτοβουλιών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ενεργειακών projects, τόνισε το πόσο τον εξέπληξε ευχάριστα η καλή επεξεργασία της πρότασης για το Thess INTEC ενώ βρίσκει ιδανικό τον συνδυασμό της συγκέντρωσης στον ίδιο Πάρκο, μεγάλων επιχειρήσεων, ερευνητικών κέντρων και καινοτόμων νεοφυών εταιρειών.
Ο παραπάνω συνδυασμός, είναι αυτός, όπως τονίσθηκε, που μπορεί να δημιουργήσει συνέργιες και να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια.
Βεβαίως θα πρέπει να σημειωθεί, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι η έκταση των 720 στρεμμάτων που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, παραχωρείται αρχικά για περίοδο δύο ετών στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε.. Στη διάρκεια αυτών των δύο χρόνων, θα πρέπει να αποδειχτεί η οικονομική βιωσιμότητα του έργου, αλλιώς, η έκταση θα επιστρέψει στο Δημόσιο.
Έχοντας εξασφαλίσει την έκταση, θεωρείται ότι τουλάχιστον τα κεφάλαια για την έναρξη του έργου και την κατασκευή της Πρώτης Φάσης, τα 50 εκατ. ευρώ που απαιτούνται, μπορούν να βρεθούν καθώς το Thess INTEC, υποστηρίζεται από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Η κυβέρνηση μπορεί να μη δίνει χρήματα, αλλά παραχωρεί τη γη, επενδύοντας έτσι στο project, το οποίο όμως κατά τα λοιπά θα πρέπει να μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα.