Για δύο χρόνια βρίσκεται «κολλημένη» η υπόθεση του ΕΚΝΟΗ στο Υπουργείο Παιδείας, όταν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει το Εθνικό Κέντρο Νανοτεχνολογίας , Νανοϊατρικής & Οργανικών Ηλεκτρονικών, με το ποσό των 38,6 εκατ. ευρώ.
Η υπόθεση του ΕΚΝΟΗ είναι μία ακόμη ιστορία νεοελληνικής «τρέλας» και θυμίζει τη σοφή ρήση «μας χαρίζανε γάϊδαρο και τον κοιτάζαμε στα δόντια». Γιατί βεβαίως η ΕΤΕπ, δεν πετάει χρήματα από το παράθυρο, ούτε χρηματοδοτεί projects που δεν έχουν περιεχόμενο αναπτυξιακό και προοπτική.
Η ΕΤΕπ ενέκρινε το business plan
Θα πρέπει λοιπόν να μας προβληματίσει το γεγονός, της καθυστέρησης στην έγκριση του ΕΚΝΟΗ από το αρμόδιο υπουργείο, όταν η ΕΤΕπ, από τον Δεκέμβριο του 2018, έχει εγκρίνει το business plan του Κέντρου, αφού μάλιστα υποβοήθησε και στην εκπόνησή του με δικούς της τεχνικούς συμβούλους.
Η Σύγκλητος του ΑΠΘ, που είχε υπογράψει MoU με την ΕΤΕπ, ενέκρινε το project το Σεπτέμβριο του 2019, απόφαση κρίσιμη και καθοριστική, αφού το ΕΚΝΟΗ θα αποτελεί μετεξέλιξη του πολύ δραστήριου Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του «Αριστοτελείου» και, θα βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του πανεπιστημίου.
Σε αυτά τα δύο- δυόμισι χρόνια, από το Δεκέμβριο του 2018, είχαμε κυβερνητική αλλαγή, αλλαγή ηγεσίας στο Υπουργείο Παιδείας και, πρόσφατα και αλλαγή του υφυπουργού στου οποίου την αρμοδιότητα ( ανώτατη παιδεία) βρίσκεται το ΕΚΝΟΗ. Ήταν ο κ. Διγαλάκης και σχετικά πρόσφατα ανέλαβε ο κ. Συρίγος και βέβαια, στο μεταξύ, μας προέκυψε και η τρικυμιώδης περιπέτεια με τον κορωνοϊό όπως και οι αλλαγές που προωθούνται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Διεθνής αναγνώριση για LTFN και ΑΠΘ
Όπως όμως και να έχει το πράγμα, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό project, συνολικού ύψους προϋπολογισμού 51,5 εκατ. ευρώ, που θα δώσει συνέχεια σε μία εξαιρετικά σημαντική ερευνητική δουλειά που γίνεται επί χρόνια στο «Αριστοτέλειο» στα οργανικά και εκτυπωμένα ηλεκτρονικά και έχει φέρει διεθνή αναγνώριση στο Εργαστήριο LTFΝ του ΑΠΘ. Αναρωτιέται έτσι κάποιος, για πόσο θα πρέπει ακόμη να περιμένει η ΕΤΕπ, μία απάντηση από το Υπουργείο;
Σύμφωνα με δηλώσεις του καθ. Στέργιου Λογοθετίδη, επικεφαλής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας (LTFN), η δημιουργία του ΕΚΝΟΗ θα δώσει άλλη διάσταση στο Εργαστήριο ανοίγοντας προοπτικές απασχόλησης στην επόμενη 5ετία, για ως και 500 ερευνητές, δημιουργώντας παράλληλα μεγάλη υπεραξία για την οικονομία από τη σύνδεσή του με τον ιδιωτικό τομέα.
Στο Thess INTEC το ΕΚΝΟΗ
Να σημειωθεί ότι το ΕΚΝΟΗ, εφ’ όσον πάρει νομική υπόσταση, θα λάβει φυσική υπόσταση στο Thess INTEC, στο Τεχνολογικό Κέντρο 4ης Γενιάς, που είναι θα δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη, έργο που υποστηρίζει η κυβέρνηση παραχωρώντας μάλιστα έκταση που επιστράφηκε από το ΤΑΙΠΕΔ.
Για το έργο του ΕΚΝΟΗ, όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, ενδιαφέρεται ζωηρά και ο υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, που θέλει να δει το ΕΚΝΟΗ να δημιουργείται και να εγκαθίσταται στο Thess INTEC. Mόνο που οι αποφάσεις για το ΕΚΝΟΗ, πρέπει να ληφθούν από το αρμόδιο Υπουργείο, που είναι το Παιδείας.
Η ΕΤΕπ λοιπόν, από το Φεβρουάριο του 2019, περιμένει από το Υπουργείο Παιδείας μία οριστική απάντηση για το ΕΚΝΟΗ, αλλά με τα όσα μεσολάβησαν, η λήψη απόφασης καθυστερεί. Εξ’ όσων γνωρίζουμε, για το έργο θα πρέπει να αποφανθεί ο υφυπουργός κ. Συρίγος ενώ προηγούμενα το εξέταζε ο κ. Διγαλάκης.
Η ΕΤΕπ επέλεξε να υποστηρίξει το ΕΚΝΟΗ καθώς απαντά στους στόχους της Κοινοτικής πολιτικής σε ό,τι αφορά τις νέες τεχνολογίες, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη σύνδεση Έρευνας με Παραγωγή. Το ΕΚΝΟΗ επιλέχθηκε μεταξύ άλλων 20 προτάσεων και η Τράπεζα χρηματοδοτεί στο 75% το project που είναι συνολικού ύψους 5,1,5 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο της επένδυσης, τα 12,9 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να διατεθούν από πόρους εθνικούς. Σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών συμφωνεί με την προώθηση του έργου και περιμένει να δοθεί το «πράσινο φως» από το Υπουργείο Παιδείας.
Το ΕΚΝΟΗ έχει μπει στην αναμονή, την εποχή μάλιστα που η χώρα «αναζητεί» κατάλληλα έργα, ώριμα, με κατευθύνσεις επιλογής την πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, για να αξιοποιήσει τους τεράστιους αναπτυξιακούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.