ΤΕCS Capital Fund: Καταιγισμός 150 projects από καινοτόμες start ups

ΤΕCS Capital Fund: Καταιγισμός 150 projects από καινοτόμες start ups

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Πάνω από 150 προτάσεις από start ups δέχθηκε με το που άρχισε να λειτουργεί, δηλαδή πριν περίπου τέσσερις μήνες, το TECS Capital Fund.

Aπό αυτές, 20 έχουν περάσει σε short list και μέσα στις επόμενες ημέρες θα ληφθεί η οριστική απόφαση για την πρώτη εταιρεία που θα ενισχυθεί από το ΤΕCS, πιθανότατα μία spin off του ΑΠΘ που αξιολογεί κώδικα λογισμικού. Οι υπόλοιπες προτάσεις που πέρασαν στη short list, αφορούν ΙοΤ, διαχείριση data, αλγορίθμους σε Τεχνητή Νοημοσύνη όπως και άλλα ειδικά αντικείμενα, ενώ κατατέθηκαν από ομάδες εκτός Πανεπιστημίων, αλλά και από spin offs Πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων.

Όπως είπε στο GRTimes.gr o κ. Θεόφιλος Μυλωνάς, partner του TECS και υπεύθυνος για το Technology Management, η είδηση δημιουργίας του fund έγινε δεκτή με ένα εντυπωσιακά μεγάλο ενδιαφέρον και οι 150 προτάσεις για τη χρηματοδότηση καινοτόμων projects, υποβλήθηκαν χωρίς καν να  δημοσιευτεί δημόσια πρόσκληση, μόνο με την ανακοίνωση της έναρξης λειτουργίας.

«Πολλές από τις προτάσεις που δεχθήκαμε έχουν σημαντική γνώση, πολύ δουλειά από πίσω τους. Αυτός είναι και ο λόγος που σκεπτόμαστε αύξηση, ως και διπλασιασμό του κεφαλαίου του ΤΕCS, κάτι που θα το ξέρουμε στο επόμενο δίμηνο – τρίμηνο», αποκάλυψε ο κ. Μυλωνάς.

ΤΕCS-Bιομηχανία 4.0, Θεσσαλονίκη

Σημειώνεται ότι το TECS Capital Fund δημιουργήθηκε από τη Venture Stories Partners ΑΕΔΑΚΕΣ, εταιρεία των Αντώνη Ηλία, Θεόφιλου Μυλωνά και Σωτήρη Σιάγα. Είναι τo πρώτο fund με έδρα Θεσσαλονίκη, το οποίο επενδύει σε early start ups, στα στάδια pre seed και seed, που εστιάζουν τις τεχνολογίες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, όπως Τεχνητή Νοημοσύνη, Ανάλυση Μεγάλων Δεδομένων, Διαδίκτυο των Πραγμάτων, Τεχνολογίες Υλικών, Νανοτεχνολογίες κ.α.

Το ΤΕCS ξεκίνησε με κεφάλαιο 3,1 εκατ. ευρώ. Το 1 εκατ. ευρώ προέρχεται από ιδιώτες και τα υπόλοιπα χρήματα μπήκαν από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων ( πρ. ΤΑΝΕΟ). Το ΤΕCS επενδύει με 150.000- 200.000 ευρώ στις νεοφυείς σε στάδιο pre seed. Τα projects που εξελίσσονται μπορούν να διεκδικήσουν πρόσθετη ενίσχυση με άλλα τόσα κεφάλαια.

Ο κ. Μυλωνάς, ηλεκτρολόγος μηχανικός, αντιπρόεδρος του ΣΕΠΒΕ, συνιδρυτής των Exandia και Υsoft και με πολλά χρόνια δραστηριότητα στον κλάδο της Πληροφορικής, αναφέρθηκε στην απόφαση δημιουργίας ενός fund με έδρα Θεσσαλονίκη.

«Γνωρίζουμε την πόλη, ξέρουμε ότι η Θεσσαλονίκη έχει πολύ καλά μυαλά, γι’ αυτό άλλωστε επενδύουν εδώ μεγάλες πολυεθνικές. Βλέπαμε τον πλούτο που υπάρχει σε ανθρώπινο δυναμικό και τις προοπτικές της Θεσσαλονίκης ως hub καινοτομίας, αλλά καινοτομία χωρίς χρηματοδότηση δεν μπορεί να υπάρξει. Έτσι ιδρύσαμε την εταιρεία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών, που στη συνέχεια δημιούργησε το TECS, ένα fund που εστιάζει σε start ups  που αξιοποιούν τεχνολογίες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

«Το ΤΕCS δημιουργήθηκε σε μία εποχή που διαπιστώνεται μεγάλη στροφή στις επιλογές των νέων επιστημόνων. Παλαιότερα, πριν 7-8 χρόνια, σε εκδηλώσεις που διοργανώνονταν στο Πανεπιστήμιο, πάνω από το 60% δήλωναν ότι ήθελαν να βρούνε δουλειά στο Δημόσιο. Τώρα στους εκατό, ένας ή δύο δηλώνουν ότι θέλουν να πάνε στο Δημόσιο,  το 30% είναι υπέρ της έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ πολλοί βλέπουν θετικά την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα», τόνισε ο κ. Μυλωνάς.

Στην τριετή επενδυτική περίοδο που έχει μπροστά του το TECS, εκτιμά ότι θα κάνει γύρω στις 12 επενδύσεις, δηλαδή τέσσερις το χρόνο. Σε κάθε project που το TECS επενδύει, παίρνει ποσοστό 12%-16% σε convertible notes/ μετατρέψιμους τίτλους.

«Εκτιμούμε ότι το TECS, θα βοηθήσει για να επισπευσθεί ο χρόνος που χρειάζονται καινοτόμες λύσεις για να βγούνε στην αγορά. Και εδώ θα ήθελα να τονίσω πως όταν λέμε αγορά, εννοούμε τη διεθνή. Η επιτυχία απαιτεί μία καλά δεμένη επιχειρηματική ομάδα, άτομα που έχουν «δέσει» μεταξύ τους και, που σαν ομάδα, θα κάνουν την ιδέα, προϊόν και το προϊόν, business».

Σημειώνεται ότι υπεύθυνος για τη λειτουργία του TECS είναι ο εταίρος κ. Σωτήρης Σιάγας, ενώ ο κ. Αντώνης Ηλίας έχει το portfolio strategy.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top