Τhess INTEC: Ειδική μελέτη “ξεκλειδώνει” τη ΣΜΠΕ- Το πλάνο των Ισραηλινών

Τhess INTEC: Ειδική μελέτη “ξεκλειδώνει” τη ΣΜΠΕ- Το πλάνο των Ισραηλινών

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου ή το αργότερο ως τα μέσα Ιανουαρίου, αναμένεται να έχει oλοκληρωθεί η εξειδικευμένη μελέτη που θα αξιολογεί τις επιπτώσεις στο περιβάλλον του «Παράκτιου Έλους Περαίας» και ειδικά στην ορνιθοπανίδα,  από την κατασκευή του Thess INTEC, ώστε να προχωρήσει η έκδοση του Π.Δ. για το μεγάλο project του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς.

Όπως είναι γνωστό, το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ (αριθμός  151/2022  της 12ης Οκτωβρίου) είχε ζητήσει τη συμπλήρωση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ( ΣΜΠΕ) ή ακόμη την εκπόνηση νέας, ειδικότερης μελέτης και, ακολούθως, τη διεξαγωγή νέας διαβούλευσης, ώστε να προχωρήσει η έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.

Η  «Ε.Α.Ε.Π Thess INTEC A.E.», που είναι ο φορέας υλοποίησης του μεγάλου project, έχει αναθέσει την εκπόνηση αυτής της ειδικής μελέτης σε καθηγητή του ΑΠΘ, εξειδικευμένου στην Εδαφολογία όπως και σε δρ. Βιολόγο με εξειδίκευση στην Ορνιθοπανίδα, αναμένει δε την παράδοσή της στο επόμενο διάστημα και το αργότερο ως τις 15 Ιανουαρίου 2023.

Εν τω μεταξύ, όπως είπε στο GRTimes.gr o πρόεδρος του Thess INTEC κ. Νίκος Ευθυμιάδης, τακτικές επισκέψεις πραγματοποιούν στη Θεσσαλονίκη στελέχη του Ισραηλινού GavYam Negev Advance Technologies Park της Μπερσέβα, αλλά και των επίσης Ισραηλινών οικονομικών φορέων  «ΒaseCamp» και «JTLV», με την «BaseCamp» να είναι developer τεχνολογικών πάρκων και καινοτόμων projects, τη δε «JTLV» επενδυτικό κεφάλαιο/fund.

Οι τρεις φορείς από το Ισραήλ

Partner του Thess INTEC σε θέματα τεχνολογίας και know how σχετικά με την λειτουργία του Τεχνολογικού Πάρκου της Θεσσαλονίκης, θα είναι το Τεχνολογικό Πάρκο της Μπερσέβα. Το fund «JTLV» θα διαθέσει τα κεφάλαια για να υλοποιήσουν οι Ισραηλινοί- μέσω της θυγατρικής εταιρείας που θα συσταθεί στην Ελλάδα- την ανάπτυξη που σχεδιάζουν. Σημειωτέον ότι οι Ισραηλινοί θα μισθώσουν το 25% της συνολικής έκτασης των 760 στρεμμάτων του Thess INTEC, στο οποίο και θα μπορούν να κατασκευάσουν κτίρια εμβαδού έως και 70.000 τ.μ.. Τέλος, σε αυτό το τριγωνικό  σχήμα από το Ισραήλ, η «BaseCamp», θα έχει την πλευρά της ανάπτυξης του κτιριακού συγκροτήματος.

Σε τούτη τη χρονική φάση, ολοκληρώνεται από πλευράς των Ισραηλινών το due diligence και αναμένεται ότι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου θα υπογραφεί και η οριστική συμφωνία με τον διαλυτικό όρο ότι αυτή δεν θα ισχύσει εάν δεν εκδοθεί το Π.Δ. για το Thess INTEC.

Η έγκριση του Ε.Π.Σ. και η έκδοση του Π.Δ. σαφώς και αποτελούν αναγκαία συνθήκη για να προχωρήσει το μεγάλο αυτό έργο, το οποίο θα αναπτυχθεί σε φάσεις και που στην ολοκλήρωσή του θα φιλοξενεί δομές καινοτόμων ιδιωτικών εταιρειών και ερευνητικών κέντρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Με την έκδοση του Π.Δ. επίσης θα ξεκλειδώσει το ποσό των 35 εκατ. ευρώ με το οποίο το project έχει ενταχθεί ως συγχρηματοδοτούμενο στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Εν τούτοις , όπως επισημάνθηκε στο GRTimes.gr, η   «Ε.Α.Ε.Π Thess INTEC A.E.», έχει το δικαίωμα και τη δυνατότητα, αν αποφασίσει, να προχωρήσει με τα σημαντικά έργα εξυγίανσης της έκτασης, ακόμη και πριν την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος.

Στόχος του Thess INTEC είναι και πιστεύει ότι θα τον επιτύχει, παρά το κώλυμα που προέκυψε με τη ΣΜΠΕ, ότι τον Απρίλιο του 2023 θα «πιάσουν δουλειά οι φαγάνες». Αυτό σημαίνει ότι θα ξεκινήσουν τα έργα όλων των απαιτούμενων δικτύων, τα κτίρια της Α’ Φάσης των 6 mega projects, εμβαδού περίπου 11.000 τ.μ., ενώ παράλληλα θα μπορούν τόσο το ΕΚΕΤΑ, που ενέταξε έργα του με 34 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης,  όσο και οι Ισραηλινοί, να αρχίσουν να κατασκευάζουν τις δικές τους δομές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα για τα γυρίσματα της ταινίας “Dirty Angels”

Γ. Αμυράς στο GR Times: Τέλος στις θεωρίες, υλοποιούμε στην πράξη εμβληματικές περιβαλλοντικές μεταρρυθμίσεις

Ο καιρός σήμερα, Σάββατο

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top