H Eλλάδα είναι πλέον σημαντικός παραγωγός έρευνας και τεχνολογίας στα Οργανικά Ηλεκτρονικά, όπως θα φανεί και στο 18ο Πολυσυνέδριο Νανοτεχνολογίας, όπου θα παρουσιαστούν 35 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 150 εκατ ευρώ, τα οποία εκτιμάται ότι θα “αποδώσουν” από την εφαρμογή των αποτελεσμάτων τους, περί τα 2 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή οικονομία.
Στα έργα αυτά, που χρηματοδοτούνται είτε απευθείας από την ΕΕ, είτε μέσω ΕΣΠΑ, μετέχουν 150 φορείς και περισσότεροι από 500 ερευνητές και στελέχη επιχειρήσεων, ενώ σημαντική είναι η συμβολή του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας (LTFN) του ΑΠΘ, το οποίο έχει συμμετοχή- είτε ως εταίρος, είτε και ως συντονιστής- σε έξι έργα που αφορούν οργανικά ηλεκτρονικά και εφαρμογές τους, συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ. Στα projects αυτά απασχολούνται περισσότεροι από 30 επιστήμονες και ακόμη τόσοι ερευνητές που συνεργάζονται με το LTFN. Στην Ελλάδα και σε ελληνικές καινοτόμες επιχειρήσεις αναλογούν περίπου 15 εκατ. ευρώ και πάνω από 45% των τεχνολογικών επιτευγμάτων και πατεντών, ενώ το πολύ σημαντικό ποσό των περίπου 7 εκατ. ευρώ, φέρνει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το LTFN.
Δήμας: Aνοίγει ο δρόμος στις spin offs των ΑΕΙ
Την πολύ σημαντική ερευνητική δουλειά που γίνεται στα Πανεπιστήμια, θα απελευθερώσει με κατεύθυνση την αγορά και την επιχειρηματικότητα, το σχέδιο νόμου των Υπουργείων Ανάπτυξης & Επενδύσεων και, Παιδείας, που τίθεται απο την ερχόμενη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση και αφορά την ίδρυση και λειτουργία των τεχνοβλαστών ή των λεγόμενων spin offs των ΑΕΙ, όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Χρίστος Δήμας, στο χαιρετισμό του κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε εν όψει του 18ου Πολυσυνεδρίου Νανοτεχνολογίας.
Μάλιστα ο κ. Δήμας, προανήγγειλε την εξαγγελία, αύριο, από τον Υπουργό κ. Γεωργιάδη, της θεσμοθέτησης Γραφείων Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας, που θα υποστηρίζουν τους ερευνητές που θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα.
Οι δηλώνεις Δήμα έγιναν δεκτές με μεγάλη ικανοποίηση από τον καθ. και διευθυντή του LTFN Στέργιο Λογοθετίδη, ο οποίος υποστήριξε ότι επιτέλους θα αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που λειτουργούσαν σαν αντικίνητρα στην αξιοποίηση της πολύ σημαντικής ερευνητικής δουλειάς που γίνεται στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Ο κ. Λογοθετίδης επίσης είπε, ότι μετά από πέντε χρόνια προσπαθειών, περιμένει άμεσα θετικές ανακοινώσεις για το ΕΚΝΟΗ , το Εθνικό Κέντρο Νανοτεχνολογίας και Οργανικών Ηλεκτρονικών, τη δημιουργία του οποίου συγχρηματοδοτεί η ΕΤΕπ, σε ποσοστό 75%. Να σημειωθεί ότι το ΕΚΝΟΗ θα εγκατασταθεί στο υπό δημιουργία πάρκο υψηλής τεχνολογίας Τhess INTEC και για τη δημιουργία θα απαιτηθεί επένδυση 51,5 εκατ. ευρώ.
Στη διάρκεια της συνέντευξης παρουσιάσθηκαν τα νέα Ευρωπαϊκά Ερευνητικά Έργα που αναλήφθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας και στα οποία συμμετέχει το AΠΘ δια του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας, όπως και start ups που εργάζονται πάνω σε εφαρμογές των νανο-οργανικών ηλεκτρονικών, όπως π.χ. στους τομείς της Υγείας, της Πράσινης Αυτοκίνησης, των Wearables κ.αλ. Επίσης, έγινε εκτενής αναφορά στο 18ο Πολυσυνέδριο Νανοτεχνολογίας που θα πραγματοποιηθεί και φέτος στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ 3-10 Ιουλίου και , στο οποίο, οι συμμετοχές, υβριδικά, θα είναι περισσότερες από ότι το 2019, δηλαδή προ covid.
Τα ερευνητικά έργα και το LTFN
Το LTFN συμμετείχε σε δύο ευρωπαϊκά έργα που ολοκληρώθηκαν , στα CORNET & SmartLine και στα νέα έργα RealNano και FF2S, όπως και στα MUSICODE και nanoMECommons που ξεκίνησαν τους προηγούμενους μήνες και όλα μαζί διαμορφώνουν την Ψηφιακή Βιομηχανία της Νανοτεχνολογίας και των Οργανικών Ηλεκτρονικών στην Ευρώπη.
Αξίδζει να σημειωθεί ότι χρηματοδότηση ύψους 500.000 ευρώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, θα εξασφαλιστεί στο πλαίσιο συνεργειών μεταξύ του εργαστηρίου LTFN του ΑΠΘ με startups & SME’s , στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου FF2S.
Το 18ο Πολυσυνέδριο Νανοτεχνολογίας
To Nanotexnology 2021 που διεξάγεται από τις 3-10 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο Porto Palace , γίνεται φέτος για 18η χρονιά και έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή από το 2019 με 500 ομιλητές από όλο τον κόσμο
Το Διεθνές Συνέδριο Νανοτεχνολογίας NN διεξάγεται από τις 6-9 Ιουλίου, το Θερινό Σχολείο Νανοτεχνολογίας με τη συμμετοχή 105 φοιτητών από όλο τον κόσμο, από τις 3-10 Ιουλίου και το ISFOE 5-8 Ιουλίου (εξειδικευμένο συνέδριο για τα Οργανικά Ηλεκτρονικά) με 200 ομιλητές φέτος από 27 χώρες του κόσμου και με το 21% από αυτούς να προέρχεται από τον χώρο της Βιομηχανίας.
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί από τις 5-9 Ιουλίου για μία ακόμη φορά η EXPO 21 (5-9 Ιουλίου) στη διάρκεια της οποία θα παρουσιαστούν καινοτόμα προϊόντα από όλο τον κόσμο.
Παράλληλες εκδηλώσεις του Πολυσυνεδρίου είναι το Διεθνές Συνέδριο για την τρισδιάστατη Εκτύπωση και την Βιοεκτύπωση, ενώ το Business Forum (6-8 Ιουλίου) οι συναντήσεις ερευνητών, με εκπροσώπους βιομηχανιών, εταιρειών Matchmaking Event 7 Ιουλίου , τονίζουν τον επιχειρηματικό χαρακτήρα του Πολυσυνεδρίου που είναι μοναδικό στο είδος του στη ΝΑ Ευρώπη.
Να σημειωθεί ότι κατά τη συνέντευξη Τύπου ο διευθύντρια του Πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη κ. Μαρία Αντωνίου, τόνισε τη βούληση της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, να αναπτυχθεί η Θεσσαλονίκη σε πόλο καινοτομίας.