Το ΤΕΕ ΤΚΜ ανοίγει για τους μηχανικούς, 180 “πόρτες” πληροφόρησης για χρηματοδοτήσεις

Το ΤΕΕ ΤΚΜ ανοίγει για τους μηχανικούς, 180 “πόρτες” πληροφόρησης για χρηματοδοτήσεις

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Έχει ήδη ξεπεράσει τις 180 ηλεκτρονικές συνδέσεις το Διαδυκτιακό Αρχείο που δημιούργησαν μέλη της Μόνιμης Επιτροπής Ανταγωνιστικότητας- Επιχειρηματικότητας- Καινοτομίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ, στήνοντας για τους μηχανικούς μία εξαιρετικά χρήσιμη οδό πρόσβασης στην ενημέρωση για τα χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία που μπορούν ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουν, για να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

Nέοι μηχανικοί που θέλουν να δώσουν επιχειρηματικό περιεχόμενο σε μία καλή ιδέα, δε χρειάζεται πλέον να πάνε στους γονείς και τους φίλους ζητώντας δανεικά ή να ξεκινήσουν ένα φιλόδοξο εγχείρημα με ουσιαστικά άδειο το ταμείο ( bootstrapping), όταν υπάρχουν τόσοι τρόποι για να βρούνε αναπτυξιακά κεφάλαια, πέραν του τραπεζικού δανεισμού που ούτως ή άλλως για τους περισσότερους είναι απρόσιτος.

Αξίζουν συγχαρητήρια στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΚΜ  και στον πρόεδρο Γιώργο Τσακούμη, επειδή υποστηρίζουν με ουσιαστικούς τρόπους τόσες πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με την επιχειρηματικότητα των μηχανικών, όπως η έρευνα που για πρώτη φορά παρουσιάστηκε το 2019 και συνεχίζεται σε ετήσια βάση έκτοτε.

Επιχειρηματίας γίνεσαι, δε γεννιέσαι

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ έχει προφανώς αντιληφθεί ότι «επιχειρηματίας γίνεσαι, δε γεννιέσαι» και, πως για να γίνεις χρειάζεσαι ενημέρωση έγκυρη και το δυνατόν πληρέστερη.

Παραφράζοντας το «ο σωστός πολίτης, είναι ο ενημερωμένος πολίτης», μπορούμε να πούμε ότι «ο σωστός μηχανικός, είναι ο ενημερωμένος μηχανικός» κι’ όχι μόνο στα της επιστήμης του. Η ενημέρωση αποτελεί προαπαιτούμενο για την επιτυχή έκβαση κάθε προσπάθειας και δεδομένου του γεγονότος ότι οι μηχανικοί αποτελούν βασικό συντελεστή σχεδόν όλων των αναπτυξιακών προσπαθειών, έχει απόλυτο δίκαιο το ΤΕΕ/ΤΚΜ όταν στο σχετικό banner της ιστοσελίδας του, γράφει με κεφαλαία γράμματα «ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ- ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕ- ΠΕΤΥΧΕ» (εδώ).

Σε αυτές τις 180 και πλέον συνδέσεις που ανοίγουν, κάτω από επτά ομάδες διαφορετικών κατηγοριών χρηματοδοτικών προγραμμάτων και εργαλείων, υπάρχει πολύ και χρήσιμη πληροφορία για το νέο μηχανικό, για τον μηχανικό- ελεύθερο επαγγελματία, τον μηχανικό – επιχειρηματία, το μελετητή, τον κατασκευαστή, το μηχανικό – ερευνητή όπως και τους τόσους μηχανικούς που έχουν επαγγελματικά εισχωρήσει σε νέα αντικείμενα δραστηριοποίησης.

Και το σημαντικότερο όλων είναι, ότι τα τέσσερα μέλη της Μ.Ε. Ανταγωνιστικότητας- Επιχειρηματικότητας – Καινοτομίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ – οι κ.κ. Γιώργος Κόκκας, Βασίλης Σαββουλίδης, Ιωάννης Τσιτσόπουλος και Απόστολος Τσολάκης– δημιούργησαν ένα αρχείο το οποίο συνεχώς επικαιροποιείται , κάτι πολύ σημαντικό εν’ όψει του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

Στη χώρα μας όταν μιλάμε για επενδύσεις στο επιχειρείν, των περισσοτέρων η σκέψη στρέφεται στο ΕΣΠΑ, στο ΕΠΑνΕΚ του ΕΣΠΑ κυρίως, στον Αναπτυξιακό Νόμο κι’ άντε στον τραπεζικό δανεισμό, ο οποίος όμως είναι για λίγες επιχειρήσεις, όταν πρόκειται να επιδιωχθεί με τους παλιούς «κλασικούς» όρους.

Πληθώρα επιλογών – “λεφτά υπάρχουν”

Όμως στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλές «πόρτες» που μπορούν και μηχανικοί, να «χτυπήσουν», για να βρούνε επενδυτικούς πόρους και κεφάλαια κίνησης ή αναπτυξιακά. Είναι βεβαίως τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, είναι ο Αναπτυξιακός, αλλά υπάρχουν και τα κεφάλαια σποράς, το λεγόμενο seed capital, τα πολλά και ποικίλα funds που χρηματοδοτούν από νεοφυείς επιχειρήσεις- start ups μέχρι και ώριμες εταιρείες, υπάρχουν οι μικροπιστώσεις, τα δάνεια με επιδότηση  από το ελληνικό δημόσιο ( Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα), υπάρχουν οι θερμοκοιτίδες Επιχειρήσεων και οι Διαγωνισμοί Καινοτόμων Start Ups, υπάρχει το crowdfunding, αλλά υπάρχουν και τα μεγάλα προγράμματα της Ε.Ε., από τα οποία απευθείας χρηματοδοτούνται ώριμες πρωτοβουλίες (π.χ. Horizon, Cosme κ.αλ.). Μία πληθώρα προγραμμάτων, πρωτοβουλιών, γιατί… “λεφτά υπάρχουν” αρκεί να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι πως να τα αντλήσουν.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό σύνδεσμο, πρόκειται για  «ένα  αρχείο δεδομένων με τις βασικότερες ηλεκτρονικές πηγές ενημέρωσης για χρηματοδοτήσεις αλλά και δομές υποστήριξης της χρηματοδότησης, με έμφαση στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο υποστήριξης των Μηχανικών Μελών του ΤΕΕ/ΤΚΜ που αναζητούν εναγωνίως τα τελευταία χρόνια κεφάλαια για την ανάπτυξη τους, προκειμένου να σταθούν με αξιώσεις απέναντι στον ανταγωνισμό.

«Ο χρήστης πατώντας σε κάθε ηλεκτρονική διεύθυνση έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί και να αναζητήσει τις πληροφορίες που ζητά για το αντικείμενο της χρηματοδότησης που τον ενδιαφέρει».

Κι’ όλος αυτός ο πλούτος πληροφοριών για τις πηγές και δομές ενημέρωσης και υποστήριξης χρηματοδοτήσεων, είναι συγκεντρωμένος στις εξής επτά ομάδες:

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ λοιπόν έχει οργανώσει ένα πολύ χρήσιμο οδικό χάρτη περιήγησης και άντλησης χρηστικών πληροφοριών, για τις πηγές χρηματοδοτήσεων, τα σύγχρονα εργαλεία χρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας αλλά και τις δομές που διαχειρίζονται τους υπάρχοντες χρηματοδοτικούς πόρους. Παράδειγμα εξαιρετικό και για άλλους φορείς και άξιο μίμησης.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top