Βρέθηκαν 44 βυζαντινά χρυσά νομίσματα σε φυσικό καταφύγιο στο Ισραήλ

Βρέθηκαν 44 βυζαντινά χρυσά νομίσματα σε φυσικό καταφύγιο στο Ισραήλ

Αρχαιολόγοι στο Ισραήλ ανακάλυψαν έναν θησαυρό με 44 βυζαντινά χρυσά νομίσματα και άλλα τιμαλφή. Τα νομίσματα είναι της εποχής του αυτοκράτορα Φωκά (602 μ.Χ. έως 610 μ.Χ.) και του αυτοκράτορα Ηράκλειου (610 μ.Χ. έως 641 μ.Χ.).

Οι ειδικοί της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ (IAA) χρονολόγησαν τα νομίσματα στην εποχή της μουσουλμανικής κατοχής της βυζαντινής Παλαιστίνης, η οποία έλαβε χώρα το 635 μ.Χ., σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

«Τα περισσότερα από τα νομίσματα είναι του βυζαντινού αυτοκράτορα Ηράκλειου», ανέφερε στην ανακοίνωση η Γκαμπριέλα Μπιγιόφσκι, ειδικός νομισματολόγος της IAA.

«Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι στα πρώτα χρόνια της θητείας του απεικονίζεται μόνο το πορτρέτο του στα νομίσματα, ενώ μετά από λίγο καιρό εμφανίζονται και τα πορτρέτα των γιων του. Μπορεί δηλαδή κανείς να παρακολουθήσει την ενηλικίωση των γιων του μέσα από τα νομίσματα», πρόσθεσε η Μπιγιόφσκι.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τα νομίσματα στο φυσικό καταφύγιο Hermon Stream στο βόρειο Ισραήλ, το οποίο ήταν κάποτε η τοποθεσία της αρχαίας πόλης Banias (Μπανιάς) και χρησίμευε ως τόπος λατρείας για τον θεό Πάνα. Οι χριστιανοί πιστεύουν ότι είναι ο τόπος όπου «ο Απόστολος Πέτρος διακήρυξε ότι ο Ιησούς είναι ο Χριστός», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Τα νομίσματα βρέθηκαν κρυμμένα σε ένα τοίχο και οι ειδικοί πιστεύουν ότι την άφησε εκεί κάποιος που διέφευγε κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής κατοχής.

«Η ανακάλυψη αντικατοπτρίζει μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, κατά την οποία μπορούμε να φανταστούμε τον ιδιοκτήτη να κρύβει την περιουσία του υπό την απειλή του πολέμου, ελπίζοντας να επιστρέψει μια μέρα για να ανακτήσει την περιουσία του», ανέφερε στην ανακοίνωση ο Γιοάβ Λέρερ, διευθυντής ανασκαφών του IAA. «Εκ των υστέρων, γνωρίζουμε ότι ήταν λιγότερο τυχερός», πρόσθεσε.

Εκτός από τα νομίσματα, οι ερευνητές βρήκαν ερείπια κτιρίων, κανάλια και σωλήνες νερού, έναν κλίβανο για την παρασκευή κεραμικών, χάλκινα νομίσματα και θραύσματα κεραμικών, γυάλινων και μεταλλικών αντικειμένων.

«Η ανακάλυψη του θησαυρού μπορεί επίσης να ρίξει φως στην οικονομία της πόλης Μπανιά κατά τα τελευταία 40 χρόνια της βυζαντινής κυριαρχίας», δήλωσε ο Λέρερ.

Πηγή: ertnews.gr

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βόρεια Κορέα – Αντόνιο Γκουτέρες: Καταγγέλλει «κλιμάκωση» μετά την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου

Χαλκιδική: Ημερίδα της Athos Sea Cruises στην Αμμουλιανή για την ενίσχυση της οικολογική συνείδησης 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top