Εφαρμογές για κινητά σώζουν καρδιοπαθείς

Εφαρμογές για κινητά σώζουν καρδιοπαθείς

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Ψηφιακές εφαρμογές για κινητά και υπολογιστές αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο της ιατρικής κοινότητας στη μάχη για την πρόληψη των καρδιακών νοσημάτων.

Μια τέτοια εφαρμογή, απλή στη σύλληψη και με χαμηλό κόστος, έχει δημιουργήσει το επιστημονικό δυναμικό της Γ’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο.

Η εφαρμογή Thesshf για κινητά τηλέφωνα, η οποία βρίσκεται στη φάση της κλινικής αξιολόγησης, θυμίζει στον ασθενή που έχει καρδιοπάθεια τι πρέπει να κάνει καθημερινά. Για παράδειγμα, του υπενθυμίζει να πάρει τα φάρμακά του, ενώ έχει έναν έξυπνο αλγόριθμο που του επισημαίνει τα σημεία που είναι προάγγελοι της καρδιακής του ανεπάρκειας, όπως το βάρος.

“Η εφαρμογή, την οποία έχουμε φτιάξει μόνοι μας δείχνει στον ασθενή τι πρέπει να κάνει και αν αυτό θα βοηθήσει στη γενική του μακροημέρευση. Για παράδειγμα του υπενθυμίζει να παίρνει τα φάρμακά του και να ζυγίζεται. Και, εάν βάλει πάνω από ένα κιλό μέσα σε δύο μέρες, χτυπάει καμπανάκι να επικοινωνήσει με τον γιατρό του ή να πάρει το τάδε φάρμακο”, εξήγησε ο διευθυντής της κλινικής, καθηγητής Καρδιολογίας του ΑΠΘ, Βασίλης Βασιλικός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε για τα Πανελλήνια Σεμινάρια των Ομάδων Εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, που ξεκίνησαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

thesshf

Μείωση του κόστους περίθαλψης

Οι νέες εφαρμογές, εκτός του ότι μπορεί να σώσουν τη ζωή των ασθενών, αποφορτίζουν τα νοσοκομεία από την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ενώ μειώνουν σημαντικά το κόστος που θα προέκυπτε από ενδεχόμενη νοσηλεία τους.

“Έχουν αναπτυχθεί παγκοσμίως πολλές εφαρμογές που έχουν στόχο να βελτιώσουν τη σχέση του ασθενούς με τον γιατρό του ή με το σύστημα υγείας. Αυτές οι εφαρμογές εκπαιδεύουν το ασθενή στο τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει, ενώ του δίνουν και επιπλέον βοηθήματα από βιβλιογραφία. Διότι ξεχνάμε ότι η πιο συχνή αιτία εισαγωγής ασθενών απορρυθμισμένων από την καρδιακή τους ανεπάρκεια είναι το ότι δεν παίρνουν τα φάρμακά τους“, τόνισε ο κ. Βασιλικός.

Ο καθηγητής επισήμανε ότι πρόκειται για απλές οδηγίες, οι οποίες, εφόσον εφαρμόζονται σωστά, να μειώσουν έως και κατά 50% τις επανεισαγωγές. “Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μία επανεισαγωγή ενός τέτοιου ασθενούς για το ελληνικό νοσοκομείο κοστίζει 230 ευρώ την ημέρα στο κρεβάτι, αν δε μπει στην εντατική πάμε στα 1.200 ευρώ, χωρίς να συνυπολογίσουμε το προσωπικό που θα εργαστεί γι’ αυτό”, υπογράμμισε.

Ελληνική εφαρμογή υποψήφια για ευρωπαϊκό βραβείο

Η Γ’ Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκρατείου, εξάλλου, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ιατρικής Πληροφορικής του ΑΠΘ έχουμε δημιουργήσει έναν αλγόριθμο που αναλύει ένα κομμάτι του καρδιογραφήματος του ασθενούς και με μία πολύ σύνθετη μαθηματική ανάλυση, η οποία βασίζεται σε δεδομένα τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί να προβλέψει κατά πόσο ο ασθενής αυτός κινδυνεύει να πάθει κολπική μαρμαρυγή.

“Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς η κολπική μαρμαρυγή είναι μία μάστιγα για την κοινωνία μας και είναι μία αρρυθμία που σχετίζεται αυξημένη θνητότητα και εγκεφαλικά επεισόδια, εκτός του ότι χαλάει την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Η εφαρμογή αυτή έχει επιλεγεί στις πέντε καλύτερες προς βράβευση στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αρρυθμιών που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Μάρτιο στη Βιέννη”, ανέφερε ο κ. Βασιλικός.

Το συνέδριο της ΕΚΕ

Στο συνέδριο της ΕΚΕ θα συζητηθούν όλες οι νεότερες εξελίξεις στον τομέα της καρδιολογίας για όλο το φάσμα των παθήσεων, με έμφαση στην πρόληψη και στη διάγνωση.

Όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της ΕΚΕ, διευθυντής στη Θεραπευτική Κλινική του «Αλεξάνδρα», Ιωάννης Κανακάκης, θα παρουσιαστούν νέα φάρμακα για τον έλεγχο της χοληστερόλης, η νέα διαδερμική μέθοδος για τις βαλβιδοπάθειες, καθώς και ζητήματα που έχουν να κάνουμε το κάπνισμα

Επίσης, όπως ανέφερε η υπεύθυνη του ιατρείου Καρδιακής Ανεπάρκειας της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χριστίνα Χρυσοχόου, θα συζητηθεί το σκέλος που αφορά την ανάδειξη του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων στις γυναίκες, ο οποίος είναι υποεκτιμημένος μέχρι σήμερα στις κλινικές μελέτες.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top