Η άυλη ιατρική συνταγή δεν είναι παραγγελία σε μάρκετ φαρμάκων

Η άυλη ιατρική συνταγή δεν είναι παραγγελία σε μάρκετ φαρμάκων

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Η άυλη συνταγογράφηση δεν καταργεί την επίσκεψη στον γιατρό και οι πολίτες δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρήσουν ότι είναι κάτι σαν «παραγγελία φαρμάκων», τόνισε στο GRTimes.gr o πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου δρ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Πριν υπάρξουν παρανοήσεις σε μια κοινωνία που ως γνωστόν «πάσχει» από πολυφαρμακία, ο κ. Εξαδάκτυλος κάνει ορισμένες κρίσιμες επισημάνσεις, τώρα που μέσω του gov.gr και της e-prescription, η ηλεκτρονική άυλη συνταγογράφηση είναι διαθέσιμη στους πολίτες, όπως φυσικά σε γιατρούς και φαρμακοποιούς.

«Η άυλη συνταγή δεν καταργεί την επίσκεψη στον γιατρό. Η εφαρμογή αυτή μπορεί πράγματι να εξυπηρετήσει ειδικά στις δύσκολες συνθήκες που λειτουργούμε λόγω κορωνοϊού, καθώς μπορεί να φανεί χρήσιμη στις περιπτώσεις ασθενών με χρόνιες παθήσεις που ακολουθούν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή. Οι ασθενείς αυτοί, που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες, δεν θα είναι υποχρεωμένοι να μεταβούν στο ιατρείο, ενώ μέσω του συστήματος e-prescription, η συνταγή θα εκτελείται από τον φαρμακοποιό μόνο με τον κωδικό που θα έχει αποσταλεί από τον γιατρό», εξήγησε ο κ. Εξαδάκτυλος, για να υπογραμμίσει όμως:

«Ακόμη και στις περιπτώσεις των ατόμων με χρόνια νοσήματα, για παράδειγμα υπερτασικών ή σακχαροδιαβητικών, ο ασθενής πάλι ανά διαστήματα πρέπει να εξετάζεται από τον γιατρό που τον παρακολουθεί. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα σαν non stop φαρμακευτική αγωγή χωρίς παρακολούθηση από τον γιατρό”.

Στα άτομα με χρόνιες παθήσεις η άυλη συνταγογράφηση μπορεί να εφαρμόζεται, υπό τον όρο ότι ο ασθενής παρακολουθεί τακτικά και καταγράφει τις τιμές π.χ. της αρτηριακής πίεσης ή του σακχάρου στο αίμα και ενημερώνει ανάλογα τον θεράποντα γιατρό.

«Ειδικά όσον αφορά την αυτοπαρακολούθηση από πλευράς ασθενών θα είναι ήθελα να υπογραμμίσω το εξής: Οι μετρήσεις που για παράδειγμα γίνονται με ένα απλό πιεσόμετρο, οξύμετρο, δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές που γίνονται με όργανα ακριβείας, από επιστήμονα γιατρό, ο οποίος επιπλέον έχει τη γνώση για να καταλήξει σε συμπεράσματα για την πορεία της υγείας του ασθενούς. Η μέτρηση του σακχάρου στο αίμα, με τις γνωστές ταινίες που χρησιμοποιούν οι διαβητικοί, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις εξετάσεις αίματος», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Π.Ι.Σ.

Η άυλη συνταγογράφηση, εν κατακλείδι, δεν υποκαθιστά την επίσκεψη στο γιατρό και σε καμία περίπτωση οι πολίτες δεν θα πρέπει να τη δούνε σαν ένα είδος «παραγγελία στο σούπερ μάρκετ», «δώστε ένα κουτί από… αυτό, δύο από …εκείνο, ας πάρω και από το …..άλλο», γιατί δεν πρόκειται να λειτουργήσει έτσι από το υπεύθυνο ιατρικό προσωπικό.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top