Τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ πρότεινε ο Γ.Κουμουτσάκος

Τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ πρότεινε ο Γ.Κουμουτσάκος

Ρεπορτάζ: Φιλία Νομικού

Ευκαιρία και ανάγκη ενίσχυσης της στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ εντοπίζει στις εξελίξεις σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος, μιλώντας σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα “Γεωπολιτικό Μέλλον”, στο πλαίσιο του 3ου Thessaloniki Summit, πρότεινε τη σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ, που θα προσδώσει “μετρήσιμους στόχους” σ` αυτή τη σχέση.

Ο κ. Κουμουτσάκος… αιφνιδίασε το στενό συνεργάτη του Ταγίπ Ερντογάν και πρώην υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας κ. Εγκεμέν Μπαγίς, που συμμετείχε στο ίδιο πάνελ, τονίζοντας ότι “η πορεία αποδυτικοποίησης της Τουρκίας, που την καθιστά απρόβλεπτη, επιβάλλουν ακόμα περισσότερο την ενίσχυση αυτής της σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ”.

Ο Τομέαρχης της ΝΔ. πρόσθεσε πως  το γεωπολιτικό μέλλον της περιοχής, καλώς η κακώς θα προσδιοριστεί και από τη δυνατότητα της Ε.Ε. να προσδώσει αξιόπιστο και εφαρμόσιμο χαρακτήρα στο όραμα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που σήμερα δεν είναι ιδιαίτερα πειστικό για τους λαούς των δυτικών Βαλκανίων.

“Όταν έχεις τόσες τραυματικές μνήμες και τόσα θέματα επιβεβαίωσης ταυτότητας, που δημιουργούν συγκρουσιακή ατμόσφαιρα, είναι απαραίτητο να έχεις ένα αξιόπιστο και εφαρμόσιμο όραμα, που θα υλοποιείται βήμα-βήμα, ως κίνητρο ενίσχυσης της συνεργασίας, πέρα και πάνω από τα συγκρουσιακά κίνητρα”, είπε μεταξύ άλλων. “Δυστυχώς, σήμερα το σχέδιο της Ε.Ε. για τη διεύρυνση προς τα δυτικά Βαλκάνια δεν είναι αξιόπιστο, διότι είναι τόσο μακροπρόθεσμο, και έτσι γίνεται ευάλωτο στην κριτική των ευρωσκεπτικιστών των χωρών αυτών και οι λαοί της περιοχής αρχίζουν να αισθάνονται πως δεν τους αφορά,  και στρέφονται ξανά στις τραυματικές τους μνήμες και στα θέματα επιβεβαίωσης ταυτότητας που αναζητούν.”

Ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Δημήτρης Κούρκουλας, σημείωσε πως υπάρχουν δύο παράγοντες που θα κρίνουν την  πορεία της ευρωπαϊκής διεύρυνσης στα δυτικά Βαλκάνια, ένας ενδογενής και ένας εξωγενής.

“Ο ενδογενής παράγοντας είναι η ικανότητα κάθε χώρας να εκσυγχρονίσει την οικονομία και την κοινωνία της, καθώς τα περισσότερα βαλκανικά κράτη, δεν έχουν φτάσει στο ευρωπαϊκό επίπεδο διακυβέρνησης, ενώ ο εξωγής παράγοντας είναι η δυνατότητα της ΕΕ να ενισχύσει τη θέση της στην παγκόσμια τάξη και να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά της.”

Ο κ. Εγκεμέν Μπαγίς από την πλευρά του, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως η χώρα του, η Τουρκία, βρίσκεται στο επίκεντρο των προκλήσεων που αντιμετωπίζει και η Ευρώπη, σημειώνοντας πως βρέθηκε αντιμέτωπη με τη διαχείριση 3.5 εκατομμυρίων προσφύγων, ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα της διαχείρισης των υδρογανανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε πως “δεν είναι παραγωγική μια διεθνής στάση που δεν λαμβάνει υπόψη την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα”.

Αναφερόμενη στα θέματα της Κύπρου και των υδρογονανθράκων, η πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα Kate Smith, σημείωσε μεταξύ άλλων πως οι εγγυήτριες δυνάμεις έχουν περιορισμένο ρόλο σε ό,τι αφορά στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά σίγουρα θα στηρίξουν τις εταιρείες που θα δραστηριοποιηθούν εκεί.

Ο Γερμανός πρέσβης Jens Potler, υπογράμμισε με αρκετή δόση ρομαντισμού, πως “κακώς λέμε τα Βαλκάνια αυλή της Ευρώπης, ενώ είναι η καρδιά της Ευρώπης και το καλύτερο που θα μπορούσε να τους συμβεί είναι να μείνουν εκτός….γεωπολιτικής”. Ο ίδιος εξήγησε πως προσδίδει αρνητική σημασία στον όρο γεωπολιτική, αφού συνοδεύεται από όρους ανταγωνισμού, από συζητήσεις για ζώνες επιρροές και ισορροπίες.”

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top