Αγγλία: Κλάπηκαν σημειωματάρια του Κάρολου Δαρβίνου

Αγγλία: Κλάπηκαν σημειωματάρια του Κάρολου Δαρβίνου

Η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ στην Αγγλία ανακοίνωσε την κλοπή δύο σημειωματάριων του Κάρολου Δαρβίνου, αξίας πολλών εκατομμυρίων λιρών, από τους χώρους της.

Ένα εκ των δύο περιείχε, μάλιστα, το διάσημο σκίτσο του Δαρβίνου με τίτλο «Το δέντρο της ζωής», στο οποίο ο βιολόγος εξερευνούσε την εξελικτική σχέση μεταξύ των ζωικών ειδών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή ιστορίας και φιλοσοφίας της επιστήμης του Κέμπριτζ, δρ. Τζιμ Σέκορντ, τα σημειωματάρια έδιναν στον αναγνώστη την αίσθηση ότι «βρίσκεται μέσα στο κεφάλι του Δαρβίνου» καθώς αυτός εξερευνούσε γραπτώς το ερώτημα που είχε θέσει ο ίδιος στον εαυτό του, σχετικά με την προέλευση των ειδών.

Παρόλο που τα χειρόγραφα έχουν ψηφιοποιηθεί, ο δρ. Σέκορντ λέει πως «η ψηφιοποίηση δεν μπορεί να αντικαταστήσει το πρωτότυπο» και πως πρόκειται για μια «τραγική απώλεια».

Κατόπιν εκτενούς έρευνας, οι έφοροι κατέληξαν στο ότι η απώλεια των χειρόγραφων οφείλεται σε κλοπή.

Τα χειρόγραφα θεάθηκαν για τελευταία φορά το 2000, όταν κάποιος από το προσωπικό της βιβλιοθήκης ζήτησε να αφαιρεθούν από το δωμάτιο συντήρησης χειρογράφων, όπου υποτίθεται ότι βρίσκονταν, προκειμένου να τα φωτογραφίσει.

Λόγω ανακαινίσεων που λάμβαναν τότε χώρα στις κύριες εγκαταστάσεις της βιβλιοθήκης, τα έγγραφα είχαν μεταφερθεί σ’ ένα εξωτερικό εργαστήριο που είχε στηθεί προσωρινά, απ’ όπου η απουσία τους έγινε αισθητή μετά από 2 μήνες.

Η δρ. Γκάρντερ, διευθύντρια της βιβλιοθήκης, σχολίασε σχετικά:

«Γνωρίζουμε ότι είχαν φωτογραφηθεί τον Νοέμβριο, αλλά δε γνωρίζουμε τι τους συνέβη μέχρι και τον Ιανουάριο του 2001, οπότε και διαπιστώθηκε η απώλειά τους. Φοβάμαι ότι στα υπάρχοντα αρχεία μας δεν υπάρχει καμία ένδειξη του τι απέγιναν έκτοτε».

«Οι προκάτοχοί μου πίστευαν ότι είχαν καταχωρηθεί λάθος στο αρχείο μας και ότι θα κατάφερναν να τα εντοπίσουν», προσέθεσε.

Κατά τα επόμενα έτη, διεξήχθη εντατική έρευνα για τον εντοπισμό των χειρόγραφων, η οποία όμως απεδείχθη άκαρπη.

Έτσι, το Πανεπιστήμιο κατέληξε επίσημα στο συμπέρασμα ότι η απώλειά τους οφείλεται σε κλοπή.

Πλέον, το αρμόδιο προσωπικό του ιδρύματος βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την αστυνομία για τον εντοπισμό τους, ενώ έχει απευθύνει ανοιχτή έκκληση στο κοινό για βοήθεια στην σχετική έρευνα.

Πηγή: BBC

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ