Αγία Νάπα Κύπρου: Κολύμπι μεταξύ φύσης και τέχνης στο υποθαλάσσιο μουσείο γλυπτών

Αγία Νάπα Κύπρου: Κολύμπι μεταξύ φύσης και τέχνης στο υποθαλάσσιο μουσείο γλυπτών

Το πρώτο υποθαλάσσιο δάσος και μουσείο του κόσμου, στα ανοιχτά των ακτών της Κύπρου, στην Αγία Νάπα είναι γεγονός  και σύντομα θα αποτελεί μια δελεαστική και ξεχωριστή πρόταση τόσο για δύτες όσο και για όλη την οικογένεια (snorkeling).

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου ([email protected])

Ενενήντα τρία έργα εμπνευσμένα από τη φύση και τον άνθρωπο θα εκτίθενται στο Υποθαλάσσιο Μουσείο Γλυπτών Αγίας Νάπας (MUSAN – Museum of Underwater Sculptures) ετοιμάζεται να υποδεχθεί κολυμβητές με μάσκες ή δύτες οι οποίοι δύνανται να περιηγηθούν σε ένα υποθαλάσσιο δάσος, το πρώτο στο είδος του στον κόσμο.

Το Υποθαλάσσιο Μουσείο Γλυπτών Αγίας Νάπας (MUSAN), τα εγκαίνια του οποίου θα πραγματοποιηθούν το επόμενο Σάββατο 31 Ιουλίου, δημιουργεί ένα μονοπάτι μέσω ενός πυκνού υποθαλάσσιου δάσους φτιαγμένο από 93 έργα τέχνης του καλλιτέχνη Jason deCaires Taylor, εμπνευσμένα από τη φύση και τον άνθρωπο.

Στα έργα του Jason deCaires Taylor, ενός από τους πιο διάσημους εκπροσώπους του κινήματος eco-art, αυτή η συμβιωτική σχέση μεταξύ φύσης και τέχνης είναι ακριβώς αυτό το οποίο δηλώνεται.  Έργα που περιλαμβάνουν ανθρώπινες μορφές και δέντρα τα οποία θα αναπτύξουν την ζωή σε ένα βάθος περίπου 10 μέτρων.

93 έργα τέχνης

Στο Υποθαλάσσιο Μουσείο Γλυπτών Αγίας Νάπας (MUSAN), κολυμβητές με απλές μάσκες θαλάσσης ή δύτες δύνανται να περιηγηθούν σε ένα υποθαλάσσιο δάσος, το πρώτο στο είδος του στον κόσμο.

Εκεί θα βρουν 93 έργα του Jason deCaires Taylor,  εμπνευσμένα από τη φύση και τον άνθρωπο. Tην ίδια στιγμή, το μουσείο είναι από μόνο του ένα έργο τέχνης, στο οποίο η φύση παίζει το ρόλο ενός καλλιτέχνη που προβαίνει σε μετατροπές με το πέρασμα του χρόνου.

Τα αγάλματα έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο και με τέτοια υλικά, έτσι ώστε να ελκύουν τη θαλάσσια ζωή. Θα εκτεθούν σε διαφορετικά βάθη, έτσι ώστε να δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για τον εμπλουτισμό της θαλάσσιας ζωής σε όλα τα επίπεδα.

Κατασκευάζονται από αδρανή υλικά, με ουδέτερο pH, έτσι ώστε να μην επηρεάζουν δυσμενώς τον εκθεσιακό χώρο. Το σημείο στο οποίο θα βρίσκονται, είναι μια αμμώδης περιοχή, σε απόσταση 200 μέτρα από την ακτογραμμή της Αγίας Νάπας και αναμένεται ότι με το πέρασμα του χρόνου, η βιοποικιλότητα της περιοχής  θα εμπλουτιστεί χάρη στο μουσείο.

Γλύπτης, θαλάσσιος συντηρητής, υποβρύχιος φωτογράφος

Το όλο εγχείρημα αποτελεί ένα ταξίδι στην σχέση του ανθρώπου και της φύσης, όπως την εμπνεύστηκε ο Jason deCaires Taylor, ο αναγνωρισμένος Βρετανός γλύπτης, ο οποίος σχεδίασε επίσης, το πρώτο υποθαλάσσιο πάρκο γλυπτικής (Molinere Underwater Sculpture Park) στη Γρανάδα, με το συγκεκριμένο να έχει ενταχθεί στον κατάλογο των 25 θαυμάτων του κόσμου, σύμφωνα με το National Geographic.

Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί την γνώση και τις δεξιότητες του ως γλύπτης, θαλάσσιος συντηρητής, υποβρύχιος φωτογράφους και εκπαιδευτής scuba diving για να δημιουργήσει μοναδικά έργα τέχνης, τα οποία συμπληρώνουν τον εκθεσιακό χώρο, ενώ βελτιώνουν τη θαλάσσια ζωή.

Σύμφωνα με τον κριτικό τέχνη Dr. David De Russo, τα έργα του Taylor είναι ένα  μία ζωντανή, εξελισσόμενη έκθεση, η οποία αλλάζει, αναπτύσσει και δημιουργεί νέα ζωή. Εκπέμπουν ελπίδα και προκαλούν αφύπνιση για το περιβάλλον. Για αυτόν τον λόγο, είναι τεράστια τιμή και χαρά για την θάλασσα της Κύπρου να φιλοξενεί – από αυτόν το μήνα – ένα τόσο σημαντικό έργο τέχνης μεταφέροντας τόσο σημαντικά και ουσιώδη μηνύματα.

Το σπουδαίο εγχείρημα θα εγκαινιαστεί την 31η Ιουλίου 2021, παρουσία του καλλιτέχνη. Την τελετή εγκαινίων θα παρακολουθήσουν εκπρόσωποι των κύριων Διεθνών Μέσων Ενημέρωσης, οι οποίοι θα γνωρίσουν το μουσείο, την Αγία Νάπα  αλλά και την Κύπρο ευρύτερα.

Σημειώνεται ότι το μουσείο είναι το αποτέλεσμα μιας κοινής προσπάθειας μεταξύ του Δήμου της Αγίας Νάπας και του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών της Κύπρου.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ