Αϊτή: Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία

Αϊτή: Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία

Δυνάμεις της αστυνομίας συγκρούστηκαν με διαδηλωτές χθες Τετάρτη στο Πορτ-ο-Πρενς εν μέσω μαζικών κινητοποιήσεων εναντίον του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ και της κυβέρνησής του, μετά την απομάκρυνση από τις θέσεις τους τριών μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου που δυνητικά θα μπορούσαν να αναλάβουν το αξίωμα σε μεταβατικό ρόλο.

Αστυνομικοί έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και πυροβόλησαν στον αέρα για να απωθήσουν ομάδες διαδηλωτών, πολλοί από τους οποίους πέταγαν πέτρες εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

«Ξαναγυρίσαμε στη δικτατορία! Κάτω ο Μοΐζ!», φώναζαν οι διαδηλωτές, εν μέσω χαοτικών σκηνών στην πρωτεύουσα της φτωχής χώρας της Καραϊβικής με 11 εκατομμύρια κατοίκους.

Οι διαδηλωτές φώναζαν επίσης «κάτω η Σισόν», αναφερόμενοι στην πρεσβεύτρια των ΗΠΑ, τη Μισέλ Ζαν Σισόν. Ως αυτό το στάδιο, η Ουάσινγκτον τάσσεται υπέρ του αϊτινού προέδρου, ο οποίος διαβεβαιώνει πως θα εγκαταλείψει την εξουσία τον Φεβρουάριο του 2022, αφού διεξαχθούν εκλογές φέτος.

Η νέα πολιτική αναταραχή ενσκήπτει στη Αϊτή εν μέσω παραλυτικής οικονομικής κρίσης και ραγδαίας αύξησης της εγκληματικότητας, ιδίως των απαγωγών με στόχο να αποσπαστούν λύτρα.

Η αντιπολίτευση απαιτεί ο κ. Μοΐζ να εγκαταλείψει την εξουσία άμεσα, κατηγορώντας τον για αυταρχική παρέκκλιση και ότι παραβιάζει το Σύνταγμα.

Η ένταση έφθασε στο κόκκινο το Σαββατοκύριακο, όταν ο πρόεδρος υποστήριξε πως βρισκόταν σε εξέλιξη απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησής του. Οι αρχές συνέλαβαν την Κυριακή 23 πρόσωπα, ανάμεσά τους ένα μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου κι έναν ανώτερο αξιωματικό της αστυνομίας.

Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση εξέδωσε πράξη νομοθετικού περιεχομένου που προβλέπει την καθαίρεση του συλληφθέντος δικαστικού και άλλων δύο συναδέλφων του.

Η αντιπολίτευση είχε προσεγγίσει αυτά τα τρία μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου και τους είχε ζητήσει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναλάβουν την προεδρία σε μεταβατικό ρόλο. Τελικά, η αντιπολίτευση επέλεξε να ονομάσει μεταβατικό πρόεδρο τον δικαστικό Ζοζέφ Μεσέν Ζαν Λουί, 72 ετών.

Για την αντιπολίτευση, ο κ. Μοΐζ όφειλε να έχει εγκαταλείψει την εξουσία την 7η Φεβρουαρίου, όταν τυπικά έληγε η πενταετής θητεία του μετά τις εκλογές του 2015, το αποτέλεσμα των οποίων είχε αμφισβητηθεί.

Ο αρχηγός του κράτους απορρίπτει την αξίωση αυτή της αντιπολίτευσης, καθώς διατείνεται ότι η θητεία του άρχισε τον Φεβρουάριο του 2017 μετά τις νέες εκλογές του 2016, τονίζοντας πως θα αποχωρήσει από την εξουσία τον Φεβρουάριο της επόμενης χρονιάς.

Εξάλλου συλλογικό όργανο των δημοσιογράφων της Αϊτής διαμαρτυρήθηκε χθες για την αντιμετώπιση των εργαζομένων στα ΜΜΕ από την αστυνομία. Δύο δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν όταν η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα εναντίον ημιφορτηγού που έγραφε «Τύπος», όπως κατέγραψαν τηλεοπτικές κάμερες.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της αστυνομίας για να σχολιάσει το συμβάν αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ