Ακόμα ένα βήμα μπροστά μετά από πολυεπίπεδη διπλωματική μάχη στις Βρυξέλλες

Ακόμα ένα βήμα μπροστά μετά από πολυεπίπεδη διπλωματική μάχη στις Βρυξέλλες

Δραματική ήταν η νύχτα που πέρασε στις Βρυξέλλες, καθώς η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έδινε πολυεπίπεδη διπλωματική μάχη, προκειμένου να πείσει τους εταίρους μας για την εφαρμογή των αποφάσεων που έλαβε το Συμβούλιο τον Οκτώβριο, όταν είχε αποφασίσει να λάβει τις τελικές του αποφάσεις για την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, δηλαδή χθες και σήμερα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με βάση το τελικό κείμενο συμπερασμάτων που διαμορφώθηκε μετά από ολονύχτιες διαβουλεύσεις αποφάσισε να απευθύνει σαφή προειδοποίηση στην Τουρκία και να συμπεριλάβει πρόσθετες κυρώσεις για τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έγινε «ακόμα ένα βήμα» που ουσιαστικά επιβεβαιώνει το γεγονός ότι οι ελληνικές θέσεις είναι και ευρωπαϊκές. Ειδικά για τις παράνομες γεωτρήσεις και τη δράση του Ορούτς Ρέις, η ελληνική πλευρά υπογραμμίζει την ιδιαίτερη σημασία της αναφοράς – καταδίκης της Τουρκίας.

Ωστόσο πρόκειται για το αποκύημα μιας μακράς και δύσκολης διαπραγμάτευσης καθώς υπήρχε ένα μπλοκ κρατών που αρνούνταν ακόμη και την αναφορά σε κυρώσεις στο προσχέδιο συμπερασμάτων, κάτι που αποτυπώθηκε τελικά σε σημεία των συμπερασμάτων που στοχεύουν σε μία εξισορρόπηση.

Ο πρωθυπουργός είχε επίσης ουσιαστική παρέμβαση στην επισήμανση που συμπεριελήφθη σχετικά με την ανάγκη να συνεργαστεί η Τουρκία με την Ευρώπη για το μεταναστευτικό.

Από το «δεν υπάρχει συναίνεση» που έλεγαν στους δημοσιογράφους τη νύχτα, στα διαλείμματα των συζητήσεων, στελέχη της ελληνικής αντιπροσωπείας μέχρι το κείμενο των συμπερασμάτων που πήρε μορφή ώρες αργότερα, ο δρόμος ήταν μακρύς και δύσκολος.

Οι δύσκολες εξισώσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Με τη συμφωνία των ηγετών για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, δόθηκε λύση στο πρώτο βασικό ζήτημα όσον αφορά το βέτο που είχαν θέσει Ουγγαρία και Πολωνία για την έγκριση του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το θέμα ήταν μείζονος σημασίας για τη χώρα μας που είναι μία από τις πρώτες χώρες η οποία έχει ήδη καταθέσει το δικό της λεπτομερές σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό, τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης να πέσουν στις πραγματικές οικονομίες της Ευρώπης το συντομότερο δυνατόν.

Πρωτοβουλία με συνέπεια στην πράσινη ατζέντα

Στο θετικό απολογισμό πρέπει οπωσδήποτε να μπει η πρωτοβουλία της χώρας μας και άλλων εννέα κρατών-μελών της ΕΕ (Δανίας, Σουηδίας, Ισπανίας, Ολλανδίας, Φινλανδίας, Λουξεμβούργου, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας και Λετονίας), οι οποίες κατέθεσαν κείμενο θέσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο -που ολοκληρώνεται σήμερα- με το οποίο υποστηρίζει τον στόχο για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 55% έως το 2030. Tα 10 κράτη-μέλη ζητούν να επικαιροποιηθεί και να εκσυγχρονίσει το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίτευξη του κλιματικού στόχου του 2030 με τον οικονομικά αποτελεσματικότερο τρόπο. Ζητούν επίσης να συνδυαστεί ένα ενισχυμένο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ETS) με αποτελεσματικά και φιλόδοξα τομεακά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών σε όλους τους τομείς και με στόχο την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050. Η πρωτοβουλία στόχο έχει να πιέσει και άλλα κράτη-μέλη προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς σε ορισμένα από αυτά υπάρχουν δισταγμοί για τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί στο επονομαζόμενο GreenDeal της Ε.Ε., αλλά και στις πιο πρόσφατες προτάσεις της Κομισιόν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτό αποδεικνύει ακριβώς πως η πράσινη ατζέντα καταλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης. Η Ελλάδα ανήκει στις πλέον κλιματικά φιλόδοξες χώρες και στηρίζει κάθε ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα την περίοδο των γιορτών

Στις 11.00 θα γίνουν οι ανακοινώσεις, από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα και τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η επιδημιολογική κατάσταση δεν παρουσιάζει τη βελτίωση που αναμενόταν και δεν έχει εκτονωθεί ικανοποιητικά η πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το άνοιγμα δεν θα γίνει ενδεχομένως όπως αναμενόταν αλλά πολύ πιο περιορισμένα και συντηρητικά. Ήδη χθες, ο κ. Πέτσας εξήγησε πως δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων με τον τρόπο που θα θέλαμε. Καταστάσεις συνωστισμού -όπως αυτές που είδαμε στη Βρετανία και τη Γαλλία- είναι ανάγκη να αποφευχθούν, καθώς θα οδηγούσαν σε νέα έξαρση. Και αυτό οφείλουμε να το αποφύγουμε πολύ περισσότερο τώρα που βλέπουμε να πλησιάζει η ώρα του εμβολίου και της αντίστροφης μέτρησης για την ανοσία στην κοινότητα.

Ξεκίνησαν οι πληρωμές για τους εργαζόμενους που οι συμβάσεις τους ήταν σε αναστολή τον Νοέμβριο

Από το βράδυ πιστώνονται οι λογαριασμοί των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή το μήνα Νοέμβριο. Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί ανέρχεται σε 251,668 εκατ. ευρώ και αφορά 445.365 δικαιούχους. Με την καταβολή αυτή ολοκληρώνονται οι πληρωμές Νοεμβρίου των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή λόγω κλεισίματος των επιχειρήσεων με εντολή δημόσιας Αρχής, καθώς και των πληττόμενων. Το συνολικό ποσό για τις αναστολές Νοεμβρίου ανέρχεται σε 439,975 εκατ. ευρώ και αφορά 674.871 εργαζόμενος. Επισημαίνεται ότι 23.866 εργαζόμενοι δεν υπέβαλαν την απαιτούμενη δήλωση εργαζομένου αποδοχής μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία και καλούνται να προβούν -όσοι φυσικά δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού- σε υποβολή δήλωσης στο ΕΡΓΑΝΗ, το οποίο παραμένει ανοιχτό για να δέχεται δηλώσεις ώστε να συμπεριληφθούν σε επόμενες πληρωμές. Επίσης, επανεξετάζεται το καθεστώς 9.602 εργαζομένων που εμφανίζονται στο σύστημα με πολλαπλή πλήρη απασχόληση, προκειμένου να ελεγχθεί εάν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης. Σημειώνεται ότι από την αρχή της πανδημίας μέχρι και τον Νοέμβριο έχουν καταβληθεί 2,52 δισ. ευρώ σε 3.429.710 δικαιούχους εργαζομένους και σε 185.605 επιχειρήσεις.

Ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση επί του προϋπολογισμού

Ο προϋπολογισμός του 2021 όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. έχει πολλούς αστάθμητους παράγοντες που συνδέονται με το χρόνο διάρκειας της υγειονομικής κρίσης και κατ΄ επέκταση την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Καταρτίστηκε σε μια περίοδο κατά την οποία οι κοινωνίες και η παγκόσμια οικονομία δοκιμάζονται από τη σοβαρότερη υγειονομική κρίση και τη συνεπακόλουθη χειρότερη ετήσια παγκόσμια ύφεση από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Και αφορά μια περίοδο βεβαιότητας, εξαιτίας της αδυναμίας προσδιορισμού χρόνου λήξης της πανδημίας, αλλά και των επιπτώσεων που μπορεί να έχουν ενδεχόμενες αποφάσεις υγειονομικού χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πάντως ότι έχει σημαντικές ταμειακές εφεδρείες για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που θα πληγούν στο πρώτο διάστημα του 2021, όταν τα πράγματα αυτά θα είναι ακόμα δύσκολα. Παράλληλα, θα αυξηθούν κατά 600 εκατομμύρια ευρώ τα επιδόματα για τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σύνοδος Κορυφής: Τι συμφώνησαν οι «27» για κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Κυβερνητικές πηγές για Σύνοδο Κορυφής: Η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top