Αναστασιάδης: Δεν θα μετατρέψω την Κύπρο σε επαρχία της Τουρκίας

Αναστασιάδης: Δεν θα μετατρέψω την Κύπρο σε επαρχία της Τουρκίας

Αποφασισμένος να μην υποχωρήσει στην άτυπη πενταμερή της Γενεύης και τη πρόσθεση να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα ομόσπονδο κράτος εξέφρασε ο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Απόλυτα συνειδητοποιημένος για τις δυσκολίες που αναμένεται να συναντήσει στην άτυπη πενταμερή της Γενεύης εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον τηλεοπτικό σταθμό του Alpha. Ο ίδιος είπε εύχεται η Άγκυρα να προσέλθει με εποικοδομητική προσέγγιση. Αν δεν το πράξει και παραμείνει στις θέσεις της για δύο κράτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης λέει πως το ζητούμενο δεν θα είναι αν ο ίδιος θα είναι αρκούντος αιτιολογημένος για να απορρίψει όσα η Τουρκία θα προβάλει αλλά το τι μέλλει γενέσθαι με το status quo.

Ο Πρόεδρος έστειλε εκ νέου το μήνυμα: η συμφωνία θα πρέπει να οδηγεί σε ένα ομόσπονδο κράτος, λειτουργικό που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα τόσο των Ε/κ όσο και των Τ/κ. Άλλη μια μεγάλη ανησυχία του είναι η Κύπρος να καταστεί εν τέλει επαρχία της Τουρκίας μέσω του ελέγχου των αποφάσεων της κεντρικής κυβέρνησης.

«Αν παραδείγματος χάρη αύριο, έχουμε άριστες σχέσεις με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και έρθει η τ/κ κοινότητα, η μέλλουσα κατ’ ευχήν κυβέρνηση και αποφασίζει την υπογραφή ενός συμφώνου που δεν επηρεάζει άμεσα στην τ/κ κοινότητα, αλλά λόγω των διαφορών της Τουρκίας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ ή τις όποιες άλλες χώρες, έρχεται ο Αντιπρόεδρος και λέει λυπούμαι πάρα πολύ, δεν θέλω να υπογραφεί, δεν θέλω να γίνουν άλλες τριμερείς συναντήσεις. Αυτό είναι προς όφελος ή εις βάρος των Τ/κ; Αλλά καθοδηγείται η χώρα από το τι η Τουρκία υπαγορεύει», είπε φέρνοντας ένα παράδειγμα.

Έφερε και ένα δεύτερο παράδειγμα απαντώντας και στο ΑΚΕΛ που τον καλεί μέσω της πρότασης του να δηλώσει ότι αν λυθεί το κυπριακό να δηλώσουμε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου θα περνά από την Τουρκία.

«Έχουμε υπογράψει μνημόνιο με το Ισραήλ και την Ελλάδα και απομένει και η Ιταλία, για τον EastMed. Συνεπώς αυτό που μου ζητούν είναι να αναιρέσω ως κράτος την υπογραφή μου αλλά το χειρότερο. Αν τα δώσω τούτα τι θα διαπραγματευτώ επιτέλους;», διερωτήθηκε.

Βραδινή σύσκεψη στο Προεδρικό

Στο μεταξύ χθες βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέδρευσε σύσκεψης της διαπραγματευτικής ομάδας παρουσία και της ομάδας των συνταγματολόγων οι οποίοι κατάρτησαν τα νομικά κείμενα που θα έχει ο Πρόεδρος στην άτυπη πενταμερή της Γενεύης. Η συνάντηση διήρκησε δύο ώρες και τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας έχουν πλέον στα χέρια τους τα σχετικά κείμενα που ετοιμάστηκαν για να τα μελετήσουν και να προβούν σε σχόλια.

Πηγή: Alphanews.live

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ