Χερσαία σύνορα: SOS εκπέμπουν οι επαγγελματίες του τουρισμού – Ουρές 6-7 χλμ.

Χερσαία σύνορα: SOS εκπέμπουν οι επαγγελματίες του τουρισμού – Ουρές 6-7 χλμ.

Ουρές χιλιομέτρων και αναμονές που φτάνουν έως και τις πέντε (5) ώρες είναι η κατάσταση που επικρατεί στα χερσαία σύνορα του Προμαχώνα, τα οποία μπορεί μεν να είναι ανοιχτά σε 24ωρη βάση, ωστόσο, λειτουργούν μονάχα δυο λωρίδες για τους απαραίτητους ελέγχους. «Η κατάσταση είναι απελπιστική και όσο περνάει ο καιρός θα χειροτερεύει, μη φτάσουμε οι ουρές να είναι μέχρι το Σαντάνσκι στα 20 χλμ.» αναφέρει στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του GRTimes.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Προμαχώνα Λεωνίδας Σπύρου.

 Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Δεν είναι ένα, δεν είναι δυο, δεν είναι τρία τα προβλήματα που εντοπίζονται στα χερσαία σύνορα της χώρας μας και σε μια στιγμή μάλιστα, που η σεζόν ξεκινάει πιο «ζεστά», αφενός με το Π-Σ-Κ που ακολουθεί αφετέρου με την χρονική περίοδο που, υπό μερική κανονικότητα, η προσέλευση αλλοδαπών τουριστών όλο και αυξάνεται.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του GRTimes.gr  σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής (ΤΟΧ) και της ΠΟΞ  Γρηγόρης Τάσιος κοντραρίστηκε έντονα με την επικεφαλής του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, σχετικά με την ταλαιπωρία που υπόκεινται οι τουρίστες στα χερσαία σύνορα, στις πολύωρες καθυστερήσεις και στις ουρές χιλιομέτρων που δημιουργούνται.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του GRTimes.gr, επικοινώνησε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης με τον πρόεδρο του ΤΟΧ κ. Τάσιο επιβεβαιώνοντας του ότι στα σύνορα του Προμαχώνα θα προστεθούν άλλες τρεις (3) νέες λωρίδες κυκλοφορίας.

Ελλιπείς λωρίδες, ανύπαρκτο wifi, απαρχαιωμένο δίκτυο ελέγχων  

Οι πληροφορίες του GRTimes.gr λένε ότι ο υπουργός Τουρισμού έχει ήδη ζητήσει προσωπικό για τη στελέχωση των συνόρων και τους απαραίτητους ελέγχους, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί λύση. Αυτό σημαίνει ότι τα σύνορα στον Προμαχώνα δεν διαθέτουν την απαραίτητη επάνδρωση προσωπικού.

Επίσης, οι έλεγχοι, κυρίως στους Βούλγαρους τουρίστες είναι εξονυχιστικοί, διότι πέρυσι υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που περνούσαν με πλαστά πιστοποιητικά’ στον κάθε ένα τουρίστα, ακόμη και αν διαθέτει τα απαραίτητα έγγραφα, γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος κατά του κορωνοϊού.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι έχουν τα έγγραφα που πρέπει να προσκομίσουν στο κινητό τους. Στην περιοχή όμως δεν υπάρχει wifi και οι περισσότεροι δεν έχουν δεδομένα στο κινητό, κάνουν ώρα να βρουν τα αρχεία στο κινητό και έτσι δημιουργείται μεγάλη καθυστέρηση.

«Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα, το 80% της καθυστέρησης οφείλεται σ’ αυτό, και για αυτό ζητάμε από τους πελάτες μας να έχουν την PLF φόρμα και τα απαραίτητα πιστοποιητικά σε έντυπη μορφή για να περνούν αμέσως» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Νομού Χαλκιδικής Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου.

Ο ίδιος εξηγεί ότι για τα τουριστικά γκρουπ και τα λεωφορεία η κατάσταση επιδεινώνεται. «Δεν γίνεται ο πράκτορας να έχει 40 PLF σε ένα κινητό’ θα υπάρξει περισσότερη ευκολία να έχει τα έγγραφα σε έντυπη μορφή, να είναι όλα τυπωμένα» τονίζει ο κ. Παπαϊωάννου.

Σχολιάζοντας την κατάσταση και ο πρόεδρος της κοινότητας του Προμαχώνα Λεωνίδας Σπύρου, εξηγεί ότι έχει απευθυνθεί στο Δήμο Σιντικής όπου και ανήκει το ακριτικό χωριό, «έχω ζητήσει εδώ και 3-4 χρόνια, να βάλουν κεραία, να έχουμε καλύτερο σήμα και στα τηλέφωνα, στα σταθερά, στα κινητά, και όσο την είδατε εσείς, άλλο τόσο την είδα και εγώ» λέει χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr.

Πέντε λωρίδες αντί για δυο

Αυτήν την περίοδο η εικόνα που παρουσιάζουν τα χερσαία σύνορα στον Προμαχώνα είναι «απελπιστική» όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Σπύρου. «Η καθυστέρηση είναι πάρα πολύ μεγάλη, καθημερινά, το δε Σ/Κ και την Δευτέρα για την επιστροφή των τουριστών η εικόνα είναι απελπιστική» αναφέρει ο πρόεδρος της κοινότητας Προμαχώνα κ. Σπύρου.

Όπως εξηγεί οι αναμονές φτάνουν και τις 3-4-5 ώρες, «γίνονται έλεγχοι σε αρκετά έγγραφα, σε διπλάσια απ΄ ότι πέρυσι – άδεια κυκλοφορίας, ταυτότητα, πιστοποιητικό κατά του κορωνοϊού, και για την επιστροφή συν το PLF, και όλα αυτά τα περνούν στον υπολογιστή» αναφέρει και προσθέτει «καταλαβαίνετε, όταν σε ένα αυτοκίνητο είναι μια τετραμελής οικογένεια, για παράδειγμα, υπάρχει καθυστέρηση τουλάχιστον 20 λεπτών, για ένα μόνο αυτοκίνητο».

Τι προτείνουν λοιπόν; «Όχι δυο λωρίδες, αλλά τουλάχιστον άλλες τρεις και κατά την είσοδο στην χώρα και κατά την έξοδο’ οπωσδήποτε, διότι οι έλεγχοι έχουν αυξηθεί, τα έγγραφα προς έλεγχο έχουν πολλαπλασιαστεί, διαφορετικά οι ουρές θα φτάνουν έως το Σαντάνσκι στα 20 χλμ.» λέει ο κ. Σπύρου προσθέτοντας ότι ένας ακόμη παράγοντας καθυστερήσεων είναι ότι οι άνθρωποι στα γκισέ είναι κατά κύριο λόγο ηλικιωμένοι.

Σχετικά με την αύξηση των λωρίδων για τους απαραίτητους ελέγχους, όπως πληροφορούνται οι επαγγελματίες του τουρισμού που εξαρτώνται άμεσα από τον οδικό τουρισμό, έως το επόμενο Σάββατο 26 Ιουνίου, θα έχουν ανοίξει άλλες τρεις (3) λωρίδες, δηλαδή θα τοποθετηθούν τρία κοντέινερ για την είσοδο, και τρία για την έξοδο από την χώρα.

Βούλγαροι επιχειρηματίες εκμεταλλεύονται την ταλαιπωρία

Ένα ακόμη στοιχείο που αποκαλύπτει το GRTimes.gr είναι το γεγονός ότι την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα του Προμαχώνα, με τις πολύωρες αναμονές και τα χιλιόμετρα με τις ουρές των αυτοκινήτων να σχηματίζονται, την εκμεταλλεύονται Βούλγαροι επιχειρηματίες.

«Έρχονται τραβούν φωτογραφίες και λένε στους συμπατριώτες τους, εάν θα πάτε στην Ελλάδα, είναι πολύ πιθανόν να χάσετε το Σαββατοκύριακο σας» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Προμαχώνα Λεωνίδας Σπύρου επισημαίνοντας ότι θέλουν να τους κρατήσουν στην χώρα τους, στα παραθαλάσσια θέρετρα της Μαύρης Θάλασσας όπως τη Βάρνα και το Μπουργκάς.

Rapid τεστ αντί για PCR

Τέλος, μια ακόμη επίσημη ανακοίνωση που αναμένεται από την πλευρά του υπουργείου Τουρισμού είναι η είσοδος τουριστών με rapid τεστ (τεστ αντιγόνου) αντί για μοριακό τεστ PCR 72 ωρών.

Όπως είχε δηλώσει ο κ. Θεοχάρης από την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη και στις συναντήσεις που είχε με φορείς της πόλης, τις επόμενες μέρες η υγειονομική επιτροπή θα ανάψει το “πράσινο φως” για να χρησιμοποιηθούν και τα τεστ αντιγόνου, κάτι το οποίο θα μειώσει το κόστος του PCR  το οποίο είναι ιδιαίτερα υψηλό, και ειδικά για μια τετραμελή οικογένεια, και για παιδιά άνω των 5 ετών που ισχύει έως τώρα.

Η παραπάνω ενέργεια αναμένεται να ισχύει από αύριο, Παρασκευή 18 Ιουνίου, ωστόσο όπως επισημαίνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εν. Δωματίων Χαλκιδικής κ. Παπαϊωάννου, «δεν θέλουμε να κάνουμε οικονομία στα υγειονομικά. Αν ‘κοκκινίσουμε’ τελειώσαμε» λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει «δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να μπούμε σε κίνδυνο’ θα είναι τελείως ανατρεπτικός παράγοντας».

Σύνορα σε Ευζώνους και Νυμφαία

Τέλος, σ’ ότι αφορά τα σύνορα στους Ευζώνους και στη Νυμφαία, όπου από τους μεν Ευζώνους εισέρχονται κυρίως Σέρβοι τουρίστες, από τη δε Νυμφαία, Ρουμάνοι και όλοι όσοι επισκέπτονται την Ανατολική Μακεδονία (Θάσο, Καβάλα κτλ.), οι ώρες λειτουργία τους είναι 07.00 – 23.00.

Και εκεί, επικρατεί συνωστισμός, ουρές και πολύωρες αναμονές, γιατί όπως εξηγούν παράγοντες του τουρισμού, εάν κάποιοι φτάσουν, για παράδειγμα μετά τις 23.00, αφενός θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το άνοιγμα των ελέγχων στις 7 το πρωί, αφετέρου θα έχουν δημιουργηθεί ήδη ουρές, και για εκείνους που θα φτάσουν αργότερα και θα θέλουν να εισέλθουν στην χώρα μας.

Οι πληροφορίες λένε ότι και σε εκείνα τα σύνορα η λειτουργία έως τις 26/6 θα έχει αποκατασταθεί και θα είναι 24ώρη.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top