Ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις στην αγορά της Σερβίας το επόμενο διάστημα στους τομείς Κατασκευών, Μεταφορών, Ενέργειας, Περιβάλλοντος

Ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις στην αγορά της Σερβίας το επόμενο διάστημα στους τομείς Κατασκευών, Μεταφορών, Ενέργειας, Περιβάλλοντος

Ευκαιρίες για ελληνικές εταιρείες στους τομείς των κατασκευών, των μεταφορών, της ενέργειας και του περιβάλλοντος προκύπτουν στην αγορά της Σερβίας, μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος ΙΡΑ και του Οικονομικού και Επενδυτικού Σχεδίου για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Το ελληνικό Γραφείο ΟΕΥ (Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων) διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα για τις ενδιαφερόμενες ελληνικές επιχειρήσεις, με αντικείμενο τα έργα που θα υλοποιηθούν στη Σερβία κατά το επόμενο χρονικό διάστημα με χρηματοδότηση από τα δυο προαναφερόμενα προγράμματα. Η ημερίδα για τις εν λόγω ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 7 Ιουνίου από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος).

Ως βασικοί ομιλητές στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του αρμόδιου τμήματος της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στη Σερβία, του Περιφερειακού Γραφείου για τα Δυτικά Βαλκάνια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με έδρα το Βελιγράδι και του Περιφερειακού Γραφείου για τα Δυτικά Βαλκάνια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ).

Στοιχεία εξωτερικού εμπορίου Σερβίας Α’ τριμήνου 2023

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Σερβίας για το πρώτο τρίμηνο του 2023, η Ελλάδα βρίσκεται στην 27η θέση ως προς τις εξαγωγές της Σερβίας (76,4 εκατ. ευρώ) και την 21η θέση ως προς τις εισαγωγές (130εκατ. ευρώ).

Το συνολικό εξωτερικό εμπόριο της Σερβίας κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2023 ανήλθε σε 16,72 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 6,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Η αξία των εξαγωγών ανήλθε σε 7,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 15,8%, σε ετήσια βάση, ενώ των εισαγωγών σε 9,41 δισ. ευρώ, καταγράφοντας, αντίστοιχη, αύξηση 0,7% και ο λόγος εξαγωγών – εισαγωγών αυξήθηκε σε 77,6% από 67,5% το 2022.

Το μερίδιο του εμπορίου με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. διαμορφώθηκε σε 59,3% του συνολικού εξωτερικού εμπορίου. Κατά χώρες, η πλειοψηφία των εισαγωγών προήλθε από την Γερμανία (1,2 δισ. ευρώ), την Κίνα (περίπου 1 δισ.), τη Ρωσία (740 εκατ. ευρώ), την Ιταλία (637 εκατ.), την Τουρκία (440 εκατ.) και την Ουγγαρία (391 εκατ.). Ως προς τις εξαγωγές κυριότερες χώρες προορισμοί ήταν η Γερμανία (περίπου 1 δισ. ευρώ), η Βοσνία – Ερζεγοβίνη (470 εκατ.), η Ιταλία (467 εκατ.), η Ουγγαρία (433 εκατ.), η Ρουμανία (354 εκατ.) και η Ρωσία (327 εκατ. ευρώ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σερβία: Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου στο Βελιγράδι (VIDEO)

Σακελλαροπούλου: Συνάντηση με την Πρωθυπουργό της Σερβίας Ana Brnabić

Στη Σερβία σήμερα ο Νίκος Δένδιας

Δυναμική παρουσία του ΕΟΤ στην IFT 2023 Σερβίας

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top