Παρευξείνια: Bάζει 73 εκ. στο δάνειο για το αεροδρόμιο της Σόφιας

Παρευξείνια: Bάζει 73 εκ. στο δάνειο για το αεροδρόμιο της Σόφιας

Η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (ΤΕΑΕΠ) μαζί με άλλους  διεθνείς αναπτυξιακούς οργανισμούς και εμπορικές τράπεζες, υποστηρίζει την παραχώρηση και το πρόγραμμα επενδύσεων του Αεροδρομίου της Σόφιας.

Η Τράπεζα έχει δεσμεύσει  δάνειο ύψους 73 εκατ. ευρώ, το οποίο αποτελεί τμήμα του συνολικού δανείου 240 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκε στην SOFConnectAD, εταιρεία  ειδικού  σκοπού  πλειοψηφικά ελεγχόμενη από την Meridiam Eastern Europe Investments SAS.

Το αεροδρόμιο της Σόφιας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μέχρι σήμερα έργα παραχώρησης και ΣΔΙΤ στη Βουλγαρία. Το δάνειο της Παρευξείνιας Τράπεζας προορίζεται για την πρώτη φάση του έργου διευκολύνοντας ουσιαστικά  την συμμετοχή του  ιδιωτικού τομέα στις  υποδομές μεταφορών. Επιπλέον, το δάνειο θα υποστηρίξει την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος αεροδρομίου, που είναι το μεγαλύτερο διεθνές αεροδρόμιο της χώρας.

Το συνολικό κόστος της πρώτης φάσης του έργου ανέρχεται στα 480 εκατομμύρια ευρώ και η ίδια συμμετοχή της Meridiam ανέρχεται στα 240 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ΝτμίτριΠάνκιν, Πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας δήλωσε: «Η ενίσχυση υποδομών ζωτικής σημασίας στην Παρευξείνια περιοχή παραμένει κορυφαία μας προτεραιότητα. Είμαστε ευτυχείς για την συμμετοχή σε αυτό το έργο που θα βελτιώσει τη συνδεσιμότητα της χώρας, θα ενισχύει τον τουρισμό και θα οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη τη Βουλγαρία, όταν ξεπεραστεί η πανδημία.”

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), το Διεθνές Χρηματοδοτικό Ιδρυμα (IFC), η Kommunal kredit AustriaAG, η Societe Generale και η Unicredit Bulbank AD συμμετέχουν επίσης στο πακέτο χρηματοδότησης.

Η SOFConnectAD, με τον κύριο μέτοχο τη Meridiam, έλαβε από το Υπουργείο Μεταφορών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας το δικαίωμα παραχώρησης για 35 χρόνια (έως το 2055) του αεροδρομίου της Σόφιας. Παράλληλα η SOFConnectAD ανέλαβε την υποχρέωση προγράμματος επενδύσεων, ανάπτυξης, λειτουργίας και συντήρησης του αεροδρομίου της Σόφιας, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού και της κατασκευής ενός νέου κτιρίου τερματικών σταθμών επιβατών και  σχετικών  υποδομών.

Η Meridiam, που ιδρύθηκε βάσει γαλλικής νομοθεσίας το 2005, είναι μια ανεξάρτητη εταιρεία επενδυτικών παροχών  και διαχείρισης κεφαλαίων. Η εταιρεία ειδικεύεται στην ανάπτυξη, χρηματοδότηση και μακροπρόθεσμη διαχείριση  βιώσιμων υποδομών σε τρεις βασικούς τομείς: κινητικότητα, ενεργειακή μετάβαση και περιβάλλον και κοινωνικές υποδομές.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ