“Ατμομηχανή” της αλβανικής οικονομίας η Αγορά Ακινήτων – Έντονη ζήτηση για παραθαλάσσια ακίνητα από Σκανδιναβούς, Πολωνούς και Τσέχους

“Ατμομηχανή” της αλβανικής οικονομίας η Αγορά Ακινήτων – Έντονη ζήτηση για παραθαλάσσια ακίνητα από Σκανδιναβούς, Πολωνούς και Τσέχους

Ρεπορτάζ: Βάσω Βεγίρη

Σε κινητήριο δύναμη της οικονομίας της γειτονικής Αλβανίας έχουν εξελιχθεί ο κατασκευαστικός κλάδος και η αγορά ακινήτων της χώρας, ιδιαίτερα τα τουριστικά ακίνητα.

Σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Ακινήτων DRPP της Αλβανίας, το 2022 καταγράφηκε αύξηση 24% στην αγορά ακινήτων από ξένους, με συνολικά 2.884 συναλλαγές, που εκτιμάται ότι συνέβαλαν με 450-500 εκατ. ευρώ στην οικονομία της χώρας. Η ανοδική αυτή τάση, μάλιστα, συνεχίζεται και φέτος, με πρωταγωνιστές πολίτες από τις σκανδιναβικές χώρες που ενδιαφέρονται για ακίνητα σε δημοφιλείς περιοχές όπως οι Άγιοι Σαράντα αλλά και την παραλιακή ζώνη της Αυλώνας και την περιοχή του Δυρραχίου, καθώς επίσης και πολίτες από την Κεντρική Ευρώπη, κυρίως Πολωνοί και Τσέχοι.

Σύμφωνα με αλβανικά μέσα ενημέρωσης, ενδιαφέρον παρατηρείται από ξένους επενδυτές και για ακίνητα στα Τίρανα, ιδίως μέσω συμβάσεων μίσθωσης και η υψηλή ζήτηση ακινήτων στην Αλβανία επιβεβαιώνεται και από τα νέα δάνεια για ιδιώτες ύψους περίπου 24,3 δις λεκ κατά το πρώτο εξάμηνο του φετινού έτους, ποσό σχεδόν αντίστοιχο με αυτό του 2022.

Σύμφωνα, επίσης, με στοιχεία της Αλβανικής Στατιστικής Υπηρεσίας INSTAT, o κατασκευαστικός κλάδος της Αλβανίας είχε καθοριστικό ρόλο στην ώθηση της οικονομίας της χώρας κατά το 2022, σημειώνοντας  ανάπτυξη ύψους 20,6%, ενώ σύμφωνα με έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας για τις ξένες επενδύσεις, οι αγορές ακινήτων αντιπροσώπευαν το 25% των συνολικών ξένων επενδύσεων το 2022, ξεπερνώντας τα 1,3 δισεκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι όπως γνωστοποιεί το ελληνικό γραφείο ΟΕΥ (Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων) στα Τίρανα, στις αρχές Αυγούστου το Εθνικό Συμβούλιο (National Council for the Regulation of the Τerritory/KKT) ενέκρινε οικοδομικές άδειες για 20 θέρετρα-ξενοδοχεία στις παράκτιες περιοχές της Αλβανίας, από τη Βελίπογια έως τους Αγίους Σαράντα. Στην ατζέντα της ίδιας συνεδρίασης του ΚΚΤ ήταν, επίσης, και τα έργα κατασκευής τουριστικού λιμένα στο Δυρράχιο και την Αυλώνα. Για το Λιμένα Δυρραχίου, το ΚΚΤ ενέκρινε την άδεια κατασκευής για συνολικά εννέα κτίρια, ενώ για το τουριστικό λιμένα Αυλώνας η οικοδομική άδεια που εγκρίθηκε αφορά στην κατασκευή κατοικιών από την εταιρία Marina Residence Vlorë. Το ΚΚΤ ενέκρινε επίσης άδειες για τέσσερα έργα στον κόλπο Lalzi, καθώς και την κατασκευή του κτιρίου «Hotel Service Building», από την εταιρεία La Brisa στην περιοχή Dhërmi του Δήμου Χιμάρας, ενώ με υψηλούς ρυθμούς συνεχίζονται οι κατασκευές και στην πρωτεύουσα, καθώς σε προηγούμενη συνεδρίασή του το ΚΚΤ ενέκρινε οικοδομικές άδειες για επτά συγκροτήματα κατοικιών στα Τίρανα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Durrës Marina»: Τουριστικό project 2 δισ. ευρώ στο Δυρράχιο της Αλβανίας – Κύριος επενδυτής εταιρεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Τουρισμός: Το πρώτο… ταμείο για τη Βόρεια Ελλάδα – Κέρδη και απώλειες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top