Με μότο πως «μεγαλώνει και ποτέ δεν γερνάει» η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, η Σόφια, παρουσιάζει το τελευταίο χρονικό διάστημα σημάδια ανάπτυξης με έντονη την ανοικοδόμηση. Το ξενοδοχειακό της δυναμικό περιλαμβάνει όλα τα παγκοσμίου φήμης γνωστά brands, ενώ σημαντική είναι και η ελληνική παρουσία σε ιστορικά ξενοδοχεία αλλά και boutique hotels.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Τριακόσια τριάντα (330) χλμ. απέχει η Σόφια από τη Θεσσαλονίκη και 190 χλμ. από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, με το μεγαλύτερο τμήμα της οδήγησης να γίνεται στην Εγνατία Οδό και στην εθνική οδό από ελληνικής πλευράς και σε αυτοκινητόδρομο από τη βουλγαρική πλευρά. Εξαίρεση αποτελούν τα στενά της Κρέσνα (16 χλμ.) – τα «Βουλγαρικά Τέμπη»- και σημεία του οδικού δικτύου που στενεύουν και απαιτούν χαμηλότερες ταχύτητες στην οδήγηση.

Η Σόφια, πρωτεύουσα της Βουλγαρίας και μεγαλύτερη πόλη της χώρας, έχει πληθυσμό περίπου 1.200.000 κατοίκους και βρίσκεται στη δυτική Βουλγαρία, στις πλαγιές του όρους Βίτοσα (2.300 μ. υψόμετρο), στο κέντρο της Βαλκανικής Χερσονήσου, μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Αδριατικής.

Είναι σε κομβικό σημείο, δεδομένου ότι σε περίπου ίσες αποστάσεις βρίσκονται οι μεγαλύτερες πόλεις της Βαλκανικής Χερσονήσου: η Θεσσαλονίκη στα νότια απέχει 330 χλμ., το Βουκουρέστι στα βόρεια στα 370 χλμ., Κωνσταντινούπολη και Βελιγράδι στα ανατολικά, νοτιοανατολικά στα 400 χλμ. η κάθε πόλη.

Αποτελεί τον βασικό σιδηροδρομικό κόμβο της Βουλγαρίας με 8 σιδηροδρομικούς σταθμούς, το διεθνές της αεροδρόμιο απέχει περίπου 10 χλμ. από το κέντρο, ενώ σ’ ότι αφορά τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχει λεωφορεία, τραμ, τρόλεϊ και 4 γραμμές του μετρό.

Είναι από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης (σ.σ. η αρχαιότερη επίσημη αναφορά της ήταν τον 7ο αιώνα π.Χ.), ενώ το μότο της είναι «μεγαλώνει και ποτέ δεν γερνάει». Μετά την κατάργηση του κουμμουνιστικού καθεστώτος – το 1989- η Σόφια άρχισε να αποκτάει νέα εικόνα με σύγχρονα κτίρια με γυάλινες προσόψεις και με τα περισσότερα να στεγάζουν γραφεία, ενώ αρκετά λειτουργούν και ως ξενοδοχεία.

Στο σημείο «μηδέν» της Σόφιας

Βρισκόμαστε στο σημείο «μηδέν» της Σόφιας, στην «καρδιά» της πρωτεύουσας της Βουλγαρίας, εκεί όπου εδώ και χρόνια λειτουργεί ένα από τα πιο εμβληματικά ξενοδοχεία της πόλης, το οποίο εξακολουθεί να διατηρεί τον αριστοκρατικό του χαρακτήρα.

Ιστορικό ξενοδοχείο, το οποίο χτίστηκε το 1956 ακριβώς για να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο, το οποίο συνορεύει με το Προεδρικό Μέγαρο, ενώ από την πίσω πλευρά του βρίσκεται η Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου, του 4ου αιώνα -η πρώτη ορθόδοξη εκκλησία των Βαλκανίων, την οποία αξίζει κανείς να επισκεφτεί και στο εσωτερικό της. Το Sofia Balkan Palace πέρασε από διάφορα στάδια έως ότου κατέληξε σε Έλληνες επενδυτές.

Αυτήν την περίοδο, το 5άστερο ξενοδοχείο βρίσκεται στην πρώτη φάση της ανακαίνισής του. Έχουν ανακαινιστεί ο 2ος και ο 3ος όροφος και κάποια δωμάτια του 6ου, ενώ τους επόμενους δυο μήνες θα ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση της ανακαίνισης.

Όπως επισημαίνει στο GRTimes.gr ο Γιάννης Ανθουλίδης Director of Operations της εταιρίας management Knossians που διαχειρίζεται το ξενοδοχείο, από τους πέντε ορόφους που έχει και τα 245 δωμάτια -τα οποία με την πλήρη ανακαίνιση θα αυξηθούν σε 258- σε λίγους μήνες θα έχει τέσσερις ορόφους ανακαινισμένους. Σε φάση ολοκλήρωσης είναι και το γυμναστήριο, ενώ στην τρίτη φάση της ανακαίνισης  θα γίνει και ο χώρος του spa με θερμαινόμενη πισίνα.

Αυτή την περίοδο το Sofia Balkan Palace δεν βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα κάποιου παγκοσμίου φήμης brand, δίχως ωστόσο να χάνει κάτι από την αίγλη του. Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr o λόγος είναι ότι προετοιμάζεται να περάσει από όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, ούτως ώστε ενταχθεί στον ξενοδοχειακό όμιλο της Accor.

Σημειώνεται ότι η Accor διαθέτει περισσότερα από 5.000 ξενοδοχεία σε 110 προορισμούς και μετρά περισσότερα από 40 brands. Με πάνω από 50 χρόνια εξειδίκευσης στον κλάδο της φιλοξενίας, ο Όμιλος παρουσιάζει ένα εκτεταμένο portfolio με ξενοδοχειακά brands που καλύπτουν ένα εύρος από οικονομικές μέχρι πολυτελείς επιλογές.

Πελάτες αναψυχής, επαγγελματίες και γκρουπ – Τιμές σε χαμηλά επίπεδα

Η Σόφια διαθέτει έναν αρκετά μεγάλο αριθμό πεντάστερων ξενοδοχείων εκ των οποίων τα περισσότερα λειτουργούν κάτω από την ομπρέλα διάσημων αλυσίδων. Εκτός όμως από τα πεντάστερα διαθέτει και μονάδες των υπολοίπων κατηγοριών που απευθύνονται σε όλα τα βαλάντια. «Στη Σόφια η ζήτηση δεν είναι μεγαλύτερη από την προσφορά, τα δωμάτια επαρκούν» επισημαίνουν πηγές του κλάδου στο GRTimes.gr.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και οι τιμές γενικότερα να κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα, συγκρίνοντας 5άστερα ξενοδοχεία, για παράδειγμα στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη. Στη Σόφια ένα δίκλινο δωμάτιο με πρωινό σε πεντάστερο ξενοδοχείο μπορεί να ξεκινάει από τα 100 – 130 ευρώ (στο κέντρο) όταν αντίστοιχα σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη η τιμή μπορεί να φτάσει και τα 160 – 170 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Σχετικά με το πελατολόγιο που διαθέτει το 5άστερο στην «καρδιά» της Σόφιας, ελληνικών συμφερόντων, καθώς και το δεύτερο, επίσης 5άστερο, boutique hotel, το οποίο λειτουργεί με το brand MGallery – μέλος του Ομίλου Accor- κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είναι, κυρίως, επαγγελματίες τόσο από Βουλγαρία, όσο και Έλληνες, αλλά και Αμερικανοί, Γερμανοί, Ιταλοί κλπ. ενώ τα Σαββατοκύριακα έχει γκρουπ, κυρίως, Έλληνες αλλά και Ασιάτες, καθώς και ανεξάρτητους τουρίστες (Βούλγαρους, Έλληνες, Βρετανούς, Γερμανούς, Γάλλους, Σέρβους κλπ.).

«Παλαιότερα είχαμε και Ισραηλινούς, αλλά προς το παρόν η συγκεκριμένη αγορά έχει “παγώσει”» υπογραμμίζει ο Γιάννης Ανθουλίδης, ο οποίος έχοντας μεγάλη πείρα σε υπεύθυνες θέσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες της Ελλάδας, έχει αναλάβει τη θέση του διευθυντή λειτουργίας στα δυο ξενοδοχεία της εταιρίας, εδώ και τρεις μήνες. Μάλιστα, αρκετοί είναι και οι Έλληνες οι οποίοι εργάζονται στα ξενοδοχεία της εταιρίας, 16 στο σύνολο.

Έλλειψη προσωπικού

Και αν στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο εργάζονται και κάποιοι Έλληνες, που αναμφίβολα διευκολύνονται και οι Έλληνες πελάτες, σημαντικό πρόβλημα παρατηρείται στην εύρεση εξειδικευμένου προσωπικού για εργασία στον τομέα της φιλοξενίας.

«Είναι δύσκολο το να βρεθεί προσωπικό, που να γνωρίζει και μια δεύτερη γλώσσα – τα αγγλικά- αλλά και να έχει τις βασικές γνώσεις» δηλώνουν στο GRTimes.gr εργαζόμενοι στον χώρο του τουρισμού. Όπως επισημαίνεται, δεν υπάρχει η απαραίτητη ξενοδοχειακή κουλτούρα. «Αντιμετωπίζουν το επάγγελμα περιστασιακά, κυρίως οι νέοι» επισημαίνεται, ενώ πολλές είναι και οι περιπτώσεις που εγκαταλείπουν τη σταθερή θέση σε ξενοδοχείο πόλης για να πάνε να δουλέψουν σε εποχικές μονάδες.

Ανάπτυξη προς την πλευρά του αεροδρομίου

Η ανοικοδόμηση στη Σόφια παρατηρείται αρκετά προς τη νοτιοανατολική πλευρά της πόλης, εκεί όπου βρίσκεται και το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, το οποίο απέχει περίπου 10 χλμ. από το κέντρο (σ.σ. πραγματοποιούνται πτήσεις από/προς Αθήνα προς/από Σόφια με τις δυο ελληνικές αεροπορικές εταιρίες).

Όπως μας εξηγεί ο κ. Μιχάλης Μπάκας, ο οποίος μας ξενάγησε κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στην χώρα, η περιοχή που ονομάζεται Mladost είναι από τις πλέον αναπτυσσόμενες περιοχές της πόλης, κυρίως λόγω της εγγύτητας με το διεθνές αεροδρόμιο. Επίσης, σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το Εμποροβιομηχανικό πάρκο της πόλης με το εκθεσιακό κέντρο (Business Park Sofia).

Στην περιοχή ήδη χτίζεται ο ψηλότερος ουρανοξύστης της Σόφιας, ο οποίος θα έχει ύψος περί τα 220 μ., ενώ τους επόμενους μήνες ετοιμάζεται να λειτουργήσει ακόμη ένα ξενοδοχείο, με γυάλινες προσόψεις και μοντέρνα αρχιτεκτονική, όπως και τα υπόλοιπα κτίρια – υφιστάμενα και υπό ανέγερση- σε μια περιοχή σύγχρονη αλλά και την δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη συνοικία της πρωτεύουσας. Στην περιοχή ήδη λειτουργούν ξενοδοχεία με διεθνή brand, mall, εστιατόρια, ταχυφαγεία κλπ.

Ταξιδιωτικές επιλογές για τους Έλληνες

Η Βουλγαρία και ειδικότερα η Σόφια σε συνδυασμό ή όχι με τη Φιλιππούπολη- δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας- είτε το Μπάνσκο -χειμερινό θέρετρο και δημοφιλής προορισμός για τους λάτρεις των χειμερινών αθλημάτων και όχι μόνο, συμπεριλαμβάνονται στα ταξιδιωτικά προγράμματα των τουριστικών γραφείων για 2-3ήμερες εκδρομές.

Όπως επισήμανε στο GRTimes.gr ο Βελισσάριος Χωρινός συνιδιοκτήτης του ταξιδιωτικού γραφείου που διοργάνωσε εκπαιδευτικό ταξίδι στον προορισμό, όπου και συμμετείχαμε, «υπάρχουν πελάτες που θέλουν μόνο ξενοδοχεία 5 αστέρων, αλλά υπάρχει και πελατολόγιο που ζητάει ξενοδοχείο 4 αστέρων» προσθέτοντας πως η συνεργασία που έχουν με τα ξενοδοχεία και την ελληνική εταιρία management βοηθάει ιδιαίτερα, διότι «εργάζονται Έλληνες οι οποίοι γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες των Ελλήνων πελατών μας».

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλγαρία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2007, ωστόσο παραμένει εκτός ζώνης Σένγκεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΕΘ: Να συνεχιστεί η επιδότηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκη – Βόρειες Σποράδες

Ηράκλειο: Κλειστό από σήμερα για εργασίες το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» – Τι λένε οι ξενοδόχοι στο GRTimes.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top