Σύνοδος ΥΠΕΞ Θεσσαλονίκης: Η Ελληνική στάση, τα «αγκάθια» και το ενδιαφέρον της Τουρκίας για την Ε.Ε

Σύνοδος ΥΠΕΞ Θεσσαλονίκης: Η Ελληνική στάση, τα «αγκάθια» και το ενδιαφέρον της Τουρκίας για την Ε.Ε

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και όχι τα Ελληνοτουρκικά ή ο πόλεμος στην Ουκρανία, βρέθηκαν στο επίκεντρο των μέχρι στιγμής συνομιλιών στη σύνοδο κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα ως οικοδεσπότης, έμεινε στην ατζέντα της Συνόδου, επιμένοντας σε έναν ρόλο σταθεροποιητικό και εποικοδομητικό, με στόχο οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να έρθουν πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή «οικογένεια».

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, δεν θα μπορούσαν να τεθούν σήμερα θέματα, όπως η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, με κίνδυνο να μετατραπεί η σύνοδος σε ένα “αντιτουρκικό φόρουμ”. Εξάλλου, η τουρκική πλευρά, εκπροσωπούμενη από τον υφυπουργό Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμακτσί, κράτησε χαμηλά σήμερα τους τόνους, εκφράζοντας μάλιστα και αγωνία για το μέλλον των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του. Ο κ. Καϊμακτσί μίλησε για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ενώ φέρεται να είπε πως είναι άδικο να συζητείται μόνο το Ευρωπαϊκό μέλλον των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και όχι αυτό της χώρας του.

Από εκεί και πέρα πάντως, η θέση της Ελλάδας για την προώθηση της ένταξης κάποιων χωρών, φέρεται να έρχεται σε πλήρη αντιστοιχία με την ατζέντα της Ε.Ε και πιθανότατα μεγάλο ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση, δείχνει να έχει και ο Γερμανός καγκελάριος ο οποίος ξεκίνησε περιοδεία στα Βαλκάνια, σε χώρες που είναι ψηλά στην ατζέντα του.

Όσον αφορά τα «αγκάθια» στην περιοχή των Βαλκανίων, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει πως η πολιτική αστάθεια στη Βουλγαρία και στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, αλλά και οι σχέσεις Βελιγραδίου – Πρίστινας, δημιουργούν ένα ευρύτερο κλίμα αβεβαιότητας στην περιοχή, με προεκτάσεις που στο μέλλον μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες εντάσεις μεταξύ «γειτόνων».

Οι διπλωματικές πηγές πάντως, έβγαλαν από το παραπάνω «κάδρο» τις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας, επισημαίνοντας πως αυτές βελτιώθηκαν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια, με μεγάλα περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης. Το κρίσιμο, τόνισαν οι πηγές, είναι η Αλβανία να επιλέξει την Ευρωπαϊκή πορεία, ενώ για τη χώρα μας, το μεγάλο αβαντάζ είναι να διατηρήσει την πορεία σταθερότητας και συνεργασίας, αλλά και την ψυχραιμία της, μπροστά σε όσα συμβαίνουν.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, πως στις συζητήσεις των διπλωματών, ένα από τα σημαντικότερα θέματα που τέθηκαν ήταν αυτό της ενέργειας, με τη συντριπτική πλειοψηφία να συγκλίνει στην ανάγκη για ενεργειακή διασύνδεση μεταξύ των χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κ. Μητσοτάκης: Δύναμη σταθερότητας και ευημερίας η Ελλάδα – Στη σύνοδο της Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός

Κ. Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: Οι εκλογές θα γίνουν το 2023 (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Κ. Μητσοτάκης από Θέρμη: Ολοκληρώνουμε μια σειρά από μεγάλα έργα στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Στη Θέρμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Στο Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ΦΩΤΟ- VIDEO)

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο Όλαφ Σόλτς – Η ατζέντα της συνάντησης με τον Κ. Μητσοτάκη

Σύνοδος Κορυφής Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP)

Στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας για τη ΝΑ Ευρώπη, στη Θεσσαλονίκη, θα προεδρεύσει ο Κ. Μητσοτάκης

Μητσοτάκης: Θα ενημερώσω για την τουρκική προκλητικότητα τους ηγέτες στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης – «Ούτε βήμα πίσω» για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top