Διχασμένος είναι ο πληθυσμός της Σερβίας, στην προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία βέβαια είναι και μακρινή.
Της Φανής Χαρίση
Χαρακτηριστικό είναι το αποτέλεσμα δημοσκόπησης που έκανε η εταιρία NinaMedia για λογαριασμό του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, σύμφωνα με την οποία το 53% των πολιτών της Σερβίας υποστηρίζει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ το 40% των ερωτηθέντων τάχθηκε κατηγορηματικά κατά της ένταξης στην Ε.Ε. Τέλος, το 7% απάντησε ότι δεν έχει άποψη.
Αξιοσημείωτο όμως είναι το αποτέλεσμα για την αμεσότητα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Σερβίας όπου μόνο το 48% του δείγματος δήλωσε πρόθυμο να ψηφίσει υπέρ της ένταξης, εάν αύριο διεξάγονταν δημοψήφισμα.
Η πορεία της Σερβίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση περνά μέσα από το Κόσοβο και κατά συνέπεια σήμερα μοιάζει μακρινή.
«Ο βασικός λόγος που η Σερβία δεν μπορεί να προχωρήσει προς ένταξη στην Ε.Ε είναι το πρόβλημα του Κοσόβου, το οποίο έχει ανακηρύξει την ανεξαρτησία του από τη Σερβία και έχει αναγνωριστεί από 23 εκ των 28 κρατών μελών της Ένωσης. Ο λαός της Σερβίας έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στην Ε.Ε καθώς αντιλαμβάνεται πλέον ολοένα και περισσότερο ότι για να προχωρήσει στην τελική φάση ένταξης στην Ένωση θα υποχρεωθεί να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, άρα και να δεχθεί ότι αυτή η παλιά σερβική επαρχία έχει χαθεί για πάντα για τη Σερβία. Ο άλλος λόγος για τον οποίο βλέπουμε αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό στη Σερβία είναι ότι μέχρι στιγμής η πολιτική ηγεσία και τα media της χώρας έχουν καθαρά εθνικιστικό λόγο στο ζήτημα του Κοσόβου και αποφεύγουν να μιλήσουν για τις ευθύνες της σερβικής πλευράς και για άλλες ‘μη ευχάριστες’ αλήθειες. Ο κόσμος κατηγορεί τις ΗΠΑ και την Ε.Ε για το όλο θέμα ενώ ενοχλείται για το ότι ποτέ δεν έγινε μια ειλικρινής συζήτηση για το πως χάθηκε το Κόσοβο»είπε στο GR TIMES ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου “Μακεδονία” και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Ιωάννης Αρμακόλας.
Ένα άλλο σημείο της δημοσκόπησης που έχει ενδιαφέρον είναι ότι την ένταξη στην Ε.Ε, την υποστηρίζουν ηλικίες άνω των 60 ετών ενώ με βάση τα γεωγραφικά κριτήρια μεγαλύτερη υποστήριξη στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας εκδηλώνεται στην κεντρική και δυτική Σερβία και η μικρότερη στην επαρχία της Βοϊβοντίνας.
Τέλος, οι Σέρβοι από τις χώρες μέλη της ΕΕ θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι η καλύτερη φίλη της Σερβίας με ποσοστό 27,1% και δεύτερη καλύτερη φίλη θεωρείται η Γερμανία με ποσοστό 25,7%. Η Κροατία κατατάσσεται στις εχθρικές χώρες από το 31% των ερωτηθέντων και ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία με 28,7%.