Διερευνητικές Ελλάδας – Τουρκίας: Στην Άγκυρα στις 6 Οκτωβρίου ξεκινά ο επόμενος γύρος

Διερευνητικές Ελλάδας – Τουρκίας: Στην Άγκυρα στις 6 Οκτωβρίου ξεκινά ο επόμενος γύρος

O 63ος γύρος των Διερευνητικών Επαφών θα λάβει χώρα στην Άγκυρα, στις 6 Οκτωβρίου 2021, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία ξεκίνησαν την άνοιξη του 2002. Δεν είναι διαπραγματεύσεις, αλλά άτυπες, μη δεσμευτικές συζητήσεις, στις οποίες δεν τηρούνται κοινά πρακτικά (δεν συμφωνούνται κοινώς αποδεκτά πρακτικά από τις δύο πλευρές) και είναι αυστηρά εμπιστευτικές. Οι θέσεις που διατυπώνονται στις συζητήσεις δεν δεσμεύουν τη νομική επιχειρηματολογία που θα παρουσιάσει η μία ή η άλλη πλευρά ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου ή άλλου διεθνούς δικαιοδοτικού οργάνου.

Σκοπός τους είναι η διερεύνηση σημείων σύγκλισης σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο πάνω στο οποίο είναι δυνατόν να γίνει η διαπραγμάτευση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η τελευταία συνάντηση επί τουρκικού εδάφους είχε λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, παρόντος του Ιμπραήμ Καλίν, του στενότερου συνεργάτη του Ερντογάν, ενώ στην Αθήνα, στη συνάντηση είχε μετάσχει και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση για τον 63ο γύρο των διερευνητικών επαφών έρχεται λίγες ώρες μετά την εμπρηστική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για τη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με τη Γαλλία αλλά και τις προκλητικές υπερπτήσεις πάνω από Μακρονήσι και Ανθρωποφάγους.

Συγκεκριμένα, ζεύγος αεροσκαφών F-16 στις 11:26 πραγματοποίησε υπερπτήσεις πάνω στα 29.000 πόδια και στη συνέχεια, στις 11:27 δεύτερο ζεύγος F-16 προχώρησε σε υπερπτήσεις πάνω από τα ίδια νησιά στα 11.000 πόδια.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top