Ε. Θεοχάρους: Δεν πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στην Άγκυρα

Ε. Θεοχάρους: Δεν πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στην Άγκυρα

“Οραματίζομαι να ζήσω σε μια απελευθερωμένη Κύπρο” αναφέρει η Ελένη Θεοχάρους, πρόεδρος του κινήματος «Αλληλεγγύη», σε συνέντευξή της εκφράζοντας τις ανησυχίες και τις ευαισθησίες της σχετικά με το Κυπριακό.

Χωρίς περιστροφές ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση Αναστασιάδη και την πολιτική που ακολουθεί στο Κυπριακό.Υποστηρίζει ότι «έχουμε πέσει στον γκρεμό» και το μόνο που μας κρατά από το να κατρακυλήσουμε στο βάραθρο είναι ένας θάμνος με «βαθιές ρίζες», ο οποίος λέγεται Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Ελένη Θεοχάρους τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή εμπιστοσύνη στην Άγκυρα. Είναι «αθεράπευτα Ενωτική» και τονίζει ότι έμαθε να τιμά την ιστορία του τόπου και τις θυσίες των προγόνων της. Τιμήθηκε με πολλά βραβεία και διακρίσεις. Τιμήθηκε δύο φορές με το Πρώτο Κρατικό Βραβείο Ποίησης. Το 1990 για το Βιβλίο «ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ» και το 2001 για το Βιβλίο «ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΤΡΙΤΟΙ».

Η ποίηση της Ελένης Θεοχάρους μεταφράστηκε στα ρώσικα, βουλγάρικα, πολωνικά, σέρβικα, ιταλικά, αγγλικά και ισπανικά. Προσφάτως εκδόθηκε στο Βελιγράδι σε Σερβική μετάφραση η ωραία «Ανθοπώλις».

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη της κα. Θεοχάρους

1. Που βρισκόμαστε σήμερα για το Κυπριακό;

Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην απόλυτη κυριαρχία της Τουρκίας και την επιβολή των θέσεων της: με την αναγνώριση δύο ισοτίμων-ισοδυνάμων κρατών στην Κύπρο, επεμβατικά δικαιώματα και παραμονή τουρκικού στρατού και με ένα σύνταγμα που θα επιτρέπει στην κατοχική χώρα να ελέγχει ολόκληρο το νησί και τις θάλασσες του. Δυστυχώς η Κυπριακή Δημοκρατία ολιγώρησε και οι κατά καιρούς φοβικές ηγεσίες της ποτέ δεν εκμεταλλεύθηκαν σωστά και αποτελεσματικά το γεγονός ότι η χώρας μας είναι πλήρες κράτος-μέλος της ΕΕ. Απεναντίας κυριάρχησαν ανάμεσα στους διαχειριστές της εξουσίας άτομα ενδοτικά υποτακτικά στην Τουρκία, φανατικά για την επίτευξη της όποιας λύσης , με ένα φρικτό ραγιαδισμό πρωτόγνωρο στην Ιστορία του Ελληνικού κόσμου, ψευδοπροοδευτικά, τάχα εκσυγχρονιστές, που πηγαινοέρχονταν στην Άγκυρα και στη Βρυξέλλες -κυρίως μυστικά- προωθώντας την πολιτική της παράδοσης και αναγνώρισης των τετελεσμένων της εισβολής. Παράλληλα στις “συνομιλίες ” που διεξάγοντα ανάμεσα “στους δύο ηγέτες” (όπου ο Πρόεδρος του κράτους εξισωνόταν με τον εγκάθετο της Άγκυρας και η ορολογία χρησιμοποιείται ακόμη και από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης), η ΚΔ προσέφερε συνεχώς γενναιόδωρες προσφορές στους τούρκους χωρίς ανταλλάγματα και πολλές φορές έκανε υποχωρήσεις πριν καν ζητηθούν από την κατοχική χώρα. Όλες αυτές οι υποχωρήσεις κεφαλαιοποιήθηκαν από την τουρκία ως κεκτημένο. Όταν λένε “θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες από το σημείο στο οποίο διεκόπησαν στο Κρανς Μοντάνα”, εννοούν αυτό ακριβώς: Όσα υφάρπασε η Τουρκία από τις υποχωρήσεις μας τα κατοχυρώνει, τώρα πάμε να δώσουμε κι άλλα. Αυτό χαρακτηρίστηκε πρόσφατα και από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ως “πολιτική του εξευμενισμού” μαζί με την παραδοχή του ότι η πολιτική αυτή απέτυχε.
Από την άλλη, οι “αγγελιαφόροι”, οι μεταβαίνοντες συχνά-πυκνά στην αυλή του Αρταξέρξη, στην Άγκυρα υπέβαλλαν τα σέβη τους και έλεγαν στον λατρευτό τους τον Ερντογάν ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε λύση “συμβιβασμού”, (αποδοχή της κατοχής και νομιμοποίησή της με την υπογραφή μας). Στις Βρυξέλλες μετέφεραν ότι “αυτή είναι η πραγματική θέση του Κυπριακού λαού, η θέση της αποδοχής της ΔΔΟ, η οποία έχει χίλιες εκφάνσεις και πολλαπλές εκδοχές ανάμεσα στην Κυπριακή πολιτική σκηνή και μία μονάχα για την Τουρκία: ΔΔΟ σημαίνει την πλήρη ανάκτηση της Κύπρου. Έλεγαν ακόμη στον Ερντογάν ότι εξόν από μερικούς “απορριπτικούς, εθνικιστές, ακραίους”, εμάς δηλαδή που αντιστεκόμαστε στον εκτουρκισμό και εξισλαμισμό του νησιού, όλοι οι άλλοι συμφωνούν μαζί τους και “θα μας εξουδετερώσουν”. Ξεχνούσαν οι δύσμοιροι το φοβερό ΟΧΙ του Κυπριακού Ελληνισμού στο Δημοψήφισμα του 2004. Βεβαίως ο λαός σήμερα ταλαιπωρείται άγρια αλλά πιστεύω πώς την κρίσιμη στιγμή θα βρει τον βηματισμό του.
Από την άλλη, η Τουρκία έχει ενισχύσει σημαντικά την στρατιωτική παρουσία της στην Κύπρο , με σύγχρονα γερμανικά άρματα μάχης leopard και πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς, κουβαλά στρατό, κατασκευάζει αεροπορική και ναυτική βάση και ο τουρκικός στόλος έχει περικυκλωμένο το νησί. Οι ξένες πετρελαϊκές εταιρίες έχουν φύγει από την ΑΟΖ της ΚΔ -τάχα λόγω της πανδημίας, ενώ συνεχίζουν κανονικά τις δραστηριότητες τους στην γειτονική Αίγυπτο-, και το τουρκικό γεωτρύπανο “γιαβούζ” συνεχίζει επίσης κανονικά τις δραστηριότητες του στο αλίπεδο 6. Οι δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς είναι λιγοστές, ανίσχυρες, ο στρατός μας έχει εγκαταλειφθεί και από το ταμείο Αμυντικής Θωράκισης στο οποίο συνεισέφερε ο λαός αγόγγυστα για χρόνια από το υστέρημα του, κονδύλια δισεκατομμυρίων έχουν φαγωθεί από τα τρωκτικά της ολιγαρχίας του πλούτου. Ο ΟΗΕ και η ΕΕ, όπως ήδη είπα, έχουν βολευτεί στην θέση ότι η ΚΔ έχει αποδεχθεί την εξίσωση της με το ψευδοκράτος και γι’ αυτούς η λύση είναι μια λύση τουρκικών προδιαγραφών. Το φρόνημα του λαού είναι στο ναδίρ λόγω της φτωχοποίησης και κακοποίησης του από ανάλγητες πολιτικές. Υπάρχουν όμως οι “απορριπτικοί” που αντιστέκονται.

2. Η πολιτική Αναστασιάδη προωθεί την επίλυση του;

Η πολιτική Αναστασιάδη έχει αποτύχει παταγωδώς. Εξελέγη ως “Πρόεδρος λύσης”, ορκιζόμενος πίστη στην ΔΔΟ και κρατώντας κάποιες αποστάσεις από το σχέδιο Ανάν το οποίο υποστήριξε φανατικά στο Δημοψήφισμα του 2004. Βεβαίως, περιορίστηκε σε χλιαρές διπλωματικές κινήσεις, εισέπραττε μηνύματα συμπαράσταση και υποσχέσεις για κυρώσεις κατά της τουρκίας από μερικές χώρες, συνομολογούσε τριμερείς συμμαχίες με Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία, Αρμενία Γαλλία, οι οποίες έμεναν σε καθαρά θεωρητικό επίπεδο. Γιατί μια συμμαχία προϋποθέτει την ισοδύναμη συμμετοχή ή έστω την αναλογική συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων ή την προσφορά στρατηγικών ανταλλαγμάτων στην ισχυρότερη συνιστώσα της συμμαχίας (πχ λιμάνια-αεροδρόμια) αλλά και αλληλοσεβασμό για να είναι πραγματική συμμαχία. Εμείς περιμέναμε ότι θα έλθουν οι Εβραίοι ή οι Αιγύπτιοι να πολεμήσουν για εμάς, κι εμείς θα τους βλέπουμε από την τηλεόραση. Όπως σάς είπα ο Πρόεδρος ακολούθησε πολιτική εξευμενισμού απέναντι στην τουρκία χωρίς ποτέ να χρησιμοποιήσει τα όπλα που προσφέρει στην ΚΔ η συμμετοχή της στην ΕΕ . Τώρα παραδέχθηκε ότι η πολιτική του απέτυχε.

3. Η Τουρκία δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, ούτε το Δίκαιο των θαλασσών. Ποια η θέση σας ως Προέδρου του κόμματος Αλληλεγγύη ;

Το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο των Θαλασσών ισχύει μόνο όταν έχεις την στρατιωτική δύναμη, είτε μόνος είτε με συμμαχίες, να το εφαρμόζεις. Όταν αυτός που το παραβιάζει είναι ισχυρότερος από εσέ, τότε δεν υπάρχει Διεθνές Δίκαιο. Θα σε ραπίζει κι εσύ θα «μυξοκλαίς» στον ΟΗΕ και στην ΕΕ ζητώντας να τον τιμωρήσουν. Όπως γράφει ο Καζαντζάκης θα σου κλέβει το κατσίκι, θα το ψένει με τους φίλους του θα το ξεκοκκαλίζει και την ώρα που θα ξύνει τα δόντια του με το ξυλάκι θα συζητά μαζί σου αν είναι δίκαιο ή άδικο.

4.Έχετε αναπτύξει μια έντονη διεθνή δράση; Πείτε μας μερικά λόγια.

Τι να πω; Τα τελευταία 40 χρόνια βρέθηκα σε όλα τα μέτωπα του κόσμου από την Χιλή μέχρι τον Βόρειο Πόλο, από τα νησιά του Ειρηνικού στην Κεντρική Ασία, σε όλη την Αφρική, την Καραϊβική, τα Βαλκάνια, τον Καύκασο, την Μέση Ανατολή, ( ειδικά στην Γάζα και στους παλαιστινιακούς οικισμούς του Νοτίου Λιβάνου σε σκληρές ώρες βομβαρδισμών από την Ισραηλινή αεροπορία και βαρβαροτήτων από την Χεσμπολάχ και τα παρακλάδια της), το Αφγανιστάν, την Σρι Λάνκα, χειρουργώντας τραυματίες και αρρώστους σε πεδία πολέμων, εμφυλίων πολέμων, φυσικών καταστροφών, απόλυτης φτώχιας, υποανάπτυξης. Αγωνίστηκα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα λαών που τα στερούνται. Το ίδιο πράττω και για τον Ελληνισμό, δεν θα μπορούσε να γινόταν διαφορετικά. Κι ας με λένε οι ενδοτικοί “ακραία”.

5. Η Τουρκία προχωρά σε γεωτρήσεις ανοιχτά της Κρήτης και προκαλεί . Φοβάστε θερμό επεισόδιο; Γιατί δεν επέβαλε η Ευρώπη κυρώσεις;

Η ΕΕ δεν επιβάλλει κυρώσεις διότι δεν έγινε ποτέ αυτό που οραματιζόμουν όταν παλεύαμε να μπούμε σ’ αυτήν και όταν εργαζόμουν εκεί για 11 χρόνια ως ευρωβουλευτής. Είναι ένας δυσκίνητος οργανισμός με μηχανισμούς σοβιετικής γραφειοκρατίας, τα εθνικά συμφέροντα κυριαρχούν των συλλογικών ενωσιακών συμφερόντων και αυτή την στιγμή η τουρκία είναι ένας ισχυρός οικονομικός εταίρος που εξυπηρετεί απόλυτα τα συμφέροντα της Γερμανίας. Τί κυρώσεις να επιβάλει αυτή η Γερμανική Ευρώπη; Σαν αυτές που επέβαλε στην Ρωσία και ισχύουν για τα αγγούρια, τις ντομάτες, τα καρότα της Κύπρου, τις ελιές της Κρήτης, τα λεμόνια της Σικελίας, αλλά όχι για τα αεροπλάνα AIRBUS και τα πολυτελή αυτοκίνητα της Γερμανίας; (πούλησαν πέρυσι 200 αεροπλάνα σε ρωσική αεροπορική εταιρεία).

6. Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής ανέδειξε ουσιαστικά προβλήματα στο εσωτερικό της ένωσης. Είστε ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα για τη Κύπρο;

Θα σας απαντήσω με κάτι με έγραψε πρόσφατα ο πολιτικός αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην Ουάσιγκτον. “Η ΕΕ θα συνεδριάζει μια εβδομάδα για να αποφασίσει αν θα συζητήσει την προσεχή εβδομάδα την “παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας” και αν θα καθορίσει μετά το πέρας της δεύτερης εβδομάδας πότε θα στείλει αυστηρό μήνυμα στον Ερντογάν. Μετά από 3 ή μετά από 5 μήνες. Η ΕΕ δεν έχει στρατό και τα συμφέροντα των ισχυρών κρατών-μελών, δεν επιτρέπουν εφαρμογή του δικαίου σε ένα κράτος ανυπόληπτο που υπέγραφε τα πάντα υπέρ της τουρκίας χωρίς να προβάλλει βέτο και χωρίς να έχει προκαλέσει ποτέ την παραμικρή “αναστάτωση” στην Ένωση. Για παράδειγμα η ΚΔ δεν είπε λέξη και υπέγραψε την επικαιροποίηση της συμφωνίας της τελωνειακής ένωσης τουρκίας-ΕΕ, την στιγμή που η τουρκία την υπέγραψε μόνο με τους 27 γιατί δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει κατακλυστεί η Κύπρος από πάμφθηνα τουρκικά προϊόντα σε βάρος της εντόπιας παραγωγής. και της Οικονομίας. και αυτά τα προϊόντα έρχονται νόμιμα, μέσω άλλης ευρωπαϊκής χώρας , όχι από τα κατεχόμενα.
Και τι μπορεί να περιμένει ένα κράτος που με προπηλάκισε άγρια γιατί διαμαρτυρήθηκα όταν ο Τσιαβούσογλου χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία ως εκλιπούσα ενώ οι ” αρμόδιοι” δεν πήραν χαμπάρι.
7. Ποιες οι προσωπικές σας φιλοδοξίες για το μέλλον;
Να ζήσω την Απελευθέρωση του νησιού μου, να ζήσω την Απελευθέρωση του λαού μας από την τουρκιά και από τα πάθη του. Από τον συβαριτισμό στον οποίο τον οδήγησαν ανάξιες ηγεσίες.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top