ΕΕ: Η Κομισιόν ανακοίνωσε νέα μέτρα κατά της πανδημίας

ΕΕ: Η Κομισιόν ανακοίνωσε νέα μέτρα κατά της πανδημίας

Τα κρούσματα του κορωνοϊού ανεβαίνουν δραματικά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να απευθύνει δραματική προειδοποίηση.

Η πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι η κατάσταση είναι ήδη πολύ ανησυχητική, ωστόσο σύμφωνα με τις προβλέψεις θα γίνει ακόμη περισσότερο τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας…διαφορετικά Χριστούγεννα.

Η δέσμη μέτρων από την Κομισιόν

Σε μια προσπάθεια να περιοριστούν τα κρούσματα κορωνοϊού, η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα μια σειρά νέων μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας στην ΕΕ, αναφέροντας ότι η νέα αύξηση των λοιμώξεων σε ολόκληρη την ήπειρο έχει σημάνει συναγερμό.

Την στιγμή που η Ευρώπη γίνεται και πάλι το επίκεντρο της πανδημίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτρέπει τις 27 κυβερνήσεις των κρατών – μελών να κάνουν περισσότερα και με πιο συντονισμένο τρόπο ώστε να σταματήσει η εξάπλωση.

Συγκεκριμένα σημειώνει πως «η χαλάρωση των εφαρμοσμένων μέτρων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν συνοδεύτηκε πάντοτε από μέτρα για τη δημιουργία επαρκούς ικανότητας ανταπόκρισης» και συμπλήρωσε ότι «οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συντονίσουν τις στρατηγικές τους στα τεστ και να κάνουν ευρύτερη χρήση rapid tests, παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια προσφορά είναι τώρα πιο περιορισμένη».

Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ θα δώσει το ποσό των 100 εκ. ευρώ προκειμένου να προμηθευτεί 22 εκατομμύρια rapid tests ώστε να καλυφθούν οι τρέχουσες και άμεσες ανάγκες των χωρών της ΕΕ.

Τα μέτρα που εξήγγειλε η Κομισιόν

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας η Κομισιόν ανακοίνωσε οκτώ μέτρα τα οποία είναι τα εξής:

  • Διασφάλιση της ροής πληροφοριών για τη λήψη ενημερωμένων αποφάσεων

Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να παρέχουν όλα τα σχετικά δεδομένα στο ECDC και στην Επιτροπή χρησιμοποιώντας κοινά κριτήρια. Θα δημιουργηθεί μια αναβαθμισμένη διαδικτυακή πύλη του ECDC για τη συγκέντρωση όλων των βασικών δεδομένων έως τον Απρίλιο του 2021.

  • Αποτελεσματικά και γρήγορα τεστ

Η Επιτροπή ρίχνει 100 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά rapid tests και την άμεση διάθεσή τους στα κράτη, βάσει μιας καθορισμένης στρατηγικής κατανομής.

Η Επιτροπή θα ξεκινήσει μια κοινή προμήθεια για τη διάθεση rapid tests.

  • Πλήρης χρήση εφαρμογών παρακολούθησης επαφών

Η Επιτροπή θα υποστηρίξει τα κράτη-μέλη για την ανάπτυξη εθνικών εφαρμογών ανίχνευσης και τη σύνδεσή τους με τη European Federation Gateway Service.

Όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να δημιουργήσουν αποτελεσματικές και συμβατές εφαρμογές για ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό δίκτυο.

  • Αποτελεσματικός εμβολιασμός

Συμπεράσματα από την πρώτη επισκόπηση των εθνικών σχεδίων εμβολιασμού θα υπάρξουν τον Νοέμβριο.

Δημιουργία πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί ως μέρος της στρατηγικής για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου.

  • Αποτελεσματική επικοινωνία με τους πολίτες

Όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να ξαναρχίσουν επικοινωνιακές εκστρατείες προσαρμοσμένες στην τρέχουσα κατάσταση.

  • Εξασφάλιση βασικών προμηθειών

Προώθηση νέας κοινής προμήθειας εξοπλισμού εμβολιασμού.

Αναστολή δασμών και ΦΠΑ επί των εισαγόμενων ιατρικών προμηθειών έως το τέλος του Απριλίου του 2021.

Η Επιτροπή καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει γρήγορα την πρόταση για εξαιρέσεις για τα κιτ των τεστ και τα εμβόλια.

  • Διευκόλυνση ασφαλών ταξιδιών

Πλήρης εφαρμογή της σύστασης του Συμβουλίου της 13ης Οκτωβρίου 2020 από τα κράτη-μέλη και περαιτέρω βήματα προς μια κοινή προσέγγιση σχετικά με τους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία.

Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με το ECDC και τα κράτη-μέλη για μια κοινή προσέγγιση καραντίνας

Κοινή ψηφιακή φόρμα PLF τον Δεκέμβριο του 2020.

Μια εφαρμογή κινητών για το Re-open της ΕΕ που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες εβδομάδες.

Επανεξέταση των κριτηρίων που χρησιμοποιούνται για την κοινή προσέγγιση για την ελεύθερη κυκλοφορία από όλα τα κράτη-μέλη.

  • Επέκταση των πράσινων γεφυρών

Η Επιτροπή θα διασφαλίσει ότι πάνω από το 90% των σημείων διέλευσης των συνόρων θα είναι μόνιμα ανοιχτό για με χρόνο διέλευσης κάτω των 15 λεπτών

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ