Το αποθεματικό “μαξιλάρι” είναι μόνο για τα ταμεία, λέει ο ESM

Tags#: ESM

Το αποθεματικό “μαξιλάρι” είναι μόνο για τα ταμεία, λέει ο ESM

«Η Ελλάδα εξοικονομεί αρκετά κεφάλαια και με το αποθεματικό «μαξιλάρι δεν χρειάζεται να βιαστεί να βγει στις αγορές», τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Rolf Strauch. Μιλώντας,στην εφημερίδα «Πολίτης Κύπρου», ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Rolf Strauch, αναφερόμενος στην Ελλάδα, επεσήμανε ότι η χώρα μπορεί να κερδίσει την πρόσβαση στις αγορές, εάν συνεχίζει να εφαρμόζει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.

Ο Strauch δήλωσε ότι η ελληνική υπηρεσία διαχείρισης χρέους κάνει το καλύτερο δυνατό και ακολουθεί μια σωστή στρατηγική για να ανακτήσει την πρόσβαση στην αγορά. Το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» προσφέρει άνεση στους επενδυτές και δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να προσφύγει στις αγορές μόνο όταν είναι σκόπιμο.

Ωστόσο, διευκρινίζει ότι το μαξιλάρι των αποθεματικών δημιουργήθηκε για να καλύψει τις πληρωμές κρατικού χρέους. Η χρήση του για άλλους σκοπούς, πρέπει να συμφωνηθεί από τα κράτη-μέλη του ESM, τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν σχεδιάστηκε για κάτι άλλο πέραν της εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων χρέους της χώρας. «Είναι ένα στήριγμα σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αρκετά κεφάλαια για το κράτος. Για να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς, θα απαιτούσε μια απόφαση από τον ESM».

Σε ερώτηση για τις μειώσεις των συντάξεων και για το εάν η ακύρωσή τους αποτελεί ένδειξη ότι η Ελλάδα υπαναχωρεί από τις μεταρρυθμίσεις ή εάν όντως αυτές οι περικοπές δεν είναι απαραίτητες πλέον καθώς η χώρα έχει πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, ο Strauch τόνισε ότι η κατάσταση παρακολουθείται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Όπως γνωρίζετε, θα υπάρξει Eurogroup όπου θα συζητηθεί το θέμα. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Επίσης, η δέσμευση για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% δεν αμφισβητείται από κανέναν στην ελληνική κυβέρνηση, κάτι που είναι θετικό. Αλλά υπάρχει κατανόηση ότι οι προηγούμενες δεσμεύσεις υπό το πρόγραμμα ESM θα πρέπει να τηρούνται ή να συζητηθούν με τους θεσμούς. Επί του παρόντος βρισκόμαστε σε αυτή τη διαδικασία», σημείωσε.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top