Χιλιάδες Ευρωπαίοι πεθαίνουν πρόωρα λόγω έλλειψης χώρων πρασίνου

Χιλιάδες Ευρωπαίοι πεθαίνουν πρόωρα λόγω έλλειψης χώρων πρασίνου

Xιλιάδες κάτοικοι ευρωπαϊκών αστικών κέντρων χάνουν πρόωρα τη ζωή τους κάθε χρόνο εξαιτίας της έλλειψης χώρων πρασίνου. Αυτό αποκάλυψε μελέτη του Ερευνητικού Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal), που κατέταξε τις ευρωπαϊκές πόλεις με κριτήριο τη θνησιμότητα που καταγράφουν εξαιτίας έλλειψης αστικού πρασίνου.

Προκειμένου να εξαγάγουν συμπεράσματα, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από 1.000 πόλεις σε 33 ευρωπαϊκά κράτη. Ετσι διαπίστωσαν ότι θα μπορούσαν να αποτραπούν 43.000 πρόωροι θάνατοι ετησίως αν τα κράτη εφάρμοζαν τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την κάλυψη των αστικών κέντρων με πράσινο. Σύμφωνα με αυτές, πρέπει να υπάρχει ένας χώρος πρασίνου πέντε στρεμμάτων σε ευθεία απόσταση 300 μέτρων από κάθε κατοικία.

Η ωφέλεια από την ύπαρξη αυτών των «νησίδων πρασίνου»έχει αποδειχθεί επιστημονικά και αφορά τη μείωση των πρόωρων θανάτων, την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, τον περιορισμό των ψυχικών διαταραχών, την καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, την καλύτερη γνωσιακή λειτουργία παιδιών και υπερηλίκων και την καλύτερη υγεία των βρεφών.

Αναλύοντας πληθώρα δεδομένων του 2015, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 62% του πληθυσμού των ευρωπαϊκών πόλεων ζει σε περιοχές με πολύ μικρότερη κάλυψη σε πράσινο από τις συστάσεις του ΠΟΥ. Η έλλειψη αυτή συνδέεται με 42.968 πρόωρους θανάτους σε ετήσια βάση, δηλαδή το 2,3% των θανάτων από φυσικά αίτια, και θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί αν είχαν εφαρμοστεί οι συστάσεις του διεθνούς οργανισμού.

Η λίστα των πόλεων με τους περισσότερους θανάτους λόγω έλλειψης χώρων πρασίνου περιλαμβάνει πόλεις της Ελλάδας, της Ανατολικής Ευρώπης, της Βαλτικής και της Ιταλίας, μεταξύ των οποίων και πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στη «μαύρη» λίστα λόγω έλλειψης πρασίνου περιλαμβάνονται η Αθήνα, η Βουδαπέστη, οι Βρυξέλλες, η Κοπεγχάγη και η Ρίγα.

Πρώτη στη λίστα της υψηλότερης θνησιμότητας λόγω έλλειψης πρασίνου βρίσκεται η Τεργέστη και ακολουθούν το Τορίνο, το Μπλάκπουλ στη Βρετανία, η Χιχόν στη βόρεια Ισπανία και οι Βρυξέλλες. Αντιθέτως, μικρότερη θνησιμότητα εξαιτίας της έλλειψης πρασίνου καταγράφεται στις ισπανικές πόλεις Ελτσε, Τέλντε και Καρθαγένη, στο Γκιμαράες της Πορτογαλίας, όπως και στην Περούτζια της Ιταλίας.

Η Αθήνα βρίσκεται στη 18η θέση της λίστας των πόλεων με υψηλότερη θνησιμότητα. Αν είχαν εφαρμοστεί οι συστάσεις του ΠΟΥ για τους χώρους πρασίνου, θα μπορούσαν να σώζονται 1.431 ζωές ετησίως. To 88% των κατοίκων της μητροπολιτικής περιφέρειας της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης δεν έχει πρόσβαση σε χώρους πρασίνου.

Oι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανομή του πρασίνου στις πόλεις είναι άνιση, με αποτέλεσμα κάποιοι από τους κατοίκους να έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε αυτό. Η έκθεση δημοσιεύθηκε στο The Lancet Planetary Health.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top