Ένα στα τέσσερα παιδιά στην ΕΕ στα όρια της φτώχειας

Ένα στα τέσσερα παιδιά στην ΕΕ στα όρια της φτώχειας

Η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, η βία και η σεξουαλική κακοποίηση, αλλά και οι κίνδυνοι του διαδικτύου είναι οι βασικές απειλές που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα παιδιά στην Ευρώπη.

Στρασβούργο – Αποστολή Φωτεινή Στεφανοπούλου

Παρότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στη νομοθεσία των χωρών – μελών του Συμβούλιου της Ευρώπης έτσι ώστε να προσαρμοστούν στη Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Παιδιών 2016 – 2021, κοινή διαπίστωση παραμένει ότι πρέπει να γίνουν πολλά βήματα ακόμα στην κατεύθυνση αυτή.

Η ενδιάμεση αξιολόγηση

Τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης αξιολόγησης της Στρατηγικής, που υπογράφηκε το 2016 στη Σόφια της Βουλγαρίας, παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η συντονίστρια του προγράμματος, Regina Jensdottir, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Δημοκρατία (World Forum for Democracy) που πραγματοποιείται στο Στρασβούργο.

Η κ. Jensdottir ανέφερε ότι η ανταπόκριση των κρατών – μελών τα τρία αυτά χρόνια είναι ικανοποιητική, καθώς ξεκίνησαν ή ολοκληρώθηκαν 300 δράσεις και 26 προγράμματα, ενώ το 75% των κρατών – μελών χρησιμοποίησε το σχέδιο για να διαμορφώσει την εθνική του στρατηγική. Παράλληλα, έγιναν αλλαγές σε νόμους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι 34 χώρες απαγόρευσαν τη σωματική τιμωρία κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Ωστόσο, τόνισε πως υπάρχουν ακόμα μεγάλες προκλήσεις, όπως ζητήματα πολιτικής αντιμετώπισης θεμάτων που αποτελούν ταμπού, η ευκαιρίες και οι κίνδυνοι από τη χρήση των νέων τεχνολογιών, η ενσωμάτωση των δικαιωμάτων των παιδιών στις εθνικές ατζέντες και η μη ικανοποιητική συνεργασία και συντονισμός των δράσεων.

Οι προκλήσεις

Η ενδιάμεση αξιολόγηση θα παρουσιαστεί επίσημα σε συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 13 και 14 Νοεμβρίου στο Στρασβούργο, κατά το οποίο θα τεθούν επί τάπητος όλα τα επίμαχα θέματα από 300 συμμετέχοντες (υπηρεσιακούς παράγοντες, ΜΚΟ, ακαδημαϊκούς) και τις 13 ομάδες παιδιών. Τα κύρια θέματα αυτά είναι τα εξής:

Ο κύκλος της φτώχειας

Η παιδική φτώχεια και αστεγία επιμένουν, επηρεάζοντας την υγεία, την εκπαίδευση και την επαγγελματική πορεία των παιδιών. Ένα στα τέσσερα παιδιά που ζουν στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζουν στα όρια της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ η φτώχια συχνά «κληροδοτείται» στις επόμενες γενιές.

Βία και κακοποίηση

Πρόσφατα ήρθαν στο φως σκάνδαλα για βία ενάντια σε παιδιά από θεσμούς. Πάρα πολλά παιδιά δεν μπορούν να μιλήσουν για την κακοποίηση που υπέστησαν, ενώ πάρα πολλοί ενήλικες κλείνουν τα μάτια στα σημάδια της κακοποίησης. Αντίστοιχα, οι αναφορές και οι μηχανισμοί συλλογής στοιχείων είναι ανεπαρκείς σε πολλές χώρες – μέλη. Γι’ αυτό το Συμβούλιο της Ευρώπης προτείνει να γίνουν υποχρεωτικές οι αναφορές π.χ. από γιατρούς ή εκπαιδευτικούς που διαπιστώνουν άσκηση βίας.

Ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Η δημιουργία και ανταλλαγή άσεμνου περιεχομένου από παιδιά παραμένει μεγάλος «πονοκέφαλος». Ένας στους επτά έφηβους έχει μοιραστεί άσεμνες φωτογραφίες του ή έχει ανταλλάξει μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου, το λεγόμενο sexting.

Ένας τυπικός 15χρονος ξοδεύει περισσότερες από δύο ώρες τις καθημερινές και ακόμα περισσότερες το Σαββατοκύριακο στο διαδίκτυο, με κίνδυνο της ασφάλειας και της ιδιωτικότητάς του.

Βία από παιδιά σε παιδιά

Μεγάλο ζήτημα αποτελεί η κακοποίηση παιδιών από παιδιά, δεδομένου ότι στο 20 – 33% των περιστατικών κακοποίησης δράστες είναι άτομα κάτω των 18 ετών. Η σεξουαλική βία από παιδιά παραμένει ταμπού στην Ευρώπη και θεωρείται άμεση η ανάγκη για εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναίνεση και τις υγιείς σχέσης. Επιπλέον, πρόβλημα συνιστά το γεγονός ότι τα παιδιά βρίσκονται αντιμέτωπα με ποινικά συστήματα σχεδιασμένα για ενήλικες, με αποτέλεσμα να στερούνται την ελευθερία τους, αντί να λαμβάνουν τη βοήθεια και υποστήριξη που χρειάζονται.

Ανθρώπινα δικαιώματα

Πάντως, στην ερώτηση του GRTimes.gr σχετικά με το ποιο αξιολογείται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα, η απάντηση της κ. Jensdottir ήταν αναπάντεχη: «Είμαστε ακόμα αντιμέτωποι με την έλλειψη αναγνώρισης των δικαιωμάτων των παιδιών πραγματικά ως θεμάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτή η αλλαγή νοοτροπίας έχει εξελιχθεί πολύ, αλλά πρέπει να μιλάμε πιο συχνά για ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top