Ερωτηματολόγιο με ελληνική «υπογραφή» για τη διάσωση του τουρισμού στην Ε.Ε

Ερωτηματολόγιο με ελληνική «υπογραφή» για τη διάσωση του τουρισμού στην Ε.Ε

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Για πρώτη φορά αναρτήθηκε σε πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  ένα ερωτηματολόγιο που απευθύνεται στον τουρισμό και το οποίο έχει Ελληνική «υπογραφή», με στόχο να καταγραφούν τα προβλήματα του κλάδου που πλήττεται βάναυσα από την πανδημία και να βρεθούν λύσεις για την επιβίωση των επιχειρήσεων. Τι λέει στο GRTimes.gr ο δημιουργός του ερωτηματολογίου.

Οι προβλέψεις, οι εκτιμήσεις, τα μέχρι τώρα στοιχεία για τον τουριστικό κλάδο στην Ε.Ε, είναι κάτι παραπάνω από δυσοίωνα και οι φόβοι ότι μπορεί στους επόμενους μήνες να χαθούν μέχρι και έξι εκατομμύρια θέσεις εργασίας, εξαιτίας των αρνητικών συνεπειών από την πανδημία του κορωνοϊού, έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, μετά από έκθεση (Communication)  της Κομισιόν για την εξαιρετικά ανησυχητική κατάσταση στον τουρισμό και τις επιβατικές μεταφορές (δείτε την ΕΔΩ στα αγγλικά σε μορφή Word) προετοιμάζει τη γνωμοδότηση της με μοναδικό εισηγητή τον Έλληνα οικονομολόγο Παναγιώτη Γκόφα. Κατόπιν δικού του αιτήματος και πρωτοβουλίας, αναρτήθηκε πριν από λίγα 24ωρα ένα ερωτηματολόγιο (δείτε εδώ) που απευθύνεται σε οργανισμούς του τουριστικού τομέα στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, με βάση και την εισήγηση του κ. Γκόφα που θα λάβει υπόψη και τα στοιχεία από το ερωτηματολόγιο, θα συντάξει τη γνωμοδότησή της που θα εγκριθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο και θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, με στόχο να ληφθούν άμεσα μέτρα και ενδεχομένως να διατεθούν σημαντικά κονδύλια για τη μείωση των επιπτώσεων από την πανδημία, στις επιχειρήσεις του τουρισμού.

Όπως αναφέρει στο GRTimes.gr o Παναγιώτης Γκόφας, οικονομολόγος, εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Επιτροπή και εισηγητής στην παραπάνω γνωμοδότηση, ένα από τα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ευρωπαϊκά όργανα και ειδικά όσον αφορά την τωρινή συγκυρία με την πανδημία, είναι ότι δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία-δεδομένα για το τι ακριβώς συμβαίνει και το ποια είναι η κατάσταση. Έτσι λοιπόν, με πρωτοβουλία του έκανε το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκή πλατφόρμα για τον τουρισμό και ζητάει κάποια στοιχεία για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στον συγκεκριμένο κλάδο.

«Περιμένουμε από αυτό το ερωτηματολόγιο, το οποίο θα είναι αναρτημένο έως τις 30 Αυγούστου, να δούμε τι και πόσα στοιχεία θα συγκεντρωθούν. Αυτή τη στιγμή το βλέπουν όλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορούν να μπουν να το συμπληρώσουν» αναφέρει.

Το ερωτηματολόγιο, απευθύνεται σε φορείς και οργανώσεις, νομικά πρόσωπα δηλαδή, που έχουν σχέση με τον τουρισμό και τις επιβατικές μεταφορές. Ο κ. Γκόφας επισημαίνει ότι θα προτιμούσε να υπήρχε η δυνατότητα να το συμπληρώνουν και ιδιώτες, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατόν, λόγω του ότι το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ συγκεκριμένο και στενό και επειδή δεν θα είχε τη δυνατότητα να δει κατά πόσον τα στοιχεία που θα έδιναν οι ιδιώτες είναι έγκυρα.

«Αν είχα πχ 6-7 μήνες για να κάνω τη διαδικασία, που είναι και κάτι που το προτείνω, να υπάρχει δηλαδή μόνιμα μια διαδικασία για τη συλλογή στοιχείων, – πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα γίνει – θα ήταν διαφορετικά. Τώρα ήθελα σε μικρό χρονικό διάστημα να έχουμε την καλύτερη δυνατή συλλογή έγκυρων στοιχείων» δηλώνει.

Οι αντιδράσεις στο ερωτηματολόγιο

Σύμφωνα με τον Έλληνα εισηγητή, η Επιτροπή προσέγγισε όλα τα κράτη μέλη, οργανώσεις, φορείς κτλ για την προετοιμασία της γνωμοδότησης, ενώ ενημερώθηκαν και ηλεκτρονικά πάρα πολλοί αποδέκτες σε όλες τις χώρες. Από όλους όμως, κυρίως οι Ισπανοί, οι Ιταλοί, οι Αυστριακοί, οι Γάλλοι έδειξαν ενδιαφέρον.

Στο πλαίσιο των επαφών με φορείς του τουρισμού ο κ. Γκόφας έχει ήδη προγραμματίσει να μεταβεί στις 29 στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα, επισημαίνοντας πως το Ισπανικό ενδιαφέρον ήταν το μεγαλύτερο.

«Μου τηλεφώνησε ο υπουργός Τουρισμού της Ισπανίας προχθές και μιλήσαμε για περίπου μια ώρα και λίγο αργότερα δημιούργησε τηλεδιάσκεψη (web-conference) με όλους τους τουριστικούς φορείς και οργανώσεις και με ξανακάλεσε για να συμμετάσχω και να παρακολουθήσω. Μου έκανε τεράστια εντύπωση το πόσο γρήγορα αντέδρασαν σε αυτή τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και αυτό δείχνει ότι υπάρχει μια οργάνωση. Δείχνει ότι οι άνθρωποι ενδιαφέρονται πάρα πολύ για τη γνωμοδότηση, για το τι θα γραφεί και αμέσως κινητοποιήθηκαν» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γκόφας.

Αυτό πάντως που του έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση, είναι πως από την Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει καμία αντίδραση. Μπορεί όπως λέει να έχει τα επόμενα 24ωρα, αλλά έως τώρα κανένας φορέας εκτός της ΓΣΕΒΕΕ  δεν επικοινώνησε μαζί του, τη στιγμή μάλιστα που τα τηλέφωνα στην ΕΟΚΕ χτυπάνε διαρκώς από φορείς από άλλες χώρες.

Κληθείς να σχολιάσει το παραπάνω γεγονός, σημείωσε πως η διαδικασία που είναι σε εξέλιξη, είναι μια «πόρτα», για να μπορέσει να μπει κάποιος και να πει «ξέρετε, εμείς στην Ελλάδα καταστρεφόμαστε».

«Βλέπω πολλοί διαμαρτύρονται πως είτε δεν παίρνουν κονδύλια, έιτε έχουν το Α θέμα με τις τράπεζες ή με τα δάνεια, με φόρους κτλ». Υπάρχουν όλα αυτά στο ερωτηματολόγιο και αν δεν χρησιμοποιήσουμε αυτήν την «πόρτα», δεν ξέρω τι άλλο μπορούμε να κάνουμε. Πρέπει να συμμετέχουμε σε αυτές τις διαδικασίες, γιατί μετά θα είναι μια χαμένη ευκαιρία» είπε ο κ. Γκόφας.

Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι σε επικοινωνία και επαφή και με την ομάδα Τουρισμού της Επιτροπής των Περιφερειών και πως έχει στείλει επιστολή για συνάντηση στον Απόστολο Τζιτζικώστα που είναι και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Η διαδικασία για τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Ο εισηγητής, στην προκειμένη περίπτωση ο Παναγιώτης Γκόφας, συντάσσει την εισήγηση του και μια ομάδα εργασίας επεξεργάζεται τη γνωμοδότηση στο σύνολο της. Αφού ψηφιστεί από όλα τα κράτη μέλη στο συγκεκριμένο τμήμα, η γνωμοδότηση πηγαίνει στην ολομέλεια της ΕΟΚΕ και αν εγκριθεί και από εκεί, τότε κατατίθεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως λέει ο κ. Γκόφας, μέρος της εισήγησης του θα είναι και η πρόταση του να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα για τη συλλογή στοιχείων και δεδομένων σε πιο μόνιμη βάση, γιατί τώρα δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα.  «Δεν έχουμε πχ στοιχεία για τα εστιατόρια που ειδικά στην Ελλάδα δεν θεωρούμε  ότι ανήκουν στον τουριστικό κλάδο. Στην Ευρώπη ωστόσο, αν δείτε και την έκθεση (Communication), επισημαίνεται πως τα εστιατόρια είναι μέρος του τουριστικού προϊόντος και μάλιστα πολύ σημαντικό, καθώς απασχολούν ικανό αριθμό εργαζομένων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

«Χρειάζεται σοβαρή έρευνα και στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό»

Όπως λέει ο Έλληνας οικονομολόγος, τα στοιχεία που θα συλλεχθούν από το ερωτηματολόγιο θα είναι χρήσιμα, μέχρι στιγμής όμως δεν ξέρει αν θα είναι επαρκή. Η έως τώρα «κίνηση» στην πλατφόρμα είναι ικανοποιητική και όπως του μετέφεραν, μέσα σε επτά λεπτά από την ανάρτηση του ερωτηματολογίου, υπήρχαν πέντε απαντημένα από οργανώσεις, γεγονός που σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνει ότι υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα, αγωνία για το τι θα γίνει με τον τουρισμό.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο στο ερωτηματολόγιο, αφορά στο ότι εκτός από τις πολλαπλές επιλογές για απαντήσεις (multiple choice), ο κ. Γκόφας έβαλε και πεδία στα οποία οι συμμετέχοντες μπορούν να συμπληρώσουν κάτι δικό τους, για ότι κρίνει ο καθένας ότι είναι σημαντικό.

Εξηγώντας τον λόγο, αναφέρει πως μια άλλη φορά που ήταν και πάλι εισηγητής για τον τουρισμό, τον πλησίασαν άτομα που κάνουν αιμοκάθαρση, λέγοντας του ότι δεν μπορούν να κάνουν ποτέ διακοπές, επειδή δεν υπάρχει πουθενά (σε τόπο διακοπών) υποδομή για να κάνουν αιμοκάθαρση. «Αυτοί οι άνθρωποι είναι εκατομμύρια στην Ευρώπη. Τότε βάλαμε σε εκείνη τη γνωμοδότηση, ότι θα πρέπει να υπάρξει μια πρόνοια στα ξενοδοχεία ή πχ σε κρουαζιερόπλοια,  να έχουν  μονάδες αιμοκάθαρσης για τα άτομα αυτά που δεν μπορούν να κάνουν ποτέ διακοπές» λέει, ο κ. Γκόφας, προσθέτοντας πως στα κενά πεδία, δίνεται η αντίστοιχη δυνατότητα να επισημανθούν πράγματα τα οποία ο ίδιος ή η Επιτροπή μπορεί να αγνοούν.

Με αφορμή και το παραπάνω, τονίζει ότι πρέπει να είμαστε «ανοιχτοί» στη σκέψη και να μην κάνουμε το λάθος να νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα. «Στην Ελλάδα ποτέ δεν κάναμε μια σοβαρή έρευνα με έναν στρατηγικό σχεδιασμό να ρωτήσουμε τους τουρίστες πράγματα, όπως γιατί έρχεστε στην Ελλάδα, τι σας αρέσει, τι δεν σας αρέσει, γιατί δεν έρχεστε κ.α, για να μπορέσουμε μετά να κάνουμε επενδύσεις στοχευμένα, με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας».

Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, καλεί όλους όσους ασχολούνται με τον τουρισμό, να είναι σε εγρήγορση και να κάνουν ότι παραπάνω μπορούν, ειδικά για την Ελλάδα, γιατί όπως υποστηρίζει έρχεται «Αρμαγεδδών» και αυτό κάποιοι δεν το έχουν αντιληφθεί. «Θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Η κατάσταση σε λίγους μήνες θα είναι τραγική» λέει χαρακτηριστικά.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ