Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Συνέχιση των εμβολιασμών και επαγρύπνηση για τις μεταλλάξεις

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Συνέχιση των εμβολιασμών και επαγρύπνηση για τις μεταλλάξεις

Την ανάγκη να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί, αλλά και η επαγρύπνηση σχετικά με την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του ιού, επισημαίνουν στα συμπεράσματά τους για την αντιμετώπιση της Covid-19, οι «27» ηγέτες της ΕΕ.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την ικανοποιητική πρόοδο στον εμβολιασμό και τη συνολική βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών εμβολιασμού και επαγρύπνησης και συντονισμού όσον αφορά τις εξελίξεις, ιδίως την εμφάνιση και τη διάδοση παραλλαγών», αναφέρουν οι «27».

Εξάλλου, τονίζουν ότι «οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί για το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid της ΕΕ και για την αναθεώρηση των δύο συστάσεων του Συμβουλίου σχετικά με τα ταξίδια εντός της ΕΕ και για τα μη απαραίτητα ταξίδια στην ΕΕ θα διευκολύνουν τις ασφαλείς διασυνοριακές μετακινήσεις. Τα κράτη μέλη θα τα εφαρμόσουν με τρόπο που θα διασφαλίζει την πλήρη επιστροφή στην ελεύθερη κυκλοφορία, μόλις το επιτρέψει η κατάσταση της δημόσιας υγείας».

Σε ό,τι αφορά τη διεθνή αλληλεγγύη της ΕΕ ως απάντηση στην πανδημία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι πρέπει να συνεχιστεί το έργο για την ενίσχυση της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων και η καθολική πρόσβαση σε αυτά, ιδίως μέσω του μηχανισμού COVAX. «Όλες οι χώρες παραγωγής και οι κατασκευαστές θα πρέπει να συμβάλουν ενεργά στις προσπάθειες αύξησης της προσφοράς εμβολίων, πρώτων υλών, θεραπειών και θεραπευτικών προϊόντων Covid-19, παγκοσμίως και να συντονίσουν τη δράση σε περίπτωση κωλύματος στην προμήθεια και διανομή.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την απόφαση που έλαβε η 74η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας για τη σύσταση ειδικής συνόδου της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας τον Νοέμβριο του 2021 σχετικά με τη Σύμβαση-Πλαίσιο για την Ετοιμότητα και Αντιμετώπιση της Πανδημίας. Επισημαίνεται, επίσης, ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται για μια διεθνή συνθήκη για τις πανδημίες».

Τέλος, στα συμπεράσματά τους, οι «27» τονίζουν ότι συζήτησαν τα αρχικά διδάγματα που μπορούν να αντληθούν από την πανδημία και καλούν την επόμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ να εργαστεί για την ενίσχυση της συλλογικής ετοιμότητας, της ικανότητας αντιμετώπισης και της ανθεκτικότητας σε μελλοντικές κρίσεις.

Νέα έκκληση από τον πρωθυπουργό να εμβολιαστούν οι πολίτες για την καλύτερη προστασία και από τις μεταλλάξεις

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Τα επιστημονικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι ο εμβολιασμός προστατεύει. Αυτό σημαίνει, ξεκάθαρα, πως οι πολίτες που παραμένουν ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, «αυτή τη στιγμή έχουμε πλεόνασμα εμβολίων διαθέσιμων για όλες τις ηλικίες», που σημαίνει ότι οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν άμεσα τον εμβολιασμό τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν ώστε να συμβάλουν στην οικοδόμηση του τείχους ανοσίας.

Όσον αφορά το ψηφιακό πιστοποιητικό, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «αναμένουμε την άμεση ενεργοποίηση από όλες τις χώρες του Ευρωπαϊκού πιστοποιητικού από την 1η Ιουλίου, έτσι ώστε να επιτραπεί με την μεγαλύτερη δυνατή άνεση η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τι συζητήθηκε στη Σύνοδο για Κυπριακό, Λιβύη και μεταναστευτικές ροές

Η Σύνοδος άρχισε με συζήτηση των ηγετών με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι η πρόταση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των δύο κρατών είναι απορριπτέα και δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης, καθώς αντιβαίνει στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο διαπραγματευτικό κεκτημένο, αλλά και στο κοινοτικό κεκτημένο.

Το διαπραγματευτικό πλαίσιο προβλέπει λύση Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας, όχι διαίρεση.

Σε ό,τι αφορά τη Διάσκεψη για τη Λιβύη, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το κοινό ανακοινωθέν που καλεί σε άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη βορειοαφρικανική χώρα, η οποία αποτελεί άλλωστε γείτονα της Ελλάδας στη θάλασσα.

Στο ζήτημα της Μετανάστευσης -όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός- η Ελλάδα δεν είναι αντίθετη σε επιπρόσθετη χρηματοδότηση προς την Τουρκία, εφόσον η Άγκυρα απόσχει απαρέγκλιτα από την εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών και αποδεχτεί την επανεισδοχή ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται στα ελληνικά νησιά και οι αιτήσεις ασύλου τους έχουν απορριφθεί τελεσίδικα.

Πράσινο φως για την κατασκευή του Βόρειου Τμήματος του Ε65

Ύστερα από αλλεπάλληλες επαφές του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού στην Επιτροπή, η κυβέρνηση πήρε το πράσινο φως για την κατασκευή του Βόρειου Τμήματος του Ε65 κι έτσι υπογράφηκε την Πέμπτη η σχετική σύμβαση.

Πρόκειται για έργο μήκους 70,5 χιλιομέτρων και κόστους 442 εκατομμυρίων ευρώ, του οποίου η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Θα συνδέει ουσιαστικά την Αθήνα με τη Δυτική Μακεδονία, αλλά και με την Ιταλία μέσω του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, καθώς και με τα Δυτικά Βαλκάνια και από εκεί με την κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Με την ολοκλήρωση του Ε65 το ταξίδι από Λαμία έως και Εγνατία θα διαρκεί μια ώρα και τριάντα λεπτά, αντί των δύο ωρών και τριάντα λεπτά, που απαιτούνται σήμερα.

Η κατασκευή του Βόρειου Τμήματος του Ε65 αποτελεί επίσης ίσως την πιο ουσιαστική δράση για τη στήριξη της Δυτικής Μακεδονίας στην κρίσιμη περίοδο της απολιγνιτοποίησης. Θα σημαίνει στήριξη στην πράξη των επιχειρήσεων που ήδη δραστηριοποιούνται στην περιοχή και θα συμβάλει στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, επισημαίνουν πηγές.

Δικαιώματα των γυναικών και fake news

Η διασπορά ψευδών ειδήσεων παραμένει το αγαπημένο σπορ του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό ακριβώς επαναλαμβάνει λόγω πολιτικής ένδειας, ευτελίζοντας τις διαδικασίες του ευρωκοινοβουλίου για να δημιουργεί εντυπώσεις στο εσωτερικό της χώρας, ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Τάσος Γαϊτάνης απαντώντας σε δήλωση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ τάχθηκαν με την ψήφο τους υπέρ της έγκρισης του ψηφίσματος Matic για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα συναφή δικαιώματα στην ΕΕ, στο πλαίσιο της υγείας των γυναικών. Η στήριξη τροπολογιών του δικαιώματος στην άμβλωση και των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών είναι άλλωστε σταθερή θέση της ΝΔ, ανέφερε στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

Κλιματικός νόμος και ΣΥΡΙΖΑ

Σε σχόλιό του ο κ. Γαϊτάνης, επανήλθε αργότερα αναφορικά με την καταψήφιση της συμφωνίας Συμβουλίου, Ευρωκοινοβουλίου και Κομισιόν για τον κλιματικό νόμο «που προβλέπει μείωση των ρύπων του θερμοκηπίου τουλάχιστον 55% ως το 2030, με έτος αναφοράς το 1990», όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, «ο ΣΥΡΙΖΑ ό,τι και να κάνει, είναι πλέον και με τη βούλα το κόμμα της αφισορρύπανσης και του λιγνίτη».

Αποζημίωση ειδικού σκοπού σε 16.506 καλλιτέχνες

Σήμερα Παρασκευή θα γίνει η καταβολή ποσού 8,79 εκατ. ευρώ σε 16.506 δικαιούχους αποζημίωσης ειδικού σκοπού: καλλιτέχνες – επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού. Η πληρωμή αφορά τον μήνα Απρίλιο.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top