Κύπρος: Αναθεωρημένα πρωτόκολλα για το άνοιγμα του τουρισμού – Στο 100% η πληρότητα των τουριστικών λεωφορείων

Κύπρος: Αναθεωρημένα πρωτόκολλα για το άνοιγμα του τουρισμού – Στο 100% η πληρότητα των τουριστικών λεωφορείων

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου

Χρωματική κωδικοποίηση σχετικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε χώρας, αρνητικά μοριακά τεστ, υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους χώρους, πρωτόκολλα υγείας, ασφάλειας και υγιεινής στα καταλύματα φιλοξενίας, απολυμάνσεις, συχνός αερισμός των τουριστικών λεωφορείων η πληρότητα των οποίων επιτρέπεται στο 100% εντάσσονται, μεταξύ άλλων, στο αναθεωρημένο πρωτόκολλο της Κυπριακής Κυβέρνησης, το οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές Απριλίου.

Η Κύπρος με την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της, τις ποικίλες μορφές τουρισμού και τις δραστηριότητες που προσφέρει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου σε βουνό και θάλασσα, πρόσφατα άλλαξε τον τρόπο κατηγοριοποίησης των χωρών και πλέον ακολουθεί το σύστημα χρωματικής κωδικοποίησης, εναρμονισμένο με τις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Επομένως, μόνο οι χώρες που δεν περιλαμβάνονται στους καταλόγους του ECDC, θα αξιολογούνται ξεχωριστά από την Κυπριακή Κυβέρνηση.

Σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου που απαιτούνται για τους ταξιδιώτες για να εισέλθουν στην χώρα χωρίζονται σε τέσσερις χρωματικές κατηγορίες: πράσινη, πορτοκαλί, κόκκινη και γκρι. Σημειώνεται ότι στην πράσινη ανήκουν οι χώρες με την καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση (Αυστραλία, Ισλανδία, Νέα Ζηλανδία, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη), στη δε κόκκινη κατηγορία, την πιο επιβαρυμένη επιδημιολογικά, εντάσσονται και οι περισσότερες χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Ας τα δούμε αναλυτικά:

Πράσινη κατηγορία – Όσοι ταξιδεύουν από χώρες που περιλαμβάνονται στην Πράσινη κατηγορία δεν χρειάζεται να επιδείξουν αρνητικό μοριακό τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού όταν ταξιδεύουν στην Κύπρο. Χρειάζονται μόνο να έχουν μαζί τους τα απαιτούμενα έγγραφα και υπεύθυνες δηλώσεις.

Πορτοκαλί κατηγορία – Όσοι ταξιδεύουν από χώρες που περιλαμβάνονται στην Πορτοκαλί κατηγορία θα πρέπει απαραίτητα να έχουν υποβληθεί σε μοριακό τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού, εντός 72 ωρών πριν την πτήση αναχώρησης για Κύπρο, σε πιστοποιημένο κέντρο εξέτασης και να αναρτήσουν αρνητικό πιστοποιητικό της εξέτασης στην πλατφόρμα Cyprus Flight Pass. Εξαιρούνται από την υποχρέωση τεστ παιδιά κάτω των 12 ετών. Όλοι οι ταξιδιώτες, θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα απαιτούμενα έγγραφα και υπεύθυνες δηλώσεις.

Κόκκινη κατηγορία – Όσοι ταξιδεύουν από χώρες που περιλαμβάνονται στην Κόκκινη κατηγορία, θα πρέπει απαραίτητα να έχουν υποβληθεί σε μοριακό τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού σε πιστοποιημένο κέντρο εξέτασης εντός 72 ωρών πριν την πτήση αναχώρησης για Κύπρο και να αναρτήσουν αρνητικό πιστοποιητικό της εξέτασης στην πλατφόρμα Cyprus Flight Pass.

Επίσης, με την άφιξη τους στην Κύπρο θα πρέπει με δικά τους έξοδα να υποβληθούν εκ νέου σε μοριακό τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού, το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 30 ευρώ στο Αεροδρόμιο Λάρνακας και στα 32 ευρώ στο Αεροδρόμιο Πάφου. Τα αποτελέσματα της εξέτασης θα είναι διαθέσιμα εντός 3 ωρών και θα αποστέλλονται στον ταξιδιώτη με SMS μετά την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο. Εξαιρούνται από την υποχρέωση τεστ παιδιά κάτω των 12 ετών. Όλοι ανεξαιρέτως οι ταξιδιώτες, θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα απαιτούμενα έγγραφα και υπεύθυνες δηλώσεις.

Γκρι κατηγορία – Πρόσωπα που ταξιδεύουν από χώρες που περιλαμβάνονται στη Γκρι κατηγορία χρειάζεται να υποβληθούν σε μοριακή εξέταση ανίχνευσης κορωνοϊού σε πιστοποιημένο εργαστήριο, εντός 72 ωρών πριν την πτήση αναχώρησης για Κύπρο, και να αναρτήσουν αρνητικό πιστοποιητικό της εξέτασης στην πλατφόρμα Cyprus Flight Pass. Επιπρόσθετα με την άφιξη τους στην Κυπριακή Δημοκρατίας θα πρέπει είτε να παραμείνουν σε καθεστώς υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού/καραντίνας για δεκατέσσερις (14) ημέρες, είτε να παραμείνουν σε καθεστώς υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού/καραντίνας για δέκα (10) ημέρες, υπό την προϋπόθεση ότι, κατά την 10η ημέρα, με δικά τους έξοδα, θα υποβληθούν εκ νέου σε μοριακή εξέταση ανίχνευσης κορωνοϊού. Εξαιρούνται από την υποχρέωση τεστ παιδιά κάτω των 12 ετών. Όλοι οι ταξιδιώτες, θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα απαιτούμενα έγγραφα και υπεύθυνες δηλώσεις.

Τι ισχύει για άτομα που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού

Σχετικά με τα άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει αποφασίσει, ότι πιστοποιητικό εμβολιασμού, ως πρόσθετο μέσο διευκόλυνσης για την πραγματοποίηση ενός ταξιδίου, θα γίνεται αποδεκτό μόνο από άτομα που ταξιδεύουν από συγκεκριμένες χώρες. Οι ημερομηνίες εφαρμογής της πιο πάνω απόφασης ενδέχεται να διαφέρουν για κάθε χώρα, επομένως συστήνεται, όπως οι ταξιδιώτες ακολουθούν τις επίσημες οδηγίες που εκδίδει η Κυπριακή Κυβέρνηση.

Οι ταξιδιώτες που μπορούν να πιστοποιήσουν, ότι έχουν εμβολιαστεί πλήρως με εγκεκριμένα εμβόλια, εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής σε εξέταση ανίχνευσης κορωνοϊού πριν το ταξίδι τους για Κύπρο. Επιπλέον δεν θα υποχρεώνονται σε αυτό-περιορισμό κατά την άφιξη τους.

Όσον αφορά τα ισχύοντα πρωτόκολλα στον προορισμό, αυτά πρέπει να εφαρμόζονται από όλους ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένων και των εμβολιασμένων ατόμων. Πριν την πραγματοποίηση του ταξιδίου για Κύπρο, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να αναρτήσουν στην διαδικτυακή πλατφόρμα Cyprus Flight Pass αντίγραφο του πιστοποιητικού εμβολιασμού (στα αγγλικά) και να υποβάλουν συγκεκριμένες πληροφορίες σε σχέση με τον εμβολιασμό τους.

Τι ισχύει για εστιατόρια, καφέ μπαρ, νυχτερινά κέντρα

Σχετικά με τα πρωτόκολλα που ισχύουν στα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων ανά τραπέζι ορίζεται στα 8 άτομα. Επιπρόσθετα, η χρήση  προστατευτικών μασκών και η κατάλληλη υγιεινή των χεριών από όλο το προσωπικό, η απολύμανση των μενού μετά από κάθε χρήση καθώς και των σημείων αφής (καρέκλες, τραπέζια κτλ.), η ενθάρρυνση των επισκεπτών για πληρωμή με τραπεζική κάρτα αντί μετρητών κτλ. συμπεριλαμβάνονται στα πρωτόκολλα λειτουργίας, η δε ελάχιστη απόσταση μεταξύ ατόμων που δεν ανήκουν στην ίδια παρέα καθορίζονται τα 2 τ.μ. για εξωτερικούς χώρους και τα 3 τ.μ. για εσωτερικούς χώρους.

Μπουφέ στα ξενοδοχεία

Για τα καταλύματα φιλοξενίας η χρήση προστατευτικών μασκών και η συχνή υγιεινή χεριών από όλο το προσωπικό εξυπηρέτησης, η διασπορά φιλοξενουμένων στις περιπτώσεις ομαδικών check-in, ο απαραίτητος χρόνος για εξαερισμό, καθαρισμό και απολύμανση των δωματίων για τις νέες αφίξεις, η απολύμανση κλειδιών/καρτών δωματίου μετά από κάθε αναχώρηση συμπεριλαμβάνονται στα πρωτόκολλα λειτουργίας τους.

Επίσης, στις περιπτώσεις, όπου υπάρχει μπουφές φαγητών και ποτών για αυτοεξυπηρέτηση, θα τοποθετηθούν γυάλινα προστατευτικά διαχωριστικά και σταθμοί απολύμανσης χεριών. Εναλλακτικά, το φαγητό/ποτό θα μπορεί να σερβίρεται από το προσωπικό. Τέλος, η ελάχιστη απόσταση μεταξύ ατόμων που δεν ανήκουν στην ίδια παρέα καθορίζονται τα 2 τ.μ. για εξωτερικούς χώρους και τα 3 τ.μ. για εσωτερικούς χώρους.

Πληρότητα στα τουριστικά λεωφορεία στο 100%

Σχετικά με τις μετακινήσεις στο νησί με λεωφορεία, ενοικιαζόμενα οχήματα, ταξί, τζιπ σαφάρι, πέρα από τον συχνό αερισμό και την απολύμανση των λεωφορείων, των  ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων κατά την επιστροφή τους (συμπεριλαμβανομένων και των κλειδιών), την απολύμανση όλων των σημείων αφής μετά από κάθε διαδρομή για καταδυτικά/τζιπ σαφάρι (χερούλια θυρών, καθίσματα κτλ.) αυτό που διαφέρει σε σχέση με το προηγούμενο πρωτόκολλο προορισμού είναι ότι ο μέγιστος αριθμός επιβατών που μπορούν να μεταφέρουν τα τουριστικά λεωφορεία καθορίζεται ως το 100% της χωρητικότητας τους.

Σημειώνεται ότι οι ταξιδιώτες μπορούν να ενημερώνονται για τις τελευταίες εξελίξεις και για τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στην Κύπρο στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις www.visitcyprus.com και www.cyprusflightpass.gov.cy ενώ στο σύνδεσμο https://www.visitcyprus.com/files/COVID_19_Protocolo_5_4_2021_gr.pdf θα βρείτε ολόκληρο το αναθεωρημένο πρωτόκολλο Κύπρου.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ