Νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ρομπέρτα Μετσόλα

Νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ρομπέρτα Μετσόλα

Η Ρομπέρτα Μετσόλα εξελέγη νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Είναι 43 ετών, από την Μάλτα και ανήκει στην πολιτική ομάδα του ΕΛΚ. Εξελέγη από την πρώτη ψηφοφορία.

Ρομπέρτα Μέτσολα: Ποια είναι η νεότερη πρόεδρος της Ευρωβουλής

Η νέα πρόεδρος, στην πρώτη της ομιλία, ανέδειξε τη διαφορετικότητα ως ισχυρό στοιχείο της Ευρώπης και έκανε μεταξύ άλλων αναφορά στο Κυπριακό, λέγοντας ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να θεωρείται ολοκληρωμένη όσο η Κύπρος παραμένει διχοτομημένη. Στο συγχαρητήριο της tweet προς τη νέα πρόεδρο, η κ. φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι είναι η τρίτη γυναίκα που αναλαμβάνει τον υψηλό αυτό θεσμικό ρόλο και δεσμεύτηκε να συνεργαστεί μαζί της για την ανάκαμψη της Ε.Ε. και για ένα «πράσινο, ψηφιακό και φωτεινό ευρωπαϊκό μέλλον». Συγχαρητήριο μήνυμα μέσω Twitter απέστειλε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, χαρακτηρίζοντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως την «παλλόμενη καρδιά» της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

H συντηρητική Μαλτέζα ευρωβουλευτής, που έγινε σήμερα 43 ετών, είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των LGBTQ+ και του κράτους Δικαίου αλλά πολέμιος των αμβλώσεων. Η Μάλτα είναι η χώρα της Ε.Ε. με την πιο δρακόντεια νομοθεσία κατά των αμβλώσεων και η ίδια τον περασμένο Ιούνιο καταψήφισε έκθεση η οποία αναγνώρισε τα σεξουαλικά και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα ως θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Η κ. Μέτσολα είχε την υποστήριξη των τριών μεγάλων ευρω-ομάδων. Πέρα από το ΕΛΚ, ψηφίστηκε και από τους ευρωβουλευτές των Σοσιαλιστών (S&D) και της ομάδας Renew. Η στήριξη των Σοσιαλιστών και του φιλελεύθερου μπλοκ εξασφαλίστηκε με σημαντικά ανταλλάγματα: η S&D απέσπασε πέντε από τις 14 θέσεις αντιπροέδρων, την προεδρία της διάσκεψης των προέδρων των κοινοβουλευτικών επιτροπών και την προεδρία της επιτροπής για τη διαχείριση της πανδημίας. Η Renew αύξησε την εκπροσώπησή της στις τάξεις των αντιπροέδρων από δύο σε τρεις.

Στη συμφωνία των τριών ευρω-ομάδων για το δεύτερο μισό της πενταετούς θητείας του τρέχοντος Κοινοβουλίου, μεταξύ των προτεραιοτήτων που καταγράφονται είναι η επιτήρηση του κράτους Δικαίου και η επιβολή κυρώσεων στις χώρες-μέλη που δεν συμμορφώνονται με τις επιταγές του· η προώθηση του πακέτου μέτρων της Επιτροπής για τη μείωση των εκπομπών (Fit for 55)· η διασφάλιση ότι ο οργανισμός υγειονομικής ετοιμότητας HERA θα αποκτήσει τις υπεσχημένες αρμοδιότητες· η τάχιστη δυνατή υιοθέτηση των νομοθετημάτων για τις ψηφιακές υπηρεσίες και τις ψηφιακές αγορές (DSA και DMA)· η μετουσίωση των πολιτικών στόχων των τριών ομάδων στο δημοσιονομικό πλαίσιο της Ένωσης· η ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων· και η πορεία προς μία «ενοποιημένη, ανθρωπιστική και αποτελεσματική» μεταναστευτική πολιτική.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, kathimerini.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στο κέντρο της Ξάνθης (VIDEO)

ΕΥΑΘ: «Σε δεξαμενή στην Πολίχνη, η αιτία του θορύβου των Μετεώρων»

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα καταδικάζει την άνανδρη τρομοκρατική επίθεση στα ΗΑΕ

Λουκίδης: Ανεμβολίαστοι το 90% όσων νοσηλεύονται

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top