Παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ατμοσφαιρική ρύπανση

Παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ατμοσφαιρική ρύπανση

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πρόκειται να παραπέμψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ελλάδα και τη Βουλγαρία καθώς και οι δύο χώρες αθέτησαν τους περιορισμούς σε ό,τι αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση παρά τις πολυάριθμες προειδοποιήσεις, όπως δήλωσε σήμερα Πέμπτη η Κομισιόν.

Οι περιπτώσεις των δύο χωρών ήταν οι πιο πρόσφατες σε μια σειρά από νομικές δράσεις της Ε.Ε. σχετικά με την κακή ποιότητα αέρα στη Γαλλία, την Ιταλία και τη Ρουμανία, καθώς οι Βρυξέλλες στοχεύουν στο να μειώσουν τις παραβάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών καθώς και τους στόχους του μπλοκ για μείωση των επιπέδων ρύπανσης.

Η Κομισιόν θα παραπέμψει την Ελλάδα στο δικαστήριο για υπέρβαση των επιπέδων αιωρούμενων σωματιδίων στην πόλη της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια όλων των τελευταίων ετών, εκτός από το 2005.

«Οι προσπάθειες από τις ελληνικές αρχές έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα μη ικανοποιητικές και ανεπαρκείς», δήλωσε.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί τον μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κίνδυνο για την υγεία στην Ευρώπη. Τα αιωρούμενα μολυσματικά σωματίδια στην ατμόσφαιρα συνέβαλαν σε 379.000 πρόωρους θανάτους το 2018 στην Ε,Ε,, παρόλο που το ποσοστό αυτό ήταν 13% χαμηλότερο σε σχέση με το 2009, όπως αναφέρει σε έκθεσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος.

Ερώτηση της Μαρίας Σπυράκη προς την Κομισιόν για την παραπομπή της χώρας μας

Το εάν υπάρχει η δυνατότητα ώστε «οι τοπικές και περιφερειακές αρχές, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση να εντάξουν την περιοχή της Θεσσαλονίκης σε δράσεις για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης», ζητά να πληροφορηθεί η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, με σχετική ερώτηση, που κατέθεσε, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αφορμή για την ερώτηση στάθηκε «η απόφαση της Κομισιόν να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ σχετικά με την κακή ποιότητα του αέρα, λόγω των υψηλών επιπέδων αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα (ΑΣ 10), με βάση στοιχεία από το 2005 ως το 2019» στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «με βάση τα στοιχεία που υπέβαλλε η Ελλάδα στην Κομισιόν, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, καταγράφηκαν συστηματικές υπερβάσεις των ανωτάτων προβλεπόμενων ορίων για 14 συναπτά έτη, από το 2005 (με εξαίρεση το 2013) μέχρι και το 2019». Επιπλέον, σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης, «η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι, επί του παρόντος, ο μεγαλύτερος περιβαλλοντικός κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία στην ΕΕ, με 379.000 πρόωρους θανάτους, που οφείλονται στην έκθεση σε σωματίδια, 54.000 σε διοξείδιο του αζώτου και 19.000 σε όζον στο έδαφος», ενώ «οι καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τον πρόωρο θάνατο, που οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση, ακολουθούμενες από πνευμονικές ασθένειες και καρκίνο του πνεύμονα».

Για τους λόγους αυτούς, η κ. Σπυράκη ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1. Ποιες δυνατότητες έχουν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές, καθώς και η ελληνική κυβέρνηση, για να εντάξουν την περιοχή της Θεσσαλονίκης σε δράσεις για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας; Και 2. Εάν υπάρχουν διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στο τρέχον Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και τι κονδύλια προβλέπονται για τη νέα προγραμματική περίοδο από τα ευρωπαϊκά ταμεία για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top